Διαμαρτυρία μπροστά από τον Λευκό Πύργο, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Πέμπτης ξεναγοί της πόλης.

Αφορμή της κινητοποίησής τους είναι το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού το οποίο έχει τεθεί σε διαβούλευση και συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τον βασικό νόμο για τους ξεναγούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συνδέσμου Ξεναγών Θεσσαλονίκης, Βορείου Ελλάδος και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, Αναστασία Γαϊτάνου, ο νόμος περί ξεναγών στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο περιλαμβάνει αρκετές αλλαγές που οδηγούν στην απαξίωση και υποβάθμιση του κλάδους τους.

Όπως είπε, “η πιο σημαντική είναι ότι αλλάζει τον ορισμό του τι εστί ξεναγός. Δηλαδή μέχρι τώρα το κράτος καταλάβαινε ότι η χώρα είναι σύνολο πολιτιστικό, άρα δεν είναι κάθε μνημείο αποκομμένο από το περιβάλλον και τα συμφραζόμενα του. Άρα ο ξεναγός έρχεται να καλύψει και αυτό το κομμάτι, να συνδέσει τα διάφορα μνημεία και τις περιοχές της χώρας, το παρελθόν με το παρόν. Να μιλήσει για όλα τα θέματα, τα περισσότερα θέματα που μιλάμε είναι εξωτερικής πολιτικής, οικονομικά, το μεταναστευτικό, όχι μόνο ιστορία και αρχαιολογία”.

Στη συνέχεια, η κα. Γαϊτάνου δεν έκρυψε τη δυσαρέσκεια αλλά και την πικρία της προς την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού αλλά και προς την κυβέρνηση. “Έξω από όλα αυτά, η Πολιτεία δεν θεωρεί απαραίτητο τον ξεναγό με την έννοια ότι δεν μου απαγορεύει να μιλήσω από έξω αλλά δεν είναι πλέον υποχρεωτικό, μπορεί να πάει ο καθένας. Εκτός του ότι αποκόπτεται η σύνδεση του ενός με του άλλου, άρα παίρνουν αποσπασματική εικόνα της χώρας, ειδικά σε πολυήμερα tour. Αλλά μπορεί να πάει ο καθένας με οποιαδήποτε ιδέα, μπορεί να θέλει να βγάλει χαρτζιλίκι, να μην έχει να κάνει κάτι άλλο στη ζωή του και με οποιαδήποτε ατζέντα. Δουλειά δεν θα χάσουμε, δουλειά θα έχουμε αλλά είναι πολύ κρίμα να σε απαξιώνει η πολιτεία με τέτοιο τρόπο και πραγματικά να σε θεωρεί τίποτα, τη στιγμή που ο βασικός πρεσβευτής της χώρας είσαι εσύ. Εμένα θα δουν οι τουρίστες, όχι την υπουργό Τουρισμού. Νιώθουμε πικρία”, πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ξεναγοί κρατούσαν πλακάτ στα χέρια τους στα οποία αναγράφονταν μεταξύ άλλων τα εξής: “Όχι στην απαξίωση του ξεναγού”, “Πρεσβεύουμε το σύνολο της χώρας μας” κ.ά., ζητώντας την απόσυρση του εν λόγω νομοσχεδίου.

Δείτε φωτογραφίες:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης