Το κύμα των διαδηλώσεων υπέρ της Παλαιστίνης εξαπλώνεται από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη, με τη Γαλλία να πρωτοστατεί στις μεγάλες κινητοποιήσεις όσον αφορά τη Γηραιά Ήπειρο. Η αστυνομία επενέβη το απόγευμα (τοπική ώρα) της Δευτέρας, 29 Απριλίου, στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, στο Παρίσι, για να απομακρύνει δεκάδες διαδηλωτές που πραγματοποιούσαν μια κινητοποίηση υπέρ του παλαιστινιακού σκοπού και οι οποίοι είχαν κατασκηνώσει σε ένα προαύλιο χώρο στο εσωτερικό του ιδρύματος, μεταδίδουν το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Περίπου 50 διαδηλωτές οδηγήθηκαν στο εξωτερικό του κτηρίου και κατόπιν απομακρύνθηκαν κατά ομάδες, πλαισιωμένοι από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου, λίγες ημέρες αφότου μια κινητοποίηση αμαυρώθηκε από επεισόδια σε ένα άλλο διάσημο πανεπιστήμιο της γαλλικής πρωτεύουσας το Sciences Po Paris.
Εκατοντάδες φοιτητές φωνάζαν «Γάζα, η Σορβόννη είναι δίπλα σου» το απόγευμα της Δευτέρας:
🔴 LES ETUDIANTS DE LA SORBONNE DETERMINES MALGRE LA REPRESSION
“Gaza, Gaza, Sorbonne est avec toi !” scandent des centaines d’étudiant•es et soutiens Place de la Sorbonne en solidarité avec les étudiant•es nassé•es après avoir été violemment expulsé•es de l’enceinte de… pic.twitter.com/S54nDYxvK1
— Révolution Permanente (@RevPermanente) April 29, 2024
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Ήμασταν περίπου 50 άνθρωποι, όταν οι δυνάμεις επιβολής του νόμου έφτασαν τρέχοντας στο εσωτερικό του προαύλιου χώρου. Η εκκένωση ήταν αρκετά βίαιη, με περίπου 10 ανθρώπους να σέρνονται στο έδαφος, όμως δεν έγιναν συλλήψεις», δήλωσε ο Ραμί, ηλικίας 20 ετών, ένας φοιτητής ιστορίας στη Σορβόννη. «Μας συνόδευσαν προς την έξοδο και κατόπιν μας κατεύθυναν προς την οδό Σεν Ζακ όλους μαζί», συμπλήρωσε.
Δεκάδες φοιτητές συγκεντρώθηκαν σήμερα, Δευτέρα, μπροστά από τη Σορβόννη και στο εσωτερικό του συγκροτήματος, όπου έστησαν σκηνές, περίπου 12 σκηνές, σύμφωνα με την πρυτανεία, μεταξύ 20 και 30, σύμφωνα με έναν διαδηλωτή. Μια παλαιστινιακή σημαία τοποθετήθηκε στο έδαφος.
Οι αστυνομικές αρχές εθεάθησαν να απομακρύνουν σέρνοντας φοιτητές από τις σκηνές που είχαν στήσει:
Sorbonne University students 🇫🇷 follow American 🇺🇸 students and form a Gaza 🇵🇸 encampment. They are then dragged away by the police.
USA 🇺🇸, Germany 🇩🇪, France 🇫🇷-peaceful students protests subverted by forces of the state.
These are dangerous times.pic.twitter.com/IvkjgUyURF
— Howard Beckett (@BeckettUnite) April 29, 2024
«Είχαμε κάθε λόγο, όπως στο Γιέλ, στο Κολούμπια, στο Sciences Po… να καταδικάσουμε όσα βλέπουμε να συμβαίνουν», είπε ένας άλλος φοιτητής, ο οποίος έδωσε το μικρό του όνομα, Λεονάρ, σε μια διαδήλωση έξω από τις πύλες της Σορβόννης.
«Τα αμφιθέατρα εκκενώθηκαν το μεσημέρι», ανέφερε η πρυτανεία, που αποφάσισε το κλείσιμο της Σορβόννης το απόγευμα της Δευτέρας.
Περίπου 150 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από τη Σορβόννη, παρουσία τριών βουλευτών του κόμματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς «Ανυπότακτη Γαλλία» (La France Insoumise – LFI).
Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές, το Ισραήλ έχει σκοτώσει τουλάχιστον 34.488 Παλαιστινίους στις επιχειρήσεις που διεξάγει στη Γάζα, ως αντίποινα για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 1.200 άνθρωποι και να κρατηθούν όμηροι περισσότεροι από 200, σύμφωνα με στοιχεία των ισραηλινών αρχών.
Γάλλοι πολιτικοί, όπως η Ματίλντ Πανό, που ηγείται της ακροαριστερής κοινοβουλευτικής ομάδας LFI στη γαλλική Εθνοσυνέλευση κάλεσε τους ψηφοφόρους να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Δεν εγκαταλείπουν οι φοιτητές στις ΗΠΑ
Την ίδια ώρα, στις ΗΠΑ οι φοιτητές δεν υποχωρούν, παρότι η πίεση από από τις πανεπιστημιακές διοικήσεις αυξάνεται. Η πρόεδρος του πανεπιστημίου Κολούμπια δήλωσε σήμερα ότι οι διαπραγματεύσεις με φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές, που άρχισαν να κατασκηνώνουν στην πανεπιστημιούπολη πριν από δύο εβδομάδες, δεν καρποφόρησαν και τους κάλεσε να διαλυθούν οικειοθελώς, χωρίς να πει τι θα συμβεί στην περίπτωση που δεν το κάνουν.
«Πιέζουμε εκείνους και εκείνες που βρίσκονται στον καταυλισμό να διαλυθούν εκουσίως. Εξετάζουμε εναλλακτικές εσωτερικά για να μπει ένα τέλος όσο το δυνατόν συντομότερα σε αυτήν την κρίση», έγραψε σε μία μακροσκελή ανακοίνωση η πρόεδρος του Κολούμπια, Νεμάτ Μινούς Σαφίκ.
Happening NOW: After police arrested all students encamped here, thousands of students at the University of Minnesota gathered here to protest the uni investment in weapons manufacturers arming Israel #Columbia_University pic.twitter.com/sYpO3UTIZx
— Mnar Adley (@MnarMuh) April 23, 2024
Η Σαφίκ, η διοίκηση της οποίας επικρίθηκε από μία εποπτική επιτροπή του πανεπιστημίου την Παρασκευή για τον τρόπο που διαχειρίστηκε τις κινητοποιήσεις, ανέφερε σε μια ανακοίνωση ότι οι διοργανωτές και οι επικεφαλής του ακαδημαϊκού ιδρύματος δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε μία συμφωνία, η οποία θα ήρε το αδιέξοδο για τον καταυλισμό, ο οποίος, σύμφωνα με το προεδρείο, παραβιάζει τους κανονισμούς του πανεπιστημίου.
Η ίδια είπε ότι το Κολούμπια δεν θα εκχωρήσει περιουσιακά στοιχεία που στηρίζουν τον ισραηλινό στρατό, ένα βασικό αίτημα των διαδηλωτών, ωστόσο η σχολή προσφέρθηκε να επενδύσει στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης στη Γάζα και να βελτιώσει τη διαφάνεια των άμεσων επενδυτικών συμμετοχών του Κολούμπια, βάσει της ανακοίνωσής της.
This is the protest encampment in Columbia University they told you is Anti Semitic.
Yes that’s Jewish students doing a prayer.
pic.twitter.com/sbl4uEXayk— Jack (@JackFought_1) April 24, 2024
Οι διαδηλωτές δεσμεύτηκαν ότι θα διατηρήσουν τον καταυλισμό τους εωσότου ικανοποιηθούν τρία αιτήματα: η μεταβίβαση, η διαφάνεια στα οικονομικά του Κολούμπια και η αμνηστία για τους φοιτητές και το προσωπικό που τιμωρήθηκαν για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις.
Η Σαφίκ επικρίθηκε σφόδρα από πολλούς φοιτητές, μέλη του προσωπικού και εξωτερικούς παρατηρητές επειδή κάλεσε την αστυνομία της Νέας Υόρκης για να αποξηλώσει τον καταυλισμό, με αποτέλεσμα περισσότερες από 100 συλλήψεις. Οι προσπάθειες για την απομάκρυνση του καταυλισμού, τον οποίο φοιτητές έστησαν εκ νέου σε διάστημα ημερών μετά την αστυνομική επέμβαση της 18ης Απριλίου, πυροδότησε παρόμοιες κινητοποιήσεις σε πανεπιστήμια από την Καλιφόρνια έως τη Βοστόνη.
Την περασμένη εβδομάδα, δύο προθεσμίες που είχε θέσει το Κολούμπια στους συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις, προκειμένου να απομακρύνουν τις σκηνές τους, έληξαν χωρίς την επίτευξη μιας συμφωνίας. Δεν είναι σαφές τι ενδέχεται να κάνει το πανεπιστήμιο τώρα που ανακοινώνει ότι οι συνομιλίες δεν στέφθηκαν με επιτυχία.
Οι διοργανωτές των φοιτητών δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμοι να σχολιάσουν την ανακοίνωση της Σαφίκ και ένας εκπρόσωπος Τύπου του πανεπιστημίου δήλωσε ότι η διοίκηση δεν θα κάνει άλλο σχόλιο.
Πορείες, μεταξύ άλλων, έχουν πραγματοποιηθεί επίσης σε Λονδίνο και Ρώμη:
University protests spread across the world at students at University College London hold a protest banging drums and shouting “Shut it down.”
— Oli London (@OliLondonTV) April 26, 2024
Students from Sapienza University in #Rome, held a protest demanding their university end collaboration with Israeli institutions. #FreePalestine pic.twitter.com/IgBbDzkI30
— Lana (@RashadLana18915) April 19, 2024