Η μη κυβερνητική οργάνωση «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» (Human Rights Watch, HRW) χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή της που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα, Τρίτη 7 Μαΐου, «παράνομο» τον αεροπορικό βομβαρδισμό του ισραηλινού στρατού που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν, κατ’ αυτή, επτά εργαζόμενοι σε ανθρωπιστική οργάνωση που παρέχει υπηρεσίες πρώτων βοηθειών στον νότιο Λίβανο τον Μάρτιο, καλώντας τις ΗΠΑ να αναστείλουν τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ.
Από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, το λιβανικό ισλαμιστικό κίνημα Χεζμπολάχ, σύμμαχος της παλαιστινιακής Χαμάς, ανταλλάσσει καθημερινά πυρά με το Ισραήλ στα σύνορα των δυο χωρών.
«Ισραηλινό πλήγμα εναντίον κέντρου επειγόντων περιστατικών και νοσηλείας» στη Χαμπαρίγια, στον νότιο Λίβανο, την 27η Μαρτίου, σκότωσε «επτά εργαζόμενους σε οργάνωση αρωγής και άμεσης βοήθειας», και αποτελούσε «παράνομη επίθεση εναντίον αμάχων», τονίζει το HRW στο κείμενο.
«Αν η επίθεση εναντίον αμάχων έγινε εσκεμμένα ή απερίσκεπτα πρέπει να γίνει αντικείμενο έρευνας γι’ αυτό που μοιάζει να ήταν έγκλημα πολέμου», προσθέτει.
Ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει μετά τον βομβαρδισμό πως ο στόχος ήταν «στρατιωτική» εγκατάσταση και ότι σκοτώθηκε «σημαντικός τρομοκράτης» της οργάνωσης Τζαμάα Ισλαμίγια, ισλαμιστικού κινήματος προσκείμενου στη Χαμάς, καθώς και άλλοι «τρομοκράτες». Αλλά το HRW αντιτείνει πως δεν βρήκε «καμιά απόδειξη» πως η εγκατάσταση η οποία χτυπήθηκε ήταν «στρατιωτικός στόχος», αντίθετα ότι βομβαρδίστηκε κτήριο της οργάνωσης «Emergency and Relief Corps – Lebanese Succour Association».
Η Τζαμάα Ισλαμίγια διέψευσε πως είχε οποιαδήποτε σχέση με τους εργαζόμενους στην ανθρωπιστική οργάνωση. Η ίδια η οργάνωση τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως δεν συνδέεται με καμιά πολιτική παράταξη στον Λίβανο.
Όπως υπογραμμίζει το HRW, τα επτά θύματα του ισραηλινού βομβαρδισμού ήταν «εθελοντές». Οι οικογένειες των θυμάτων και η οργάνωση για την οποία εργάζονταν οι επτά άνδρες δήλωσαν πως ήταν όλοι τους άμαχοι και δεν είχαν σχέση «με καμιά ένοπλη οργάνωση», τονίζεται στο κείμενο.
Το HRW διευκρινίζει πάντως ότι, σύμφωνα με αναρτήσεις σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, τουλάχιστον δύο από τα θύματα «μπορεί να ήταν υποστηρικτές» της Τζαμάα Ισλαμίγια.
Η ΜΚΟ επισήμανε πως φωτογραφίες από την τοποθεσία που έγινε στόχος δείχνουν υπολείμματα ισραηλινής βόμβας και «κιτ καθοδήγησης παραγόμενου από την εταιρεία Boeing, με έδρα τις ΗΠΑ».
«Οι ισραηλινές δυνάμεις χρησιμοποίησαν αμερικανικό όπλο για να διεξαγάγουν πλήγμα το οποίο σκότωσε επτά πολίτες εργαζόμενους σε ανθρωπιστική οργάνωση στον Λίβανο», συνόψισε ο Ράμζι Κάις, ερευνητής του HRW, ειδικευμένος στις λιβανικές υποθέσεις.
Η ΜΚΟ καλεί την Ουάσιγκτον να «αναστείλει αμέσως τις πωλήσεις όπλων και τη στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ με δεδομένες τις αποδείξεις ότι ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποιεί με παράνομο τρόπο όπλα των ΗΠΑ».