Η συναισθηματική διατροφή είναι ότι καταφεύγετε στο φαγητό για να καταστείλετε ή να καταπραΰνετε τα αρνητικά συναισθήματα, όπως το άγχος, ο θυμός, ο φόβος, η πλήξη, η λύπη και η μοναξιά. Οδηγεί σε υπερβολική κατανάλωση, τροφών που είναι γλυκά, λιπαρά και πλούσια σε θερμίδες. Και αυτό μπορεί να υπονομεύσει τις προσπάθειές σας για απώλεια βάρους. Ακολουθούν εννέα συμβουλές για να παραμείνετε σε καλό δρόμο:

  1. Κρατήστε ένα ημερολόγιο τροφίμων. Γράψτε τι τρώτε, πόσο τρώτε, πότε τρώτε, πώς αισθάνεστε όταν τρώτε και πόσο πεινάτε. Με τον καιρό, μπορεί να δείτε μοτίβα που αποκαλύπτουν τη σχέση μεταξύ διάθεσης και φαγητού.
  2. Δαμάστε το άγχος σας. Εάν το άγχος συμβάλλει στη συναισθηματική σας διατροφή, δοκιμάστε μια τεχνική διαχείρισης του στρες, όπως γιόγκα, διαλογισμό ή βαθιές αναπνοές.
  3. Κάντε έναν έλεγχο πραγματικότητας της πείνας. Είναι η πείνα σας σωματική ή συναισθηματική; Εάν φάγατε μόλις πριν από λίγες ώρες και δεν έχετε στομάχι που γουργουρίζει, πιθανότατα δεν είστε πεινασμένοι. Δώστε χρόνο στη λαχτάρα να περάσει.
  4. Λάβετε υποστήριξη. Είναι πιο πιθανό να ενδώσετε στο συναισθηματικό φαγητό εάν δεν έχετε ένα καλό δίκτυο υποστήριξης. Βασιστείτε στην οικογένεια και τους φίλους ή σκεφτείτε να συμμετάσχετε σε μια ομάδα υποστήριξης.
  5. Καταπολεμήστε την πλήξη. Αντί να τσιμπολογάτε όταν δεν είστε πεινασμένοι, ακολουθήστε μια πιο υγιεινή συμπεριφορά. Κάντε μια βόλτα, δείτε μια ταινία, παίξτε με το κατοικίδιό σας, ακούστε μουσική, διαβάστε, σερφάρετε στο διαδίκτυο ή καλέστε έναν φίλο.
  6. Αφαιρέστε τον πειρασμό. Μην κρατάτε στο σπίτι σας φαγητά άνεσης που είναι δύσκολο να αντισταθείτε. Και αν αισθάνεστε θυμωμένοι ή σε κακή διάθεση, αναβάλετε το ταξίδι σας στο μπακάλικο μέχρι να ελέγξετε τα συναισθήματά σας.
  7. Μην στερείτε πολλά από τον εαυτό σας. Όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, μπορεί να περιορίσετε υπερβολικά τις θερμίδες, να τρώτε τα ίδια τρόφιμα επανειλημμένα και να διώχνετε τις λιχουδιές. Αυτό μπορεί απλώς να αυξήσει την επιθυμία σας για φαγητό, ειδικά ως απάντηση στα συναισθήματα. Τρώτε ικανοποιητικές ποσότητες πιο υγιεινών τροφών, απολαύστε περιστασιακά μια λιχουδιά και πάρτε άφθονη ποικιλία για να περιορίσετε την επιθυμία σας.
  8. Τρώτε υγιεινά σνακ. Εάν νιώθετε την επιθυμία να φάτε ανάμεσα στα γεύματα, επιλέξτε ένα υγιεινό σνακ, όπως φρέσκα φρούτα, λαχανικά ή ξηρούς καρπούς. Ή δοκιμάστε εκδόσεις με χαμηλότερες θερμίδες των αγαπημένων σας φαγητών για να δείτε αν ικανοποιούν τη λαχτάρα σας).
  9. Μάθετε από τις αναποδιές. Εάν έχετε ένα επεισόδιο συναισθηματικής τροφής, συγχωρήστε τον εαυτό σας και ξεκινήστε φρέσκιοι την επόμενη μέρα. Προσπαθήστε να μάθετε από την εμπειρία και σχεδιάστε πώς μπορείτε να το αποτρέψετε στο μέλλον κάτι τέτοιο. Εστιάστε στις θετικές αλλαγές που κάνετε στις διατροφικές σας συνήθειες και δώστε στον εαυτό σας εύσημα για τις αλλαγές που θα οδηγήσουν σε καλύτερη υγεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης