Διακόσια χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον θάνατο του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι, και η Διεθνής Ένωση Βυρωνικών Εταιρειών τιμά την επέτειο με ένα διεθνές συνέδριό της στην Ελλάδα. Οι εργασίες του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα και στο Μεσολόγγι από τη Δευτέρα 1 Ιουλίου μέχρι την Κυριακή 7 Ιουλίου, με κεντρικό θέμα «Μπάιρον: Ο Προσκυνητής της Αιωνιότητας».

Περισσότεροι από 100 σύνεδροι, 67 ομιλητές και ομιλήτριες από 48 πανεπιστήμια από την Ευρώπη, τον Καναδά, τις ΗΠΑ, τη Νότιο Αμερική, τη Νότιο Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία θα συμμετάσχουν στις εργασίες του. Πρόκειται για το 48ο συνέδριο της διεθνούς βυρωνικής κοινότητας και το τρίτο που πραγματοποιείται στη χώρα μας. Διοργανωτής του είναι η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και τελεί υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πολυσχιδής προσωπικότητα του Λόρδου Μπάιρον, του Βύρωνα των Ελλήνων, ουδέποτε έπαψε να αποτελεί πόλο έλξης για μελετητές της ποίησης και της ζωής του. Ο 19ος αιώνας γέννησε το ρομαντικό φαινόμενο της Βυρωνολατρείας – έναν έρωτα για τον «αθάνατο ποιητή της ανταρσίας και της τρικυμιάς» όπως τον αποκάλεσε ο Κωστής Παλαμάς – αλλά η υποχώρηση του ρομαντικού κινήματος δεν σήμανε και τον ενταφιασμό του στο μουσείο της Ιστορίας. Η λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εγκαινίασε μια νέα σειρά μελετητών του βυρωνικού φαινομένου, περισσότερο σχολιαστικούς και απροκατάλυπτους σε σχέση με το παρελθόν, αλλά όχι λιγότερο συναρπαστικούς. Πλάι στα παραδοσιακά πορτρέτα του φιλέλληνα ποιητή, του αγωνιστή της ελευθερίας, του σκανδαλώδους εραστή και του «καταραμένου» διανοούμενου, ήρθαν να προστεθούνε εργασίες για την σεξουαλική του ταυτότητα, τις θρησκευτικές του αναζητήσεις, την πολιτική του αμφιταλάντευση, τις επιβιώσεις του στα κινήματα της αμφισβήτησης και στην οικολογική σκέψη.

Στο φετινό, επετειακό συνέδριο, θα συζητηθούν όψεις του βυρωνικού ηρωισμού, η συνομιλία του με άλλους ποιητές, η απήχηση και η έντυπη κληρονομιά του, η παρουσία του στην ποπ κουλτούρα και η σχέση του με τον πολιτισμό της Ανατολής, καθώς και ευρύτερες θεματικές ενότητες όπως «Ο Μπάιρον και ο φυσικός κόσμος», ή «Αιωνιότητα, Άπειρο, χριστιανισμός».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τις κεντρικές ομιλίες του συνεδρίου θα δώσουν η ιστορικός τέχνης Φανή-Μαρία Τσιγκάκου («Ut pictura poesis: Η ποίηση του Μπάιρον σε αντιπαράθεση με τη βυρωνική εικονογραφία»), η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του St Andrews Jane Stabler («’Ο χρόνος είναι – Ο χρόνος ήταν – Ο χρόνος είναι παρελθόν’: Στιγμές με τον Προσκυνητή της Αιωνιότητας») και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια Andrew Stauffer («Ο Μπάιρον στο Μεσολόγγι, 1824-2024»).

Ξεχωριστή στιγμή του συνεδρίου θα αποτελέσει η συζήτηση στην Αθήνα, μεταξύ δύο απογόνων του Μπάιρον, του John Lytton, 5ου Κόμη του Λύττον, με τον Λόρδο Robin Byron. Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί στο Μεσολόγγι με συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Ο Μπάιρον εδώ, ο Μπάιρον τώρα» και ομιλητές τους Roderick Beaton, διακεκριμένο καθηγητή του King’s College London, πρόεδρο της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, Peter Graham, καθηγητή του Πανεπιστημίου Virginia Tech στις ΗΠΑ, Stephen Minta, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Γιόρκ στη Μεγάλη Βρετανία, Naji Oueijan, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Notre Dame στον Λίβανο και Μαρία Σχοινά, καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η τελετή έναρξης του συνεδρίου θα γίνει τη Δευτέρα 1 Ιουλίου, στις 19.30, στην Μεγάλη αίθουσα του Κεντρικού κτιρίου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30). Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Γεράσιμος Σιάσος, πρύτανης του ΕΚΠΑ, ο Matthew Lodge, πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, η Ολυμπία Βικάτου, γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, ο Σπυρίδων Β. Διαμαντόπουλος, δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και η Ροδάνθη-Ρόζα Φλώρου, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 48ου Διεθνούς Βυρωνικού Συνεδρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης