Ως μια πρωτοβουλία για τη συνάντηση των ευρύτερων δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς και όχι ως κόμμα ή σχήμα της Αριστεράς, χαρακτήρισε ο Αλέκος Αλαβάνος το «Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής».

Πρόκειται για «ένα ανοιχτό πολιτικό σχέδιο, που έχει έναν διπλό στόχο: την απομάκρυνση της κυβέρνησης, την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την διακήρυξη που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το «Μέτωπο» του Αλέκου Αλαβάνου επανέρχεται στο πολιτικό σκηνικό, μετά την ήττα των περιφερειακών εκλογών, φιλοδοξώντας να παρέμβει στις πολιτικές εξελίξεις, κυρίως στις διεργασίες στον χώρο της Αριστεράς.

Είναι, ωστόσο, χαρακτηριστικό ότι η διακήρυξη ενώ αναφέρεται σε πρωτοβουλία για την ανάγκη ενότητας και συμπαράταξης της Αριστεράς, δεν κάνει ούτε μία αναφορά στην κυρίαρχη δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ, το ΣΥΝ.

Επίσης, δεν γίνεται καμία αναφορά στην πρωτοβουλία του Προέδρου του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα, για κοινή δράση και επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι στο νέο συντονιστικό όργανο που συμφωνήθηκε θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι του «Μετώπου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το εκτενές κείμενο του “Μετώπου” τονίζει την ανάγκη απομάκρυνσης της κυβέρνησης, την οποία κατηγορεί ότι έχει συνδεθεί με τα μεγάλα διεθνή συμφέροντα και έχει υποταχθεί πλήρως στα πιο ακραία στοιχεία του καπιταλισμού των αγορών και των τραπεζών.

Υπό το πρίσμα αυτό, το κείμενο του “Μετώπου” τονίζει ότι η Αριστερά και ακόμη περισσότερο μια πλατειά μετωπική λαϊκή συμπαράταξη, χρειάζεται να προβάλλει, με διλημματικό τρόπο, απέναντι στις επιλογές του δικομματισμού, το δικό της πρόγραμμα στήριξης των εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Επίσης υποστηρίζει ότι η ύπαρξη εθνικού νομίσματος δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως φόβητρο, καθώς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Δανία, η Σουηδία, η Πολωνία, αλλά και εκτός, όπως η Ελβετία, η Νορβηγία κλπ, διαθέτοντας δικό τους νόμισμα και μέσω αυτού τη δυνατότητα δικής τους νομισματικής πολιτικής και πολιτικής επιτοκίων, ανταπεξήλθαν πολύ καλύτερα στις προκλήσεις της διεθνούς κρίσης από ό,τι οι χώρες της Ευρωζώνης.

Το «Μέτωπο» έχοντας ως βασική θέση το σύνθημα «Λαϊκή Εξέγερση – Να φύγει η κυβέρνηση – Μέτωπο – Υπάρχει Άλλος Δρόμος», αναπτύσσει την πρότασή του για το μέλλον της Αριστεράς, υποστηρίζοντας ότι ένας ισχυρός πόλος της ριζοσπαστικής αριστεράς είναι ουσιαστική προϋπόθεση για την συγκρότηση, έμπνευση, λειτουργία ενός μετώπου του λαού.

Η διακήρυξη τονίζει την ανάγκη κοινής δράσης σε μια ενωτική κατεύθυνση. Στις 11 και 12 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί Πανελλαδική Σύσκεψη του Μετώπου, όπου θα εγκριθεί το τελικό κείμενο της διακήρυξης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης