Το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων παράγει αρκετά τρόφιμα για όλους, ωστόσο, το 2023, περίπου 330 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ήταν επισιτιστικής ανασφάλειας και 783 εκατομμύρια πεινούσαν. Εκτιμάται ότι 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων -το 14% των παραγόμενων- χάνονται ή σπαταλούνται παγκοσμίως κάθε χρόνο. Αυτό είναι αρκετό για να θρέψει πάνω από 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους.
Η σπατάλη τροφίμων συμβάλλει στο 8-10% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Το επίπεδο εκπομπών είναι στην κλίμακα αυτού που θα παρήγαγε μια μεγάλη χώρα -ακριβώς κάτω από τις εκτιμήσεις των συνολικών εκπομπών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, συνεισφέροντας σοβαρά στην κλιματική αλλαγή.
Οι μεγαλύτεροι συνεισφέροντες στη σπατάλη τροφίμων είναι οι χώρες υψηλού εισοδήματος, όπου ο μέσος καταναλωτής σπαταλά 95-115 κιλά τροφίμων ετησίως. Στον Καναδά, περίπου το 60% των τροφίμων που παράγονται χάνεται ή σπαταλάται ετησίως, κοστίζοντας 49,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτός ο αριθμός αποτελεί περίπου το ήμισυ του ετήσιου κόστους αγοράς τροφίμων στον Καναδά και το 3% του ΑΕΠ του Καναδά.
Γιατί συμβαίνει απώλεια και σπατάλη τροφής
Η σπατάλη και η απώλεια τροφίμων συμβαίνουν σε κάθε στάδιο της τροφικής αλυσίδας. Η απώλεια τροφής πριν από τη διανομή μπορεί να συμβεί, για παράδειγμα, λόγω κακής συγκομιδής. Εν τω μεταξύ, ο χειρισμός και η αποθήκευση μετά τη συγκομιδή μπορεί επίσης να προκαλέσει σπατάλη, καθώς τα τρόφιμα απορρίπτονται για ατέλειες ή καταστρέφονται κατά τη μεταφορά.
Ενώ κάποια απώλεια και σπατάλη τροφής -όπως με τσόφλια αυγών, φακελάκια τσαγιού ή κόκαλα- είναι αναπόφευκτη, πολλά από αυτά μπορούν να αποφευχθούν, ειδικά σε καταστήματα λιανικής και οικιακά.
Το πλαίσιο του λιανικού εμπορίου είναι όπου συμβαίνει περίπου το 14% της σπατάλης τροφίμων που μπορούν να αποφευχθούν, καθώς τα τρόφιμα συχνά υπερφορτώνονται από τα παντοπωλεία, δίνοντας προτεραιότητα στη σταθερή διαθεσιμότητα.
Στα νοικοκυριά, τα τρόφιμα σπαταλούνται κυρίως λόγω αλλοίωσης, με τον μεγαλύτερο όγκο που χάνεται να είναι τα ευπαθή προϊόντα, ιδιαίτερα τα φρούτα και τα λαχανικά. Αυτό αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των απορριμμάτων τροφίμων στις αναπτυγμένες χώρες.
Πέρα από τα χρήματα, η σπατάλη τροφίμων μπορεί να επηρεάσει και την υγεία της διατροφής μας. Συχνά, είναι τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά φρούτα, λαχανικά και ευπαθή προϊόντα που καταλήγουν στα σκουπίδια, αντί για εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα που είναι σταθερά στο ράφι και έχουν γνωστές βλαβερές συνέπειες για την υγεία.
Με την απώλεια τροφής και τη σπατάλη σε κάθε στάδιο της τροφικής αλυσίδας, οι λύσεις χρειάζονται και σε κάθε στάδιο. Ενώ η απώλεια τροφίμων νωρίτερα στην αλυσίδα μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αποφευχθεί, οι λιανοπωλητές και τα νοικοκυριά έχουν τη δύναμη να αντιμετωπίζουν τη σπατάλη τροφίμων καθημερινά.
Οι τρέχουσες λύσεις που στοχεύουν τα απορρίμματα τροφίμων περιλαμβάνουν την ανακύκλωση των απορριμμάτων τροφίμων, τη δημιουργία προγραμμάτων για την αναδρομολόγηση των απορριμμάτων μακριά από τους χώρους υγειονομικής ταφής και την προώθηση της ευαισθητοποίησης των καταναλωτών.
Η εύρεση απλών τρόπων μείωσης της σπατάλης οικιακών τροφίμων είναι ζωτικής σημασίας. Τούτου λεχθέντος, η ευθύνη για την απώλεια και τη σπατάλη τροφίμων δεν πρέπει να βαρύνει μόνο μεμονωμένους καταναλωτές. Ενώ τα άτομα μπορούν να κάνουν τη διαφορά, απαιτούνται επίσης μεγαλύτερες αλλαγές πολιτικής -στον τρόπο καλλιέργειας, επεξεργασίας και διανομής των τροφίμων. Εάν ενδιαφέρεστε να τρώτε πιο υγιεινά και να συμβάλλετε στη βελτίωση της υγείας του πλανήτη, αποθηκεύστε σωστά τα τρόφιμα για ελάχιστη αλλοίωση.