Μια πειραματική σύνθεση υδρογέλης, που εγχύθηκε σε δίσκους της σπονδυλικής στήλης, αποδείχθηκε ασφαλής και αποτελεσματική στην ανακούφιση του χρόνιου πόνου στη μέση που προκαλείται από εκφυλιστική νόσο των δίσκων, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε παλιότερα στο Society of Interventional Radiology Annual Scientific Meeting, στη Βοστώνη.

Οι υδρογέλες χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια για τη θεραπεία της εκφύλισης των δίσκων, αλλά η τρέχουσα μελέτη είναι η πρώτη δοκιμή αυτού του συγκεκριμένου τζελ σε ανθρώπους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά από έξι μήνες, όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτή τη μικρή μελέτη ανέφεραν σημαντικά λιγότερο πόνο στη μέση -μείωση από ένα μέσο επίπεδο πόνου που αναφέρθηκε 7,1 σε 2,0 σε κλίμακα από μηδέν έως 10. Επίσης, παρουσίασαν πολύ βελτιωμένη σωματική λειτουργία, με μέσες βαθμολογίες που έπεσαν από το 48 στο 6 σε ένα ερωτηματολόγιο για τη μέτρηση της επίδρασης του πόνου στη μέση στην αποτροπή της ικανότητας των ασθενών να εκτελούν κανονικές δραστηριότητες.

«Εάν αυτά τα ευρήματα επιβεβαιωθούν σε περαιτέρω έρευνα, η διαδικασία μπορεί να είναι μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία για τη χρόνια οσφυαλγία σε όσους δεν έχουν βρει επαρκή ανακούφιση από τη συντηρητική φροντίδα», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Douglas P. Beall, επικεφαλής του υπηρεσίες ακτινολογίας στο Clinical Radiology of Oklahoma. «Το τζελ είναι εύκολο στη χορήγηση, δεν απαιτεί ανοιχτή χειρουργική επέμβαση και είναι μια εύκολη διαδικασία για τον ασθενή».

Η ερευνητική ομάδα ενέταξε 20 ασθενείς, ηλικίας 22 έως 69 ετών, με χρόνια οσφυαλγία λόγω εκφύλισης των δίσκων. Ο καθένας περιέγραψε τον πόνο του ως 4 ή παραπάνω στην κλίμακα 10 βαθμών. Κανένας δεν είχε βρει περισσότερο από ήπια ανακούφιση από τη συντηρητική φροντίδα, η οποία περιλαμβάνει ανάπαυση, αναλγητικά και φυσικοθεραπεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε καταστολή για τη διαδικασία και το πήκτωμα θερμάνθηκε για να γίνει ένα παχύρρευστο υγρό. Καθοδηγούμενοι από ακτινοσκοπική απεικόνιση, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια βελόνα διαμετρήματος 17 για να εγχύσουν το τζελ απευθείας στους προσβεβλημένους δίσκους, όπου το τζελ γέμισε ρωγμές και σχισίματα, προσκολλώντας στο κέντρο και στο εξωτερικό στρώμα του δίσκου.

«Πραγματικά δεν έχουμε καλές θεραπείες για την εκφυλιστική νόσο των δίσκων, εκτός από τη συντηρητική φροντίδα», είπε ο Beall. «Η χειρουργική επέμβαση δεν είναι στατιστικά πιο αποτελεσματική από τη συντηρητική φροντίδα και μπορεί δυνητικά να κάνει τα πράγματα χειρότερα· η κατάλυση νεύρων είναι κατάλληλη μόνο για λίγους ασθενείς· και οι υπάρχουσες υδρογέλες εισάγονται μέσω μιας τομής ως μαλακό στερεό, το οποίο μπορεί να βγει από τη θέση του εάν κάποιος δεν είναι ιδιαίτερα ικανός στην τοποθέτηση. Επειδή αυτό το τζελ είναι ενέσιμο, δεν χρειάζεται τομή και αυξάνει ολόκληρο τον δίσκο, αποκαθιστώντας τη δομική του ακεραιότητα», είπε.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης