Στο 90% βρίσκεται η ολοκλήρωση των ηλεκτρονικών δημοπρασιών για την παραχώρηση των παραλιών, με το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων να είναι ιδιαίτερα μεγάλο, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

«Μάλιστα, λόγω του υψηλού ενδιαφέροντος έχουν ενταχθεί στη διαδικασία των ηλεκτρονικών δημοπρασιών και επιπλέον τμήματα παραλιών και αιγιαλού που δεν είχαν ενταχθεί στο παρελθόν. Υπενθυμίζεται πως οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες εφαρμόζονται καθολικά για πρώτη φορά φέτος και έρχονται να αντικαταστήσουν το προηγούμενο καθεστώς των επιμέρους παραχωρήσεων ανά δήμο» προσθέτει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το ΥΠΟΙΚ, μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί 1.699 ηλεκτρονικές δημοπρασίες (η αρχική πρόβλεψη για φέτος ήταν να ολοκληρωθούν περίπου 1.200) και απομένουν να ολοκληρωθούν επιπλέον 225 μέσα στις επόμενες ημέρες. Η συντριπτική πλειονότητα των νέων παραχωρησιούχων έχει υπογράψει τις μισθώσεις και έχει εγκατασταθεί στους χώρους παραχώρησης. Μέσα στις επόμενες ημέρες αντιμετωπίζονται και οι όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν σε σχέση με τις υπόλοιπες συμβάσεις παραχώρησης καθώς και με τις συμβάσεις που αφορούν όμορες επιχειρήσεις.

Παράλληλα, σε πλήρη λειτουργία βρίσκονται και επιπλέον 6.500 παραχωρήσεις που είχαν υπογραφεί ήδη από το 2023. Πλέον, οι νέοι παραχωρησιούχοι οφείλουν να συμμορφωθούν με τους κανόνες λειτουργίας που προβλέπονται στον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα καθώς και όλοι οι παραχωρησιούχοι ως προς τα πρόστιμα που αντιμετωπίζουν σε περίπτωση παραβίασης των συμφωνηθέντων.

Ισχυρό είναι και το ενδιαφέρον των πολιτών να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση και χρήση των παραλιών, όπως αποτυπώνεται και στις καταγγελίες που έχουν υποβάλλει μέσω της εφαρμογής ΜyCoast. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, 52.000 πολίτες έχουν «κατεβάσει» την εφαρμογή στα κινητά τους, ενώ οι καταγγελίες έχουν φθάσει στις 8.911. Είναι ενδεικτικό ό,τι μόνο την τελευταία εβδομάδα (18-24/6) έχουν υποβληθεί 2.640 καταγγελίες σημειώνοντας αύξηση περίπου 50% από τον αριθμό καταγγελιών της προηγούμενης εβδομάδας, με περίπου τα 2/3 από αυτές μέσα στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος (1.731 καταγγελίες), σε όλη την Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το σύνολο των καταγγελιών, η πλειοψηφία τους είναι ανώνυμες (8.096) ενώ οι δημοφιλέστερες αιτίες καταγγελίας είναι:
• η αυθαίρετη κατάληψη έκτασης (6.065),
• η παρακώλυση ελεύθερης πρόσβασης (1.091),
• η αλλοίωση μορφολογίας της ακτής (688).

Οι περιοχές της Ελλάδας οι οποίες συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο αριθμό καταγγελιών είναι οι εξής:
• Χαλκιδική (1.404),
• Πρέβεζα (967),
• Ανατολική Αττική (900),
• Δωδεκανήσου (766),
• Κυκλάδες (680).

Τονίζεται πως πολλές από τις καταγγελίες αφορούν στις ίδιες παραλίες σε διάφορες περιοχές της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διαδικασία που ακολουθείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες είναι να συγκεντρώνονται σε ημερήσια βάση οι καταγγελίες μέσω της εφαρμογής, να ομαδοποιούνται ανά περιοχή και ανά παραλία, να προτεραιοποιούνται με βάση την σοβαρότητα και την έκταση της παράβασης και στη συνέχεια να παρεμβαίνουν με απροειδοποίητους επιτόπιους ελέγχους, όπου χρειάζεται. Ήδη τέτοιοι έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί σε όλη την Ελλάδα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα επιχειρήσεις στην Ρόδο, την Λίμνη Ζηρού νομό Πρεβέζης, το Μεσολόγγι, την Χαλκιδική αλλά και σε όλη τη χώρα.

Υπενθυμίζεται τέλος, πως με βάση τον νόμο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, έχουν προβλεφθεί και εφαρμόζονται τέσσερις τρόποι ελέγχου των παραλιών που περιλαμβάνουν τη χρήση drones, τη λήψη δορυφορικών εικόνων, τη συμβολή των πολιτών μέσω της δωρεάν ψηφιακής εφαρμογής MyCoast και τα μικτά κλιμάκια ελεγκτών. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με αυξανόμενο ρυθμό τις επόμενες ημέρες σε όλη την Ελλάδα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης