Του Γιώργου Παλληκάρη

Το έργο της KIA, δεν  σταματά στους τέσσερις τροχούς. Το έργο της KIA αποτελεί μία σφαιρική προσέγγιση που στηρίζεται στο τρίπτυχο των πυλώνων «3B»: Βιώσιμη κινητικότητα. Βιώσιμη ενέργεια. Βιώσιμος πλανήτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1B: Βιώσιμη Κινητικότητα

Η Kia οδεύει προς ένα αμιγώς ηλεκτρικό μέλλον με τη διάθεση 11 ηλεκτρικών οχημάτων στην αγορά μέχρι το 2026. Ο στόχος αυτός ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική της “Plan S”, ώστε να μετασχηματιστεί σε παγκόσμιο ηγέτη στη βιώσιμη κινητικότητα. Η γκάμα των προϊόντων της στην Ευρώπη, θα είναι πλήρως ηλεκτρική μέχρι το 2035, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες μεγάλες αγορές μέχρι το 2040. Σύμφωνα με τον τελικό στόχο, η παγκόσμια αγορά θα είναι ηλεκτρική μέχρι το 2045.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καινοτομίες Βιωσιμότητας

Τα απορριπτόμενα σκουπίδια στους ωκεανούς αποτελούν σοβαρή απειλή για τη θαλάσσια ζωή, αλλά μπορούν να μετατραπούν σε χρήσιμα και επαναχρησιμοποιήσιμα υλικά. Στην Kia όχι απλώς γίνεται ανακύκλωση σε σκουπίδια των ωκεανών, αλλά μετατρέπονται σε πραγματικά υφάσματα. Αντλώντας έμπνευση από τον ωκεανό, η KIA χρησιμοποιεί ανακυκλωμένα δίχτυα ψαρέματος για το δάπεδο, ενώ τα καθίσματα και τα υφάσματα στο εσωτερικό είναι κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια και μάλλινες ίνες.

Μάλιστα επιλέγεται vegan δέρμα για το εσωτερικό, μειώνοντας τις διαδικασίες επεξεργασίας του δέρματος των ζώων και κατά συνέπεια το αποτύπωμα του άνθρακα. Σταδιακά θα καταργηθεί πλήρως η χρήση δέρματος σε όλα τα Kia.

Τα 10 απαραίτητα στοιχεία βιωσιμότητας

Η Kia έχει μακρά ιστορία στην ενσωμάτωση βιώσιμων υλικών στα προϊόντα της, ξεκινώντας με τη χρήση βιοπλαστικού και βιοϊνών από ζαχαροκάλαμο στο Soul EV του 2014. Η Kia συνέχισε να επιδιώκει τη βιωσιμότητα στα προϊόντα της, με την τρέχουσα γκάμα εξαρτημάτων φυτικής προέλευσης και τη χρήση ανακυκλωμένου PET και απορριφθέντων διχτυών αλιείας στην παραγωγή των υφασμάτων και των χαλιών της.

Βιοπλαστικό. Εκτός από τη βιωσιμότητά του, το βιοπλαστικό είναι επίσης αρκετά ευέλικτο και ανθεκτικό ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα εξαρτήματα του εσωτερικού του αυτοκινήτου. Από το ταμπλό και την κονσόλα μέχρι τις κολώνες και τα διακοσμητικά, μπορείτε να βρείτε βιοπλαστικό ενσωματωμένο σε όλο το σχεδιασμό του EV9.
Ανακυκλωμένο πλαστικό υλικό (PCM). Ένας από τους βασικούς τομείς όπου το πλαστικό PCM έχει ενσωματωθεί στο νέο Kia EV9 είναι η επένδυση των θυρών. Η ενσωμάτωση από την Kia ανακυκλωμένου πλαστικού μετά την κατανάλωση στην κατασκευή του EV9, είναι ένα προληπτικό βήμα που συμβάλλει στη μείωση των αποβλήτων και στην αναγέννηση των χώρων υγειονομικής ταφής.

Bio PU.Στην προσπάθειά της να καταργήσει σταδιακά το δέρμα, η Kia εντόπισε τη βιολογική πολυουρεθάνη (PU) ως τη βέλτιστη λύση, δεδομένης της δυνατότητάς της να μειώσει τις συνολικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να ενσωματώσει συστατικά φυτικής προέλευσης, συμβάλλοντας τελικά σε μια πιο βιώσιμη ισορροπία. Το Bio PU βρίσκεται στα καθίσματα και τις εσωτερικές επενδύσεις του νέου Kia EV9.
Ανακυκλωμένο ύφασμα PET. Το τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET) είναι από τα πιο εύκολα ανακυκλώσιμα πλαστικά στον κόσμο, έχοντας καλή αντοχή στα χτυπήματα και την υγρασία. Το υλικό αυτό μπορεί να βρεθεί σε πολλές περιοχές του εσωτερικού του EV9, όπως τα καθίσματα, ο ουρανός, και τα προσκέφαλα. Ειδικότερα, κάθε EV9 ενσωματώνει τουλάχιστον 70 ανακυκλωμένα μπουκάλια.

Μοκέτες από 100% ανακυκλωμένα υλικά PET. Εκτός από την παρουσία του στην υπόλοιπη καμπίνα, η Kia χρησιμοποιεί 100% ανακυκλωμένα υλικά και για τις μοκέτες και επενδύσεις της. Πηγαίνοντας ακόμα πιο μακριά, η μάρκα προσφέρει την επιλογή ένα μέρος αυτού του υλικού να προέρχεται από ανακυκλωμένα δίχτυα αλιείας.
Βιολογικός αφρός PU. Κατασκευασμένος με τη βοήθεια φυσικών ελαίων, ο αφρός Bio PU της Kia προσφέρει την ελαστικότητα και την ευλυγισία της τυπικής πολυουρεθάνης με μειωμένο αντίκτυπο στον πλανήτη. Ο αφρός Bio PU βρίσκεται στα προσκέφαλα του νέου Kia EV9.

Βιολογικό χρώμα. Το βιολογικό χρώμα είναι πιο βιώσιμο από τις εναλλακτικές λύσεις που κατασκευάζονται με τη χρήση αργού πετρελαίου. Παρασκευάζεται με τη χρήση κραμβέλαιου, ενός φυτικού ελαίου που λαμβάνεται από την ελαιοκράμβη και μπορεί να βρεθεί στα πάνελ των διακοπτών των θυρών του νέου Kia EV9.

Βαφή χωρίς BTX. Η Kia με την εφαρμογή χρωμάτων χωρίς BTX στα μοντέλα της, προσφέρει την ίδια υψηλής ποιότητας προστασία και φινίρισμα που αναμένουν οι πελάτες, ενώ ταυτόχρονα ελαχιστοποιεί τη χρήση ρυπογόνων χημικών ουσιών. Το Kia EV9 διαθέτει ένα εσωτερικό που κοσμείται σχεδόν σε όλο το μήκος του με χρώματα χωρίς BTX, εκτός από το πάνελ του διακόπτη των παραθύρων της πόρτας, το οποίο είναι επικαλυμμένο με βιολογικό χρώμα.

Ανακυκλωμένο νήμα PET. Μεταξύ των πολλών εφαρμογών του, το νήμα από ανακυκλωμένο PET βρίσκεται στο επίκεντρο των ραφών των καθισμάτων, προσθέτοντας ένα επιπλέον επίπεδο βιωσιμότητας στον εσωτερικό σχεδιασμό του EV9.

Ανακυκλωμένα ηχομονωτικά υφάσματα PET. Το PET έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι προσφέρει καλή ακουστική απορρόφηση, μειώνοντας τη μετάδοση του ήχου από το πίσω μέρος του αυτοκινήτου στην υπόλοιπη καμπίνα και συμβάλλοντας στη διατήρηση μιας οδηγικής εμπειρίας που αισθάνεται τόσο καλή όσο φαίνεται. Η ανακυκλωμένη τσόχα ΡΕΤ μπορεί να βρεθεί στο ταμπλό αποσκευών του νέου Kia EV9.

 

2B:Βιώσιμη Ενέργεια

Όλη η ενέργεια που χρησιμοποιείται στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της KIA θα προέρχεται 100% από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2040. Μάλιστα όσον φορά τη βιώσιμη ενέργεια στην παραγωγή, θα επιτύχει τον στόχο RE 100 μέχρι το 2040. Η πρωτοβουλία RE 100 δηλώνει τη δέσμευσή της εταιρίας ώστε η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιεί στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της να προέρχεται από 100% ανανεώσιμες πηγές. Μέχρι το 2030, θα τροφοδοτούνται κατά 100% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τα εργοστάσιά της στο εξωτερικό και μέχρι το 2040 οι εγκαταστάσεις στην Κορέα που είναι και η χώρα παραγωγής. Εκτός από την εγκατάσταση συστημάτων παραγωγής ηλιακής ενέργειας στα εργοστάσιά ς στην Κορέα, την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ινδία, όλα τα οχήματα που χρησιμοποιούνται στις επιχειρήσεις της θα είναι αμιγώς ηλεκτροκίνητα μέχρι το 2030.

«Πράσινη» και η αλυσίδα εφοδιασμού

Η KIA συνεργάζεται στενά με τους προμηθευτές της για τη διατήρηση και την προστασία του περιβάλλοντος. Έχουν θεσπιστεί κατευθυντήριες γραμμές και προγράμματα υποστήριξης για τους βασικούς προμηθευτές της, ώστε να τους βοηθήσει να επιτύχουν μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και ουδετερότητα του άνθρακα.

Για τους προμηθευτές εξαρτημάτων, υπάρχει ένα σύστημα διαχείρισης δεδομένων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Μεταξύ όλων των εταίρων στην αλυσίδα εφοδιασμού της KIA, οι προμηθευτές χάλυβα είναι εκείνοι που παράγουν σήμερα τις περισσότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Ως εκ τούτου, μέχρι το 2030, θα υπάρξει γραμμή για χρήση “πράσινου χάλυβα” για τα οχήματά της. Αυτό σημαίνει ότι θα παράγουν το ένα τρίτο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε σύγκριση με την σημερινή παραγωγή χάλυβα.

3B: Βιώσιμος πλανήτης

Η Kia υιοθετεί μια πολιτική πρόληψης στα ζητήματα βιωσιμότητας. Για να αυξήσει τη θετική συνεισφορά της στο περιβάλλον, ανέπτυξε την ιδέα ενός ενάρετου κύκλου ανακύκλωσης. Προκειμένου να πετύχει τον στόχο, εκτελεί πιλοτικά έργα για την εμπορική επαναχρησιμοποίηση των μπαταριών των ηλεκτρικών οχημάτων. Συνεργάζεται με τοπικούς ενεργειακούς εταίρους για τη συλλογή και μετατροπή των μπαταριών που ολοκληρώνουν τον κύκλο της ζωής τους σε συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.

Μια άλλη πρωτοβουλία της Kia προβλέπει ότι, μέχρι το 2030, το 20% όλων των πλαστικών εξαρτημάτων των οχημάτων Kia θα κατασκευάζεται από ανακυκλωμένο πλαστικό.

Πρόγραμμα Blue Carbon: Αποκατάσταση του θαλάσσιου οικοσυστήματος

Τα προγράμματα Blue Carbon της Kia θα αποτελέσουν πρότυπα διαχείρισης για τη θεραπεία του περιβάλλοντός. Για παράδειγμα, η KIA έχει ήδη ξεκινήσει προσπάθειες για την προστασία και την αποκατάσταση των παλιρροϊκών λασπότοπων (mudflats) στην Κορέα, που αποτελούν μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Αυτοί οι λασποβιότοποι χρησιμεύουν ως αντισταθμιστικό στοιχείο άνθρακα καθώς απορροφούν 260.000 τόνους επιβλαβών εκπομπών ετησίως. Η ποσότητα αυτή ισοδυναμεί με τις εκπομπές ρύπων που παράγονται από έως και 110.000 οχήματα εσωτερικής καύσης (ICE).

Συνεργασία με το The Ocean Cleanup

Γεγονός είναι και η συνεργασία με το The Ocean Cleanup, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που αναπτύσσει τεχνολογίες, ερευνά βιώσιμες λύσεις και αναλαμβάνει δράση για την προστασία και την αναζωογόνηση των ωκεανών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης