Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ δήλωσε ότι από τον Σεπτέμβριο το Μπακού θα αρχίσει την εποίκηση της πρωτεύουσας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο πληθυσμός της οποίας, στην πλειονότητά του εθνοτικά αρμενικός, την εγκατέλειψε, όταν οι αζέρικες δυνάμεις ανέλαβαν πέρυσι τον πλήρη έλεγχο της πρώην αποσχισθείσας περιοχής.
Η ορεινή περιοχή, της οποίας η πρωτεύουσα Χανκέντι είναι γνωστή στην Αρμενία ως Στεπανακέρτ, καταλήφθηκε από τις αζέρικες δυνάμεις τον Σεπτέμβριο του 2023 σε μια αστραπιαία επίθεση, προκαλώντας την αποχώρηση τουλάχιστον 100.000 εθνοτικών Αρμενίων που ζούσαν εκεί.
Η Αρμενία κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν για εθνοκάθαρση, κάτι που αρνείται το Μπακού το οποίο έχει ανακοινώσει ότι οι εθνοτικοί Αρμένιοι που ζούσαν στον θύλακο είναι ευπρόσδεκτοι να παραμείνουν στην επικράτεια του.
Οι Αρμένιοι του Καραμπάχ ισχυρίζονται ότι έφυγαν μαζικά επειδή δεν νοιώθουν ασφαλείς στο Αζερμπαϊτζάν.
Ο Αλίεφ, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2003 και επανεξελέγη στις φετεινές εκλογές που επικρίθηκαν από δυτικούς παρατηρητές, αναφέρθηκε σήμερα από το εθνικό πρακτορείο Τύπου του Αζερμπαϊτζάν μιλώντας για τη Χανκέντι, ενώ συναντούσε κατοίκους στο Χοτζαλί, μια πόλη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ που ανακαταλήφθηκε από το Μπακού το 2023.
«Οι πρώτοι που θα μετακινηθούν θα είναι οι μαθητές και οι καθηγητές τους», είπε ο Αλίεφ, προσθέτοντας ότι «το Πανεπιστήμιο του Καραμπάχ θα ξεκινήσει τις δραστηριότητές του».
Ο Αλίεφ πρόσθεσε ότι η εποίκηση θα αρχίσει επίσης τον Σεπτέμβριο στην πόλη-φάντασμα Αγκντάμ, όπου βρισκόταν το κοινό ρωσοτουρκικό κέντρο επιτήρησης της κατάπαυσης του πυρός, το οποίο έκλεισε τον περασμένο μήνα εν μέσω της απόσυρσης των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων από την περιοχή.
Το Χανκέντι σχεδόν άδειασε εξαιτίας του πολέμου. Μόνο μερικές εκατοντάδες άνθρωποι παρέμειναν ένα μήνα μετά την μαζική έξοδο των πολιτών, δήλωσε αξιωματούχος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.
Τα νοσοκομεία σταμάτησαν να λειτουργούν και οι αρχές της επιτροπής ύδρευσης έφυγαν. Ο διευθυντής του νεκροτομείου είχε επίσης φύγει και οι έρημοι δρόμοι της πόλης που κάποτε φιλοξενούσε έως και 75.000 ανθρώπους παρουσίαζαν μια «σουρεαλιστική» εικόνα, δήλωσε ο αξιωματούχος τον περασμένο Οκτώβριο.
Τον Μάρτιο, η κρατική τηλεόραση του Αζερμπαϊτζάν μετέδωσε πλάνα που έδειχναν σκαπτικά μηχανήματα να καταστρέφουν το κτίριο στο Χανκέντι που κάποτε στέγαζε το κοινοβούλιο των Αρμενίων.
Πηγές δήλωσαν στο Reuters πέρυσι ότι η ανακατάληψη της περιοχής ήταν μια προσωπική σταυροφορία για τον Αλίεφ, του οποίου ο πατέρας, ο τότε πρόεδρος Χαϊντάρ Αλίεφ, είχε υποστεί μια ατιμωτική ήττα εκεί κατά τη διάρκεια ενός προηγούμενου πολέμου το 1988-1994. Ο νεότερος Αλίεφ διαδέχθηκε τον πατέρα του μετά το θάνατό του το 2003.
Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Μπακού και Ερεβάν βρίσκονται σε εξέλιξη. Εν τω μεταξύ, η Αρμενία παρέδωσε πίσω στο Αζερμπαϊτζάν τέσσερα ακατοίκητα συνοριακά χωριά, προκαλώντας μαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους του Ερεβάν αυτόν τον μήνα και εκκλήσεις για παραίτηση του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν.