Οι γυναίκες που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση πριν από την ηλικία των 40 ετών έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε πιο νεαρή ηλικία σε σχέση με την πλειοψηφία των γυναικών που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση σε ηλικία 51-55 ετών, αλλά μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο με ορμονοθεραπεία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που παρουσιάστηκε στο 26ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ενδοκρινολογίας στη Στοκχόλμη.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη, μακροχρόνια μελέτη για τη συσχέτιση μεταξύ της πρόωρης εμμηνόπαυσης και της θνησιμότητας και οι ερευνητές τονίζουν τη σημασία των τακτικών ιατρικών εξετάσεων και της κατάλληλης ορμονοθεραπείας στις γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι περισσότερες γυναίκες μπαίνουν στην εμμηνόπαυση μεταξύ 45 και 55 ετών. Περίπου το 1% των γυναικών έχουν εμμηνόπαυση πριν από τα 40 (πρόωρη εμμηνόπαυση ή πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια). Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτές οι γυναίκες κινδυνεύουν από προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις.

Εκτός από την πρόωρη εμμηνόπαυση που «ορίζει» η φύση για μία γυναίκα (αυτόματη), η αιτία μπορεί να είναι ιατρικές παρεμβάσεις όπως η χημειοθεραπεία ή η αφαίρεση των ωοθηκών.

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης είναι απαραίτητη

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία, αλλά δυστυχώς οι περισσότερες γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση δεν παίρνουν τα φάρμακα που τους έχουν συστήσει οι γιατροί τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη νέα μελέτη, Φιλανδοί ερευνητές εξέτασαν 5.817 γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με πρόωρη εμμηνόπαυση μεταξύ 1988 και 2017.

Συνέκριναν αυτές τις γυναίκες με 22.859 γυναίκες χωρίς πρόωρη εμμηνόπαυση και διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με αυθόρμητη πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια:

  • είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία ή από καρδιακή νόσο
  • πάνω από τετραπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο

Όταν όμως οι γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση είχαν κάνει θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης για τουλάχιστον 6 μήνες, ο κίνδυνος θνησιμότητας από κάθε αιτία και καρκίνο μειώθηκε περίπου στο μισό.

Οι γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση εξαιτίας χειρουργικής επέμβασης δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας.

«Η μελέτη μας είναι μία από τις πρώτες που διερεύνησε τόσο τη χειρουργική όσο και την «αυτόματη» πρόωρη ανεπάρκεια των ωοθηκών σε σχέση με τη θνησιμότητα των γυναικών από όλες τις αιτίες, καρδιαγγειακά νοσήματα και σχετιζόμενη με τον καρκίνο. Διερευνήσαμε εάν η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης για πάνω από έξι μήνες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θνησιμότητας. Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην υγεία των γυναικών με αυτόματη πρόωρη ανεπάρκεια των ωοθηκών για να μειωθεί ο αυξημένος κίνδυνος θνησιμότητας», είπαν οι ερευνητές.

Στη συνέχεια, οι Φιλανδοί ερευνητές θα διερευνήσουν εάν οι γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση έχουν αυξημένες πιθανότητες για άλλες παθήσεις, όπως για καρκίνο ή καρδιακές ασθένειες, και εάν η μακροχρόνια χρήση ορμονοθεραπείας επηρεάζει αυτές τις παθήσεις.

«Υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία των γυναικών με πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια, οι οποίοι δεν είναι ευρέως γνωστοί και η χρήση της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης συχνά παραμελείται. Ελπίζουμε να βελτιώσουμε την υγεία αυτών των γυναικών αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση για τους κινδύνους τόσο στους γιατρούς, όσο και στις ίδιες τις γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση» κατέληξαν οι ερευνητές.

Πηγή: https://www.ese-hormones.org/

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης