Οι γαλλικές μετοχές ηγούνταν του ευρύτερου ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών σήμερα ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν καθώς η άκρα δεξιά κατέγραψε μικρότερο προβάδισμα στον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών σε σχέση με ό,τι ανέμεναν κάποιοι.

Οι εκλογές προκάλεσαν αναταραχή στις αγορές, καθώς η άκρα δεξιά, όπως και η συμμαχία της αριστερής πτέρυγας που ήρθε δεύτερη χθες, έχουν υποσχεθεί μεγάλες αυξήσεις στις δαπάνες σε μια περίοδο κατά την οποία το υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας οδήγησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο να ανοίξει τον δρόμο για την έναρξη διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος σε βάρος της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα το ευρώ ήταν ενισχυμένο κατά 0,41% ενώ ο γαλλικός χρηματιστηριακός δείκτης CAC 40 σημείωσε άλμα 2,7%, οδηγώντας τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 σε άνοδο 1%.

Οι τιμές των γαλλικών, 10ετών κρατικών ομολόγων σημείωσαν άνοδο, οδηγώντας τις αποδόσεις σε πτώση κατά περίπου 2 μονάδες βάσης στο 3,272%, κάτι π ου βοήθησε να μειωθεί η διαφορά απόδοσης μεταξύ του 10ετούς γαλλικού τίτλου και του αντίστοιχου γερμανικού σε μια ένδειξη κατευνασμού των ανησυχιών για τα γαλλικά οικονομικά.

Το spread μεταξύ των γαλλικών και των γερμανικών 10ετών ομολόγων περιορίστηκε στις 73 μονάδες βάσης αφού την Παρασκευή είχε διευρυνθεί στις 85,2 μ.β. , στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Ιούλιο του 2012. Τις ημέρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν το spread βρισκόταν κάτω από τις 50 μονάδες βάσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υπάρχει μια αίσθηση ανακούφισης που ο πρώτος γύρος των γαλλικών εκλογών δεν ήταν τόσο ολοκληρωτικά υπέρ της Λεπέν όσο άφηναν να εννοηθεί οι δημοσκοπήσεις», δήλωσε ο Τόνι Σίκαμορ, αναλυτής της IG.

«Αυτό αυξάνει τις ελπίδες ότι ο Εθνικός Συναγερμός δεν θα πετύχει απόλυτη πλειοψηφία ούτε θα είναι σε θέση να αυξήσει τις δαπάνες, μια πρόταση την οποία η γαλλική αγορά ομολόγων και το ευρώ κοιτούσαν με νευρικότητα».

Ο Εθνικός Συναγερμός (RN) της Μαρίν Λεπέν εξασφάλισε περίπου το 33% των ψήφων, επικρατώντας άνετα έναντι των αριστερών και κεντρώων αντιπάλων του.

Ωστόσο, οι πιθανότητες να κερδίσει την εξουσία την επόμενη εβδομάδα το ευρωσκεπτικιστικό, αντιμεταναστευτικό RN θα εξαρτηθούν από τις συμμαχίες που θα συναφθούν από τους αντιπάλους του τις επόμενες ημέρες.

Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στον δεύτερο γύρο της 7ης Ιουλίου και θα εξαρτηθεί από το πώς τα κόμματα θα αποφασίσουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε κάθε μία από τις 577 εκλογικές περιφέρειες της Γαλλίας για το δεύτερο γύρο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης