Συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με μικρότερα κόμμα, υπογράφηκε το Σάββατο, από τον εντολοδόχο πρωθυπουργό του Κοσσόβου, Χασίμ Θάτσι.

Το Δημοκρατικό Κόμμα του Κοσσόβου(PDK) του Θάτσι, συμφώνησε να συνεργαστεί με το κόμμα Συμμαχία για το Νέο Κόσσοβο (AKR) και με κόμματα που εκπροσωπούν τις εθνικές μειονότητες, δύο μήνες μετά τις εκλογές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το PDK, το οποίο εξασφάλισε το ένα τρίτο των ψήφων, κατέφυγε στο πέμπτο μεγαλύτερο κόμμα και στα κόμματα των εθνικών μειονοτήτων, μετά τη δήλωση τριών άλλων μεγάλων κομμάτων ότι δεν θα κυβερνήσουν μία χώρα δύο εκατ. κατοίκων με τον Θάτσι.

Τα κόμματα συμφώνησαν ότι ο Θάτσι θα εκτίσει μία ακόμα θητεία ως πρωθυπουργός και ο ηγέτης του AKR, Μπεντζέτ Πατσόλι, γεννημένος στο Κόσσοβο, εκατομμυριούχος που ζει στην Ελβετία και ασχολείται με το χώρο των κατασκευών, θα είναι ο νέος πρόεδρος του Κοσσόβου.

Η πρώτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πολιτικό αδιέξοδο προκάλεσε ήδη καθυστέρηση στην έναρξη των συνομιλιών του Κοσσόβου με τη Σερβία, η οποία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του, αλλά έχει συμφωνήσει να συζητήσει τις πρακτικές λεπτομέρειες της συνύπαρξής τους, όπως το διασυνοριακό εμπόριο και οι μεταφορές.

Άλλα βήματα που πρέπει επειγόντως να κάνει η κυβέρνηση είναι να ψηφίσει τον προϋπολογισμό για το 2011 και να ξεκινήσει εκ νέου την ιδιωτικοποίηση των κρατικών εταιριών.

Η εικόνα τόσο του Θάτσι όσου και του Κοσσόβου- που την Πέμπτη γιόρτασε την τρίτη επέτειο από την ανεξαρτησία του- αμαυρώθηκε από την έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, που κατηγορεί μέλη του πρώην Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσόβου-πιστά στο Θάτσι- για απαγωγές, εμπόριο όπλων και ναρκωτικών και εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων από σέρβους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης