Ενώ η μετατραυματική διαταραχή συχνά φέρνει στο μυαλό την ψυχολογική και συναισθηματική της επιβάρυνση, οι επιπτώσεις της επεκτείνονται και στις στενές σχέσεις, επηρεάζοντας τη σεξουαλική υγεία και την εγγύτητα μεταξύ των συντρόφων. Η κατανόηση αυτών των επιπτώσεων είναι σημαντική για τα άτομα και τους συντρόφους τους που επιδιώκουν να περιηγηθούν σε αυτές τις προκλήσεις με ενσυναίσθηση και υποστήριξη.

Η αλληλεπίδραση της μετατραυματικής διαταραχής και της οικειότητας: Η μετατραυματική διαταραχή μπορεί να ρίξει μια μεγάλη σκιά στις στενές σχέσεις, επηρεάζοντας τόσο το άτομο με μετατραυματική διαταραχή όσο και τον σύντροφό του. Οι τραυματικές εμπειρίες μπορεί να οδηγήσουν σε μια σειρά συμπτωμάτων, όπως η υπερδιέγερση, η αποφυγή και οι επίμονες αναμνήσεις, οι οποίες μπορούν να διαταράξουν τη συναισθηματική και σωματική οικειότητα. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν ή να πυροδοτηθούν από τις σεξουαλικές επαφές, καθιστώντας δύσκολη τη σύνδεση με τον άλλον σε βαθύτερο επίπεδο. Επιπλέον, οι αλλαγές στη διάθεση ή την ιδιοσυγκρασία ενός ατόμου που προκαλούνται από το PTSD μπορεί να καταστήσουν πιο δύσκολο για ορισμένα άτομα να εμπιστευτούν τους άλλους ή να διατηρήσουν στενές διαπροσωπικές σχέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προκλήσεις για τη σεξουαλική υγεία: Τα άτομα με μετατραυματική διαταραχή μπορεί να αντιμετωπίζουν διάφορες προκλήσεις στη σεξουαλική υγεία που επηρεάζουν τις στενές τους σχέσεις. Οι έρευνες δείχνουν ότι η PTSD μπορεί να συμβάλει σε αυξημένη συχνότητα σεξουαλικών δυσλειτουργιών, όπως στυτική δυσλειτουργία ή μειωμένη λίμπιντο, λόγω των σωματικών και ψυχολογικών επιπτώσεων του τραύματος. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι τα άτομα με PTSD έχουν συχνά χαμηλότερη σεξουαλική συχνότητα σε σχέση με τα άτομα χωρίς PTSD, πιθανώς επειδή τα συμπτώματα μπορεί να πυροδοτηθούν από την κατάσταση ευαλωτότητας που είναι απαραίτητη για τη σεξουαλική δραστηριότητα. Τέλος, η υπερδιέγερση και η υπερεπαγρύπνηση που σχετίζονται με το PTSD μπορεί να καταστήσουν δύσκολο για τα άτομα να χαλαρώσουν και να απολαύσουν πλήρως τις σεξουαλικές εμπειρίες.

Διακοπή επικοινωνίας: Η αποτελεσματική επικοινωνία είναι ζωτικής σημασίας σε κάθε σχέση, αλλά γίνεται ακόμη πιο κρίσιμη όταν ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι αντιμετωπίζουν μετατραυματικό στρες. Συμπτώματα όπως η αποφυγή ή η συναισθηματική απομάκρυνση μπορεί να εμποδίσουν την ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία σχετικά με τις σεξουαλικές επιθυμίες, τα όρια και τις ανησυχίες. Αυτή η διακοπή της επικοινωνίας μπορεί να οδηγήσει σε παρεξηγήσεις, δυσαρέσκεια και δημιουργία περαιτέρω απόσταση μεταξύ των συντρόφων.

Επαναφορά της εμπιστοσύνης και της σύνδεσης: Το PTSD μπορεί να διαβρώσει την εμπιστοσύνη και την οικειότητα μέσα στις σχέσεις, ειδικά αν το τραύμα περιλαμβάνει προδοσία ή διαπροσωπική βία. Και οι δύο σύντροφοι μπορεί να παλεύουν με συναισθήματα θυμού, αγανάκτησης ή ενοχής, περιπλέκοντας περαιτέρω τις προσπάθειες για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της σύνδεσης. Η θεραπεία, τόσο η ατομική όσο και η θεραπεία ζευγαριών, μπορεί να προσφέρει έναν ασφαλή χώρο για να εξερευνήσετε αυτά τα συναισθήματα και να εργαστείτε προς την κατεύθυνση της επούλωσης και της συμφιλίωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στρατηγικές για την επούλωση: Η ανάρρωση από το PTSD και η ανοικοδόμηση της οικειότητας στις σχέσεις είναι ένα ταξίδι που απαιτεί υπομονή, κατανόηση και δέσμευση και από τους δύο συντρόφους. Ακολουθούν ορισμένες στρατηγικές που μπορείτε να εξετάσετε:

1) Αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια: Η θεραπεία για άτομα ή/και ζευγάρια μπορεί να προσφέρει εργαλεία και στρατηγικές για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της μετατραυματικής διαταραχής και την αντιμετώπιση των προκλήσεων της σχέσης.

2) Εξασκήστε την αυτοφροντίδα: Η προτεραιότητα σε δραστηριότητες αυτοφροντίδας που προάγουν τη χαλάρωση και μειώνουν το στρες, όπως η ενσυνειδητότητα, η άσκηση και τα χόμπι μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση ή την ελάττωση των συμπτωμάτων της PTSD. Επιπλέον, η φροντίδα της δικής σας ευημερίας είναι απαραίτητη για την καλλιέργεια υγιών σχέσεων.

3) Προωθήστε την ανοιχτή επικοινωνία: Δημιουργήστε ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον για ειλικρινή επικοινωνία σχετικά με τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις ανάγκες. Η ενεργητική ακρόαση και η ενσυναίσθηση μπορούν να ενισχύσουν τους συναισθηματικούς δεσμούς και να βελτιώσουν την οικειότητα μεταξύ των συντρόφων.

4) Εξερευνήστε την εστίαση των αισθήσεων: Η αισθητηριακή εστίαση είναι μια θεραπευτική τεχνική που χρησιμοποιείται συνήθως στη σεξουαλική θεραπεία για να βοηθήσει τα ζευγάρια να ενισχύσουν την οικειότητα και να επανασυνδεθούν σωματικά και συναισθηματικά. Οι ασκήσεις εστίασης μπορούν να βοηθήσουν τα ζευγάρια να αποκαταστήσουν την οικεία σύνδεσή τους εστιάζοντας στο αισθησιακό άγγιγμα και την ευχαρίστηση χωρίς την πίεση της σεξουαλικής απόδοσης.

5) Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας: Μάθετε περισσότερα για το PTSD και τις επιπτώσεις του στις στενές σχέσεις μέσω αξιόπιστων πηγών και δικτύων υποστήριξης. Η γνώση ενδυναμώνει τα άτομα και τους συντρόφους ώστε να κατανοούν και να υποστηρίζουν καλύτερα ο ένας τον άλλον.

Η πλοήγηση στην οικειότητα και τη σεξουαλική υγεία στο πλαίσιο της μετατραυματικής διαταραχής μπορεί να είναι απαιτητική, αλλά δεν είναι ανυπέρβλητη. Με την κατανόηση του αντίκτυπου της μετατραυματικής διαταραχής στις στενές σχέσεις και την εφαρμογή στρατηγικών για τη θεραπεία και τη σύνδεση, τα άτομα και οι σύντροφοί τους μπορούν να καλλιεργήσουν πιο υγιείς και πιο ικανοποιητικές σχέσεις.

Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών | Δρ. Κωνσταντινίδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης