Σύνταξη – επιμέλεια: Στέλιος Βασιλούδης

Οι δυτικοευρωπαίοι ηγέτες «κόλλησαν σε βάλτο», καθώς η  Κίνα άνοιξε την Δευτέρα την αναμενόμενη έρευνα κατά των επιδοτήσεων στις εισαγωγές της χοιρινού κρέατος από την ΕΕ, η πρώτη βολή σε έναν επικείμενο σινο – ευρωπαϊκό εμπορικό πόλεμο. Η έρευνα ξεκίνησε πέντε ημέρες αφότου οι Βρυξέλλες έβαλαν «φρένο» στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα με υψηλούς δασμούς, και θα καλύψει τις εισαγωγές κατά το 2023 – κατά την διάρκεια του οποίου η ΕΕ εξήγαγε χοιρινό κρέας αξίας σχεδόν 3 δις ευρώ στην Κίνα –  και θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι τον Ιούνιο του 2025, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου. Το υπουργείο ξεκίνησε την έρευνα ως απάντηση σε καταγγελία της Κινεζικής Κτηνοτροφικής Ένωσης. Ανέφερε ότι θα καλύπτει προϊόντα από τη σφαγή και την επεξεργασία ζωντανών χοίρων, συμπεριλαμβανομένου του φρέσκου, του κρύου και του κατεψυγμένου χοιρινού κρέατος, νωπά, κρύα και κατεψυγμένα βρώσιμα παραπροϊόντα χοίρων, χοιρινό λίπος και έντερο, κύστη και στομάχι χοίρου. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση του Πεκίνου φαίνεται να έχει πετύχει ήδη το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Η Ισπανία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας χοιρινού κρέατος στον κόσμο και η χώρα που υποστήριξε πιο σθεναρά την έρευνα της Επιτροπής για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μαζί με την Γαλλία, διαβεβαίωσε τους Κινέζους τη Δευτέρα ότι θα συνεργαστεί με αξιωματούχους της ΕΕ για να βρεθεί συμβιβασμός. «Όπως δεν μπορεί να υπάρξει εμπορικός πόλεμος, δεν μπορεί να υπάρξει ούτε αγώνας επιδοτήσεων», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Εμπορίου Carlos Cuerpo κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο Santander. «Εργαζόμαστε ήδη μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να βρούμε λύσεις που θα ανοίξουν τον δρόμο προς τα εμπρός χωρίς να βλάψουν τον τομέα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ένωση εξαγωγέων χοιρινού κρέατος της Ισπανίας, Interporc, η οποία αντιπροσώπευσε πάνω από το 40% των εξαγωγών χοιρινού κρέατος της ΕΕ στην Κίνα πέρυσι, ήταν εξίσου συμβιβαστική.  «Ο τομέας του χοιρινού κρέατος υποστηρίζει μια εμπορική συνεννόηση μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας», δήλωσε σε δελτίο τύπου. Δεδομένου ότι η ερευνα προβλέπεται να διαρκέσει ένα χρόνο, «υπάρχει αρκετός χρόνος για την ΕΕ και την Κίνα να καταλήξουν σε συμφωνίες».

Γάλλοι αξιωματούχοι δεν έχουν σχολιάσει ακόμη. Ενώ η έρευνα της Κίνας κατά των επιδοτήσεων στις εξαγωγές γαλλικού κονιάκ μπαίνει στον πέμπτο μήνα, πρόσφατα υπήρξαν θετικά μηνύματα για τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, με το Πεκίνο να επεκτείνει τον Μάιο τη γκάμα των γαλλικών προϊόντων χοίρου που θα μπορούσαν να εισαχθουν και να διευκολύνει και τις εισαγωγές πουλερικών. «Βρισκόμαστε κυρίως στη φάση που εξετάζουμε ποιες ερωτήσεις θα τεθούν και πώς θα πρέπει να απαντήσουμε», δήλωσε η Anne Richard, διευθύντρια της ένωσης εξαγωγέων χοιρινού κρέατος της Γαλλίας, Inaporc. Η Κίνα αντιπροσωπεύει το 18% των γαλλικών εσόδων από τις εξαγωγές χοιρινού κρέατος και η Richard παραπονέθηκε ότι ήταν ήδη δύσκολο να ανταγωνιστεί κανείς το φθηνότερο βραζιλιάνικο και αμερικανικό κρέας. «Μπορεί να είχαν λάθος στόχο – ίσως θα έπρεπε να κοιτάζουν τους Αμερικανούς», αστειεύτηκε.

Ρίχνοντας τον πρώτο λίθο

Το εύρος της απάντησης του Πεκίνου στην Ευρώπη ήταν σχεδόν τέλειο, χτυπώντας τις τρεις χώρες της ΕΕ που ήταν πρόσφατα πιο σκληρές προς την Κίνα – Γαλλία, Ισπανία και Ολλανδία, η οποία έχει περιορίσει τις εξαγωγές στην Κίνα των υπερστρατηγικών εργαλείων κατασκευής τσιπ –  ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις παράπλευρες απώλειες σε πιο φιλικές χώρες, σύμφωνα με τον Jacob Gunter, επικεφαλής αναλυτή για την οικονομία στο Mercator Institute for China Studies.

«Οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς χοιρινού κρέατος στην Κίνα έχουν όλοι τις δικές τους αμαρτίες (στα μάτια του Πεκίνου)», είπε στο POLITICO. Το ουδέτερο Βέλγιο και η Αυστρία μπορεί να υποφέρουν λίγο, αλλά οι όγκοι τους είναι σχετικά χαμηλοί, ενώ η πιο συνεργάσιμη Γερμανία δεν βλάπτεται δεδομένου ότι οι εξαγωγές χοιρινού κρέατος έχουν ήδη παγώσει από τοπικά κρούσματα Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων (ASF). Η μόνη εξαίρεση είναι ο γίγαντας του χοιρινού κρέατος, η φιλικη Δανία.

«Περιμένουμε περισσότερα όμως», είπε ένα άτομο από τον κινεζικό επιχειρηματικό τομέα, που δεν είχε εξουσιοδότηση να μιλήσει δημόσια. Η Κινεζική Εταιρεία Κτηνοτροφίας υπέβαλε την επίσημη καταγγελία της σχετικά με το χοιρινό κρέας της ΕΕ στις 6 Ιουνίου και κατέθεσε άλλη μια σχετικά με τα γαλακτοκομικά στις 9 Ιουνίου. Το κρασί έχει επισημανθεί ως επόμενος στόχος, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Αυτό φυσικά δεν είναι αποδεκτό από εμάς», δήλωσε η Ksenija Simovic, ανώτερη σύμβουλος πολιτικής για το εμπόριο στην Copa – Cogeca, το μεγαλύτερο λόμπι αγροτών της Ευρώπης. «Η Κομισιόν θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι για άλλη μια φορά ο τομέας μας δεν είναι εκείνος που πληρώνει τον λογαριασμό για διαφορές που αφορούν άλλους τομείς», συνέχισε.

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της ΕΕ στην Κίνα είπε ότι η έρευνα για το χοιρινό δεν ήταν έκπληξη και κάλεσε και τις δύο πλευρές να δειξουν ψυχραιμια. «Το Ευρωπαϊκό Επιμελητήριο αναμένει να δει μια έρευνα βασισμένη στα γεγονότα με σκοπό να διασφαλίσει τις ιδιες αρχές για όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά», δήλωσε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, Jens Eskelund. «Το Επιμελητήριο ενθαρρύνει και τις δύο πλευρές να αναλάβουν δράση για να αποπολιτικοποιήσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και να βρουν τρόπους αντιμετώπισης των υποκείμενων αιτιών», ολοκλήρωσε.

 

Πηγή: POLITICO

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης