Στο τεστ Παπανικολάου υπάρχει η πιθανότητα να βρεθούν προκαρκινικά κύτταρα, τα οποία εμφανίζονται στις ενδοεπιθηλιακές νεοπλασίες του τραχήλου της μήτρας (CIN 1,2,3). Τα κύτταρα αυτά μπορούν να εξελιχθούν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Μία νέα θεραπεία, με ένα κολπικό υπόθετο που περιέχει την ουσία ιμικιμόδη (έναν τροποποιητή της ανοσοποιητικής ανταπόκρισης) φαίνεται ότι μπορεί να σταματήσει αυτή τη διαδικασία, σύμφωνα με νέα μελέτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η θεραπεία αυτή μπορεί επίσης να βοηθήσει τις γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με προχωρημένες ενδοεπιθηλιακές νεοπλασίες του τραχήλου της μήτρας, να αποφύγουν τη χειρουργική επέμβαση που είναι μέχρι τώρα η πιο κοινή θεραπευτική επιλογή.

«Η θεραπεία με ιμικιμόδη ήταν φιλική προς την ασθενή και εύκολη στη χρήση, καθώς μπορεί να τοποθετηθεί από την ίδια την ασθενή, χωρίς να χρειάζεται να επισκεφθεί τον γιατρό της», είπε η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Sangini Sheth, αναπληρώτρια καθηγήτρια μαιευτικής στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Yale.

Η ομάδα της παρουσίασε τα ευρήματα αυτή την εβδομάδα στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα για τον Καρκίνο στο Σαν Ντιέγκο και η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Clinical Cancer Research.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ενδοεπιθηλιακές νεοπλασίες του τραχήλου της μήτρας (CIN) μπορεί να παρουσιαστεί σε τρεις βαθμούς (CIN1, CIN2 και CIN3) και σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχουν μη φυσιολογικά κύτταρα στην είσοδο του τραχήλου της μήτρας.

Όπως συμβαίνει και με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, οι ενδοεπιθηλιακές νεοπλασίες του τραχήλου της μήτρας προκαλούνται πολύ συχνά από μόλυνση με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).

Η ιμικιμόδη είναι ήδη εγκεκριμένη ως δερματική αλοιφή για τη θεραπεία των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων και λειτουργεί διεγείροντας την ανοσολογική απόκριση. Οι ερευνητές θέλησαν να δουν εάν θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην εξάλειψη των ενδοεπιθηλιακών νεοπλασιών του τραχήλου της μήτρας όταν χρησιμοποιείται ως κολπικό υπόθετο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επικεντρώθηκαν σε μια ομάδα 133 γυναικών που είχαν διαγνωστεί με ενδοεπιθηλιακές νεοπλασίες του τραχήλου της μήτρας βαθμού CIN2 ή CIN3. Δεν συμπεριέλαβαν γυναίκες με μικρότερο βαθμό, καθώς αυτές οι νεοπλασίες συχνά υποχωρούν από μόνες τους με την πάροδο του χρόνου και δεν απαιτούν χειρουργική επέμβαση.

«Στον πρώτο βαθμό, δεν κάνουμε χειρουργική επέμβαση, συμβουλεύουμε τις ασθενείς να επιστρέψουν σε 6-12 μήνες, ώστε να μπορούμε να επαναλάβουμε το τεστ Παπανικολάου», εξήγησαν οι ερευνητές.

Οι ασθενείς στη μελέτη χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: η μία έλαβε μόνο το υπόθετο με ιμικιμόδη, η δεύτερη ομάδα έλαβε το υπόθετο και το εμβόλιο κατά του HPV και η τρίτη ομάδα απλώς παρακολουθήθηκε από γιατρούς χωρίς να λάβει καμία θεραπεία.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά

Ενώ στο 79% των γυναικών με ενδοεπιθηλιακές νεοπλασίες του τραχήλου της μήτρας βαθμού 2 (CIN2) που δεν έκαναν θεραπεία υποχώρησαν στο ασφαλέστερο επίπεδο CIN1, στην ομάδα που έλαβε ιμικιμόδη σε μορφή υποθέτου, το ποσοστό εκτοξεύθηκε στο 95%.

Εντύπωση προκάλεσε ότι το ποσοστό ήταν μόνο 84% στις γυναίκες που χρησιμοποίησαν και το υπόθετο και έκαναν εμβόλιο για HPV. Αυτό υποδηλώνει «ότι το φάρμακο και το εμβόλιο HPV μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το ένα την επιτυχία του άλλου», είπαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτή η μη χειρουργική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των ενδοεπιθηλιακών νεοπλασιών του τραχήλου της μήτρας βαθμού 2 (CIN2) μπορεί κάποια μέρα να αντικαταστήσει τη χειρουργική επέμβαση.

Αυτό θα μπορούσε επίσης να ισχύει για ασθενείς με CIN3, αν και χρειάζεται περαιτέρω μελέτη.

https://aacrjournals.org/clincancerres/article-abstract/doi/10.1158/1078-0432.CCR-23-3639/742104/Randomized-Phase-II-Trial-of-Imiquimod-with-or?redirectedF

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης