Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ

Η γνωστική παρακμή του προέδρου Μπάιντεν είναι άμεσα εμφανής και ανησυχεί δεκάδες που έχουν αλληλεπιδράσει με τον 81χρονο ηγέτη τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με μια συγκλονιστική έκθεση την Τρίτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μερικοί από τους περίπου 45 Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς νομοθέτες και στελέχη που έδωσαν συνέντευξη στη Wall Street Journal περιέγραψαν έναν πρόεδρο που μιλούσε τόσο απαλά κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, που οι συμμετέχοντες δυσκολεύονταν να τον καταλάβουν.

Άλλοι παρατήρησαν ότι η συμπεριφορά του Μπάιντεν και η κατανόηση των λεπτομερειών πολιτικής διέφεραν από μέρα σε μέρα, και συχνά βασιζόταν σε σημειώσεις, ενώ συμβουλευόταν βοηθούς κατά τη διάρκεια των διασκέψεων.

«Δεν γινόταν να είσαι εκεί και να μην νιώθεις άβολα», είπε στο πρακτορείο ένα άτομο, το οποίο συναντήθηκε με τον πρόεδρο κατά τη διάρκεια κρίσιμων διαπραγματεύσεων σχετικά με τη χρηματοδότηση του Κογκρέσου για τη βοήθεια της Ουκρανίας τον Ιανουάριο. «Θα πω μόνο αυτό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλοι παρευρισκόμενοι θυμήθηκαν ότι ο Μπάιντεν χρειάστηκε περίπου 10 λεπτά από τη στιγμή που μπήκε στην αίθουσα για να ξεκινήσει η συνάντηση και όταν το έκανε, χρησιμοποίησε κάρτες σημειώσεων για να κάνει προφανείς επισημάνσεις με τις οποίες όλοι συμφωνούσαν ήδη και οι συμμετέχοντες μετά βίας τον άκουγαν.

«Μεγάλο μέρος της συζήτησης δεν τον περιλάμβανε», αναφέρει η έκθεση, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος ζήτησε από το προσωπικό του να απαντήσει σε ορισμένες ερωτήσεις που του τέθηκαν απευθείας.

Σε μια συνάντηση ενημέρωσης του Φεβρουαρίου με τον πρόεδρο της Βουλής Μάικ Τζόνσον, ο Ρεπουμπλικανός από τη Λουιζιάνα εξέφρασε την ανησυχία του στον πρόεδρο για την πολιτική εξαγωγής υγρού φυσικού αερίου της κυβέρνησης — φοβούμενος ότι ωφελούσε τη Ρωσία.

Ο Μπάιντεν δεν φαινόταν να γνωρίζει ότι η πολιτική ήταν πραγματικά σε ισχύ και ισχυρίστηκε ψευδώς ότι ήταν «μόνο μια μελέτη», σύμφωνα με την έκθεση. Αυτό «απογοήτευσε» τον Τζόνσον, σύμφωνα με άτομα που ήταν παρόντες.

Ο Μπάιντεν έχανε τα λόγια του, μουρμούριζε και η ικανότητά του να διοικεί την αίθουσα διέφερε από μέρα σε μέρα κατά τη διάρκεια των τεταμένων διαπραγματεύσεων για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους τον περασμένο Μάιο, υπενθύμισε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Κέβιν ΜακΚάρθι.

«Είχε πάντα κάρτες», είπε ο ΜακΚάρθι, αναφερόμενος στην εξάρτηση του Μπάιντεν από τις σημειώσεις. «Δεν μπορούσε να διαπραγματευτεί με άλλο τρόπο. Συχνά συναντιόμουν μαζί του όταν ήταν αντιπρόεδρος. Θα πήγαινα σπίτι του. Δεν είναι το ίδιο άτομο», πρόσθεσε.

Ο ΜαΚάρθι, τόνισε την εξάρτηση του Μπάιντεν από τις σημειώσεις, υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος «δεν μπορούσε να διαπραγματευτεί με άλλο τρόπο»

Σε επακόλουθες επαφές με τον Μπάιντεν, νομοθέτες που τους ανατέθηκε από τον ΜακΚάρθι να διατυπώσουν τις λεπτομέρειες του σχεδίου ανώτατου ορίου χρέους προσπάθησαν να κάνουν τον πρόεδρο να εστιάσει σε βασικά σημεία.

Οι συνομιλίες τους με τον πρόεδρο ήταν απογοητευτικά «γενικές» και ο Μπάιντεν θα εξέφραζε μόνο «αισιοδοξία για την επίλυση των πραγμάτων».

«Επέστρεφε σε όλα τα παλιά πράγματα που είχαν γίνει για πολύ καιρό», είπε ο ΜακΚάρθι στη Wall Street Journal σχετικά με τα βασανιστικά τελικά στάδια των διαπραγματεύσεων, υποδηλώνοντας ότι ο Μπάιντεν φαινόταν να έχει ξεχάσει πόσο μακριά ήταν ο Λευκός Οίκος και το Κογκρέσο από την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας.

«Και σοκαρίστηκε όταν του είπα: “Όχι, κύριε Πρόεδρε. Μιλήσαμε για αυτές τις συναντήσεις πριν. Τελειώσαμε με αυτές”», θυμάται.

Ανώτερος βοηθός του GOP είπε στην The Post ότι οι ανησυχητικές καταγγελίες στην έκθεση είναι ο λόγος για τον οποίο το Υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει κασέτες από τη συνέντευξη του Μπάιντεν με τον πρώην ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Χουρ στην έρευνα απόρρητων εγγράφων.

«Πίσω από κλειστές πόρτες; Δεν είναι εμφανές στο κοινό;» είπε ο βοηθός. «Δεν νομίζετε ότι αυτός είναι ο λόγος που θέλουν να κρύψουν τη μεταγραφή του Χουρ;»

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου απέρριψε τις υπόνοιες ότι οι εκθέσεις απεικονίζουν έναν πρόεδρο με φθίνουσα πνευματική οξύτητα.

«Οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου, οι ξένοι ηγέτες και οι ακομμάτιστοι ειδικοί σε θέματα εθνικής ασφάλειας κατέστησαν σαφές με τα δικά τους λόγια ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν είναι ένας έξυπνος και αποτελεσματικός ηγέτης που έχει βαθύ ιστορικό νομοθετικών επιτευγμάτων», είπε ο εκπρόσωπος Άντριου Μπέιτς.

«Τώρα, το 2024, οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής προβάλλουν ψευδείς ισχυρισμούς ως πολιτική τακτική που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με προηγούμενες δηλώσεις που έκαναν οι ίδιοι και οι συνάδελφοί τους».

Ο Μπάιντεν, ο γηραιότερος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, θα ήταν 86 ετών μέχρι το τέλος της δεύτερης θητείας του, εάν επανεκλεγεί.

Με πληροφορίες από New York Post & Wall Street Journal

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης