Για ένα καλοκαίρι το οποίο προβλέπεται να είναι «ιδιαίτερα επικίνδυνο», έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στη μάχη με τα πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα, σημειώνοντας ότι «τα δύσκολα είναι μπροστά μας» αλλά το κράτος είναι εδώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η σημερινή μας συνεδρίαση διεξάγεται, δυστυχώς, εν μέσω της αναμέτρησης με τις πυρκαγιές, που και φέτος δοκιμάζουν τη χώρα. Το κράτος είναι παρόν από την πρώτη στιγμή σε εκατοντάδες εστίες, σε ολόκληρη την επικράτεια, όμως είχαμε έναν εξαιρετικά δύσκολο Ιούνιο από πλευράς καιρικών συνθηκών, με υψηλή ξηρασία και ασυνήθιστα υψηλούς ανέμους γι’ αυτή την εποχή», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις πρώτες του κουβέντες στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο. «Και θέλω να ξεκινήσω, αγαπητέ υπουργέ Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ευχαριστώντας όλα τα στελέχη της πρώτης γραμμής, για την πολύ σπουδαία δουλειά την οποία έκαναν τις τελευταίες μέρες, αλλά προφανώς να επιστήσω και πάλι την προσοχή όλων μας σε ένα καλοκαίρι το οποίο προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός, σημείωσε ότι «πιστεύω ότι αυτές τις μέρες είδαμε έναν πολύ καλύτερο συντονισμό, είδαμε πολύ έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής, είδαμε για πρώτη φορά τη μεγάλη σημασία των drones για τον έγκαιρο εντοπισμό των πυρκαγιών. Νομίζω ότι είδαμε καλύτερο συντονισμό Αστυνομίας, Αυτοδιοίκησης και εθελοντών και νομίζω το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν, παρά τις δύσκολες συνθήκες, οι καμένες εκτάσεις και οι ζημιές να είναι περιορισμένες σε σχέση με το μέγεθος της απειλής. Αναζήτησα ενδεικτικά τα στοιχεία από τις δύο πολύ δύσκολες πυρκαγιές στην Πάρνηθα και στη Σταμάτα. Σε κάθε μία από τις δύο πυρκαγιές λιγότερα από 1.000 φαίνεται να είναι τα στρέμματα τελικά τα οποία κάηκαν».

Μάχη διαρκείας

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως αυτή η μάχη προφανώς και θα διαρκέσει. «Μπαίνουμε πια στον σκληρό πυρήνα της αντιπυρικής περιόδου και σίγουρα δεν θα κερδηθεί χωρίς τη συνδρομή και των πολιτών, ιδιαίτερα στο πεδίο της πρόληψης. Γι’ αυτό αποφασίστηκε από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας η παράταση της προθεσμίας καθαρισμού των οικοπέδων που εμπίπτουν στην πρόβλεψη του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας. Αναφερόμαστε πρωτίστως στα οικόπεδα τα οποία είναι εντός σχεδίου, εντός ορίων οικισμού. Παρατείνουμε την προθεσμία για 15 μέρες ακόμα, γιατί μπορεί μεν οι δυνάμεις του κράτους να είναι πιο έτοιμες φέτος, μπορεί το νομικό μας οπλοστάσιο να είναι πιο ισχυρό, όμως τίποτα -αποδεικνύεται αυτό και στην πράξη- δεν είναι πιο χρήσιμο από την έγκαιρη προετοιμασία και τη συμμετοχή του πολίτη στη συλλογική άμυνα απέναντι στους φυσικούς κινδύνους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης