Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσπάσει στο Βέλγιο με έναν νέο νόμο που δίνει το δικαίωμα στους μαστροπούς να καταγγέλλουν τις ιερόδουλες, που αρνούνται να κάνουν σεξ με κάποιον πελάτη.

Ο συγκεκριμένος νόμος ψηφίστηκε στις 3 Μαΐου με 93 ψήφους υπέρ και 33 αποχές από το βελγικό κοινοβούλιο, σε μια προσπάθεια του κράτους να κατοχυρώσει νομικά τα δικαιώματα των εργαζομένων στη βιομηχανία του σεξ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νομοθεσία προβάλλεται στα μέσα της χώρας ως νίκη της βελγικής Ένωσης Εργαζομένων στο σεξ, η οποία είχε ασκήσει εκτεταμένες πιέσεις για τη νομοθεσία. Ο νόμος περιγράφει ότι οι ιερόδουλες θα λαμβάνουν ασφάλιση υγείας, σύνταξη, άδεια μητρότητας και αδείας, καθώς και επιδόματα ανεργίας. Παράλληλα, οι μαστροποί τους θα είναι υποχρεωμένοι να τους παρέχουν ένα «κουμπί ασφαλείας» για να το χρησιμοποιούν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Τέλος στις ιερόδουλες παραχωρείται το δικαίωμα να αρνούνται τις σεξουαλικές πράξεις ή να σταματούν τις σεξουαλικές πράξεις για οποιονδήποτε λόγο ή να κάθονται πίσω από παράθυρα τύπου Άμστερνταμ (παράθυρα που βλέπουν προς το κοινό και στα οποία εκτίθενται οι ιερόδουλες). Ωστόσο, εάν μια πόρνη χρησιμοποιήσει αυτά τα «δικαιώματα» 10 φορές μέσα σε έξι μήνες, ο μαστροπός της μπορεί καλέσει έναν κυβερνητικό διαμεσολαβητή να παρέμβει!

Η πρώην ιερόδουλη και νυν ακτιβίστρια στον συγκεκριμένο τομέα, Andrea Heinz, χαρακτήρισε «παγίδα για τις γυναίκες» τον νέο νόμο. «Όταν ήμουν σεξεργάτρια, υποστήριζα την πλήρη νομιμοποίηση, αλλά στην πραγματικότητα καταλάβαινα λίγα για αυτό. Πάντα άκουγα ότι ήταν αυτό που χρειάζονταν οι “εργαζόμενοι στο σεξ”, αλλά ποτέ δεν το ερεύνησα. Απλά μπήκα στο παιχνίδι ως εργαζόμενη στο σεξ. Υποψιάζομαι ότι αυτό ισχύει για πολλές από τις γυναίκες», έγραψε σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα «Χ».

Παράλληλα  σε άλλη ανάρτηση πρόσθεσε πως «υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες αυτό να ευνοήσει (πραγματικά) τις γυναίκες. Με τη νομιμοποίηση/πλήρη απονομιμοποίηση, οι μαστροποί γίνονται “μάνατζερ” με την υποστήριξη του κράτους, για να εδραιώσουν και να διατηρήσουν περαιτέρω την εξουσία τους».

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης