Σε εξέλιξη παραμένει, έως και αυτή την ώρα, η μεγάλη φωτιά στη Σέριφο, σε ένα πύρινο μέτωπο 15 χιλιομέτρων. Ωστόσο η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο, όπως ανέφερε νωρίτερα ο δήμαρχος Σερίφου Κωνσταντίνος Ρεβίνθης, μετά την ολονύχτια μάχη των πυροσβεστών. Όπως δήλωσε ο δήμαρχος, οι φλόγες έφθασαν στη θάλασσα για να σβήσουν, ενώ κάηκαν σπίτια, εξοχικά, αποθήκες και εκκλησίες. Σημείωσε, επίσης, ότι βοήθησε στην πορεία της κατάσβεσης και το γεγονός ότι ο άνεμος έπνεε προς τα καμένα και δεν υπήρξε περαιτέρω εξάπλωση.

Ο κρατικός μηχανισμός συνεχίζει να παραμένει σε επιφυλακή στο νησί της Σερίφου, υπό το φόβο αναζωπυρώσεων, δεδομένου ότι οι άνεμοι θα ενισχυθούν μέσα στην ημέρα. Το κυρίως μέτωπο της φωτιάς είναι προς το Καλό Αμπέλι και το Λιβάδι, χωρίς να απειλούνται οικισμοί, αν και σύμφωνα με μαρτυρίες, οι φλόγες πέρασαν μέσα από διάσπαρτες κατοικίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ακόμη ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος του νησιού, η φωτιά σε αρκετά σημεία έσβησε όταν έφτασε στη θάλασσα, ενώ σημείωσε ότι βοήθησε στην πορεία της κατάσβεσης και το γεγονός ότι ο άνεμος έπνεε προς τα καμένα και δεν υπήρξε περαιτέρω εξάπλωση.

Τι δήλωσε ο δήμαρχος Σερίφου:

Η φωτιά ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου σε όλο το νοτιοδυτικό κομμάτι στη Σέριφο, με το μεγάλο μέτωπο να βρίσκεται από το Καλό Αμπέρι με κατεύθυνση προς Βάγια και Γάνεμα.

Στο νησί εστάλησαν πυροσβεστικές δυνάμεις από την Αττική καθώς και από τη Σύρο. Συγκεκριμένα από την Αττική έφυγαν 22 πυροσβέστες και 11 οχήματα και από την Σύρο  3 οχήματα και 7 πυροσβέστες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε το χρονικό της πυρκαγιάς:

«Έχουν καεί σπίτια, αποθήκες, εξοχικά – Κάποιες εκκλησίες έχουν υποστεί ζημιές»

Για δύσκολο και μεγάλο πύρινο μέτωπο έκανε λόγο,  δήμαρχος Σερίφου, Κωνσταντίνος Ρεβίνθης.

«Είναι μια βιβλική καταστροφή. Το μέτωπο είναι 15 χιλιόμετρα ενεργό στο σύνολό του. Μιλάμε για τεράστια καταστροφή. Καμένα σπίτια, καμένα εξοχικά, καμένες αποθήκες», είπε.

Για τα σπίτια που έχουν καεί ή έχουν υποστεί ζημιές ανέφερε ότι «είναι από το Καλό Αμπέλι μέχρι τη Βαγιά. Κάποια έχουν καταφέρει και τα έσωσαν οι εθελοντές και οι πυροσβέστες. Κάποια άλλα δεν τα κατάφεραν. Την ίδια ώρα κάποιες εκκλησίες έχουν υποστεί ζημιές».

Όλα ξεκίνησαν στις 7 το απόγευμα του Σαββάτου (29/6) όταν ξέσπασε φωτιά στη Σέριφο με το 112 να ηχεί δίνοντας εντολή εκκένωσης για τις περιοχές Ράμος και Λιβάδι αρχικά και ακολούθως για τις περιοχές Κουταλάς, Γάνεμα, Βάγια και Καλό Αμπέλι Σερίφου.

Η φωτιά ξεκίνησε να καίει χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Λειβαδάκια στη Σέριφο πολύ κοντά στα σπίτια. Στο νησί υπάρχει μόνο ένα πυροσβεστικό και είναι εξαιρετικά δύσβατη η περιοχή που έχει ξεσπάσει η φωτιά.

Στην Σέριφο ήχησε το 112 για εκκένωση των περιοχών Ράμος και Λιβάδι.

«Ενεργοποίηση Πυρκαγιά στην Σέριφο. Αν βρίσκεστε στις περιοχές Ράμος & Λιβάδι Σερίφου απομακρυνθείτε προς Σέριφο. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», γράφει το μήνυμα που έλαβαν κάτοικοι και τουρίστες του νησιού.

Λίγο αργότερα, στάλθηκε νέο μήνυμα του 112 το οποίο ανέφερε:

«Αν βρίσκεστε στις περιοχές Κουταλάς, Γάνεμα, Βάγια και Καλό Αμπέλι Σερίφου απομακρυνθείτε προς Χώρα Σερίφου μέσω Κουταλά. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Στο νησί πνέουν άνεμοι έντασης 9 μποφόρ, ενώ ο δήμαρχος Σερίφου Κωνσταντίνος Ρεβίνθης έκανε λόγο για δύσκολο και μεγάλο πύρινο μέτωπο που καίει χαμηλή βλάστηση, είναι πάνω από τα Λιβαδάκια και κατευθύνεται σε βραχώδη έκταση στο βουνό.

 

Στο μεταξύ για τρίτη φορά ήχησε το 112 στη Σέριφο όπου από τις 6 το απόγευμα είναι σε εξέλιξη πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση.

Ειδικότερα στις 21:01 εστάλη μήνυμα που αναφέρει: «Πυρκαγιά στη Σέριφο. Αν βρίσκεστε στις περιοχές Ράμος, Λιβαδάκια, Καράβι, απομακρυνθείτε προς Λιβάδι.»

Στο σημείο επιχειρούν 4 πυροσβέστες με 1 όχημα και υδροφόρες του δήμου, ενώ εναέριες ρίψεις πραγματοποιούσαν μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Παράλληλα σύμφωνα με την Πυροσβεστική όπως αποφασίστηκε από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έφθασαν  στη Σέριφο από την Σύρο 7 πυροσβέστες με 3 οχήματα προκειμένου να συμβάλουν στο έργο της κατάσβεσης.

Η μάχη με τις φλόγες αναμένεται να είναι ολονύχτια, με τους πυροσβέστες να επικεντρώνονται στην αποφυγή της επέκτασης της φωτιάς προς τις κατοικημένες περιοχές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης