Η δημοκρατία βασίζεται στην ενεργή συμμετοχή των πολιτών, που απαιτεί την πλήρη και έγκυρη ενημέρωσή τους για τα κρίσιμα ζητήματα της χωρας. Στη σημερινή ψηφιακή εποχή, τα social media παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ενημέρωση του κοινού. Ωστόσο, παρατηρείται μια ανησυχητική έλλειψη προβολής των θέσεων των ευρωβουλευτών στις πλατφόρμες αυτές. Αν αυτή η έλλειψη δεν είναι τυχαία, τότε θα μπορούσε να είναι σκόπιμη στρατηγική για την αύξηση της αποχής!

Στις τελευταίες εκλογές του Ιουνίου 2023, το ποσοστό αποχής έφτασε το 39,67%. Οι νέοι ηλικίας 18-34 ετών και οι πολίτες με χαμηλότερο εκπαιδευτικό επίπεδο παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά αποχής. Επίσης, όσοι δεν εκτίθενται συχνά σε πολιτικές συζητήσεις μέσω των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης παρουσιάζουν αυξημένα ποσοστά αποχής κατά περίπου 6-8%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα social media είναι βασική πηγή ενημέρωσης για τους πολίτες, ιδίως για τους νέους. Η έλλειψη προβολής των θέσεων των ευρωβουλευτών στις πλατφόρμες αυτές θα μπορούσε να θεωρηθεί σκόπιμη, με στόχο να μην κινητοποιηθούν οι πολίτες που δεν εκτίθενται στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αποχή τους από την εκλογική διαδικασία.

Η μη προβολή των θέσεων των υποψηφίων ευρωβουλευτών στα social media είναι μια πρακτική που υπονομεύει τη δημοκρατική διαδικασία. Η έλλειψη ενημέρωσης στερεί από τους πολίτες τη δυνατότητα να λάβουν ενημερωμένες αποφάσεις και να συμμετέχουν ενεργά στις εκλογές. Αυτή η πρακτική είναι αντίθετη με τις αρχές της δημοκρατίας, όπως τις είχε θέσει ο Περικλής στην αρχαία Αθήνα, τονίζοντας ότι η συμμετοχή στα κοινά είναι δικαίωμα και καθήκον όλων των πολιτών.

Έρευνες δείχνουν ότι η έλλειψη πληροφόρησης μειώνει τη συμμετοχή στις εκλογές. Σύμφωνα με τη μελέτη της IFES, οι πολίτες που δεν ενημερώνονται τακτικά για τις πολιτικές εξελίξεις μέσω των κλασικών μέσων ενημέρωσης παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά αποχής. Η έκθεση σε πολιτικές συζητήσεις στα social media είναι κρίσιμη για τη μείωση της αποχής, ιδίως μεταξύ των νεότερων και των λιγότερο μορφωμένων ψηφοφόρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έλλειψη προβολής των θέσεων στα social media φαίνεται σαν να είναι μια στρατηγική που στοχεύει στην αύξηση της αποχής. Αν αυτό είναι σκόπιμο τότε παραβιάζει τις αρχές της δημοκρατίας και υπονομεύει τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά. Είναι απαραίτητο οι πολιτικοί και τα μέσα ενημέρωσης να αναλάβουν την ευθύνη για την πλήρη και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών, διασφαλίζοντας ότι όλοι έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες που χρειάζονται για να συμμετέχουν ενεργά στη δημοκρατική διαδικασία.

Πηγές

Η προώθηση της πολιτικής συζήτησης στα social media είναι αναγκαία για τη διασφάλιση μιας δυναμικής και αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, όπως ακριβώς την οραματίστηκε ο Περικλής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης