Σύμφωνα με νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), που δημοσιεύθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2011, οι συνδυαστικές καλλιέργειες – τροφή και καύσιμα – μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της φτώχειας και στην αύξηση της επισιτιστικής και ενεργειακής ασφάλειας.

Η μελέτη Making Integrated Food-Energy Systems (IFES) Work for People and Climate – An Overview χρησιμοποιεί συγκεκριμένα παραδείγματα από την Αφρική, την Ασία, τη Λατινική Αμερική αλλά και από αναπτυγμένες χώρες, για να αποδείξει ότι η παραγωγή τροφίμων και οι ενεργειακές καλλιέργειες μπορούν να συνδυαστούν με επιτυχία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Alexander Muller, από το τμήμα Φυσικών Πόρων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας, τονίζει πως οι συνδυαστικές καλλιέργειες μπορούν να ωφελήσουν τις φτωχές αγροτικές περιοχές. Οι αγρότες δύνανται να χρησιμοποιήσουν τα υπολείμματα από τις καλλιέργειες ρυζιού για την παραγωγή βιοενέργειας ή τα υπολείμματα από τη δασοκομία ως βελτιωτικά εδάφους για την παραγωγή φρούτων ή ακόμη και ζωικές κοπριές είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή βιοαερίου.

Με τις συνδυαστικές καλλιέργειες, ο Muller πιστεύει πως οι αγρότες δεν θα χρειάζεται να αγοράζουν ακριβά ορυκτά καύσιμα και χημικά λιπάσματα, εξοικονομώντας χρήματα για την αγορά βελτιωμένων σπόρων, προσαρμοσμένους στις νέες κλιματολογικές συνθήκες.

Οι συνδυαστικές καλλιέργειες ενδέχεται να βοηθήσουν και στη μείωση των αρνητικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, λόγω της μείωσης των εκπομπών αερίων που προκαλούνται από την αλλαγή χρήσης της γης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα συνδυαστικό σύστημα καλλιέργειας θα αυξήσει την παραγωγικότητα της γης και κατά συνέπεια την επισιτιστική ασφάλεια του πληθυσμού.

Πηγή: EnviSecurity.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης