Αποκλειστικά τα εμπορικά κέντρα που βρίσκονται κοντά σε στάση του Μετρό, είναι στο κέντρο της πόλης ή αποτελούν Ολυμπιακή εγκατάσταση πρόκειται να αδειοδοτηθούν στο νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας.

Αυτό προκύπτει από την τοποθέτηση του προέδρου του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας (ΟΡΣΑ) και αντιπρύτανη του ΕΜΠ, πολεοδόμου κ. Γιάννη Πολύζου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Πολύζος περιέγραψε αναλυτικά το χάρτη των εμπορικών κέντρων στην Αττική. «Αν και στην Ελλάδα η αναλογία εμπορικής επιφάνειας ανά κάτοικο θεωρείται περιορισμένη σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη (50 τμ. ανά κάτοικο έναντι 150 τμ. ανά κάτοικο) αντίστοιχα στην Αθήνα σήμερα λειτουργούν 18 κέντρα άνω των 10.000 τμ. εκ των οποίων 6 μεταξύ 30.000 και 80.000 τμ.» δήλωσε, προσθέτοντας ότι «εκκρεμεί η αδειοδότηση σε 15, συνολικής επιφάνειας περίπου 750.000 τμ.».

Από τα 18 της Αττικής, συνέχισε, τα 15 βρίσκονται μέσα στο λεκανοπέδιο (400.000 τμ.) και βρίσκονται πάνω σε οδικούς άξονες, δύο συνδυάζουν οδική εξυπηρέτηση και μέσα μαζικής μεταφοράς (The Mall, Athens Metro Mall) και τρία βρίσκονται στο κέντρο της πόλης (Notos, City Link, Capitol).

Επιπλέον, δύο είναι συνδυασμένα με Ολυμπιακές νομοθετικές ρυθμίσεις, ένα επαναχρησιμοποιεί βιομηχανικό κέλυφος και ένα βρίσκεται σε βιομηχανικό γήπεδο (ΒΙΟΧΑΛΚΟ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τις προτάσεις για νέα εμπορικά κέντρα προκύπτει ο υπερδιπλασιασμός σε σχέση με τα υφιστάμενα (750.000 τμ.), με το ένα τρίτο των νέων να ζητείται να χωροθετηθεί εκτός Λεκανοπεδίου, κυρίως στη θέση Κάντζα και στο λιμάνι του Λαυρίου.

Εντός Λεκανοπεδίου εκκρεμούν 11, με έμφαση στο Βοτανικό και τον Πειραιά, ενώ στο κέντρο της πόλης Αθήνας και Πειραιά σε εκκρεμότητα είναι το Μινιόν, ο ΟΣΕ (σταθμός Λαρίσης) και ΗΣΑΠ (Πειραιά) και ΟΛΠ στο Παλατάκι.

Από αυτά, 3 χωροθετούνται σε πρώην Ολυμπιακές εγκαταστάσεις (Αγ. Κοσμάς, Γαλάτσι, και Ολυμπιακό Χωριό).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης