Μπάμπης Παπαφιλιππάκης
«Δώσε στην ειρήνη μια ευκαιρία» αναφέρει ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια του Τζον Λένον, του κιθαρίστα, τραγουδοποιού και ιδρυτικού μέλους του θρυλικού συγκροτήματος των Beatles, ωστόσο από ότι φαίνεται δεν έχει εισακουστεί όσο θα έπρεπε.
Κι αυτό γιατί, ενώ απομένουν λιγότερες από 100 ημέρες για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, υπάρχουν, δυστυχώς, πολεμικά μέτωπα σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Με τη Μέση Ανατολή να φλέγεται, τον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία να μαίνεται εδώ και δύο χρόνια, όπως και αυτός στη Γάζα, ο Πέτρος Γαλακτόπουλος, μέσω του zougla.gr, θέτει ένα πολύ σοβαρό θέμα που έχει να κάνει με την παύση των εχθροπραξιών στη διάρκεια του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος του καλοκαιριού, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου στο Παρίσι.
Αυτό δεν είναι άλλο από την Ολυμπιακή Εκεχειρία, η οποία αποτελούσε σημαντικό στοιχείο των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων και αφορούσε την παύση των συγκρούσεων μεταξύ των ελληνικών πόλεων.
Πρόκειται για το μοναδικό εργαλείο για την προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης, με τον Έλληνα πρωταθλητή, Ολυμπιονίκη και αργότερα προπονητή της ελληνορωμαϊκής πάλης να επισημαίνει την αναγκαιότητα για την τήρησή της στη διάρκεια του κορυφαίου αθλητικού ραντεβού του πλανήτη αυτό το καλοκαίρι.
«Η Ολυμπιακή Εκεχειρία είναι προίκα της Ελλάδας και θα πρέπει η κυβέρνησή μας να αναδείξει το συγκεκριμένο θέμα», αναφέρει στη «Ζούγκλα» ο κορυφαίος Έλληνας αθλητής ελληνορωμαϊκής πάλης, ο οποίος μεταξύ άλλων αναρωτήθηκε: «Τι κάνουν οι κ.κ Παπανδρέου, Φίλης και η κα Ντόρα Πάλλη που βρίσκονται στο Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας ;».
Η ιστορία της Ολυμπιακής Εκεχειρίας
«Η ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας (ή ιερή εκεχειρία) είναι συνυφασμένη με τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην αρχαία εποχή. Από την έβδομη μέρα πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων μέχρι την έβδομη μέρα μετά το πέρας τους, οι πόλεμοι σταματούσαν έτσι ώστε οι αθλητές, απαλλαγμένοι από στρατιωτικές υποχρεώσεις, να μπορούν να ταξιδέψουν για να συμμετάσχουν στους Αγώνες.
Την παραμονή των Ολυμπιακών Αγώνων του 1992, άρχισε μία σύγχρονη προσπάθεια για την αναβίωση του θεσμού της Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) κάλεσε για την τήρηση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, ώστε αθλητές από την πρώην Γιουγκοσλαβία να συμμετάσχουν στους Αγώνες της Ολυμπιάδας στη Βαρκελώνη. Πρωτοβουλίες εκεχειρίας προωθήθηκαν και τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1994, 1998 και 2000 αλλά και των χειμερινών αγώνων.
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή προχώρησε πρόσφατα στο να ιδρύσει το Διεθνές Ίδρυμα Ολυμπιακής Εκεχειρίας και το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και βρίσκεται πάντα σε συνεργασία με τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις. Το Κέντρο είναι ένας διεθνής Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, με έδρα την Αρχαία Ολυμπία και γραφεία στην Αθήνα.
Σήμερα, Πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας είναι ο πρώην πρόεδρος (2001 – 2013) της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ και αντιπρόεδρος η Ελληνίδα πολιτικός Φάνη Πετραλιά και ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου.
Στις 3 Νοεμβρίου 2003, 190 κράτη-μέλη του Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), αριθμός-ρεκόρ στην ιστορία του οργανισμού, συγκηδεμόνευσαν ψήφισμα που κατέθεσε η Ελλάδα καλώντας όλα τα έθνη να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 με 16 μέρες ειρήνης».
Η λαμπρή αθλητική διαδρομή του Πέτρου Γαλακτόπουλου
Υπήρξε αθλητής του Εθνικού Αθηνών και αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδος το 1965 και πρωταθλητής Βαλκανίων και Ευρώπης το 1972.
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968 στη πόλη του Μεξικού, στην κατηγορία των 70 κιλών σημείωσε πέντε νίκες, μία ισοπαλία και μία ήττα με αποτέλεσμα να καταταγεί τρίτος, παίρνοντας το χάλκινο μετάλλιο.
Δύο χρόνια αργότερα, στα 74 κιλά ελληνορωμαϊκής πάλης, αναδείχθηκε 3ος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που διεξήχθη στο Έντμοντον του Καναδά και 4ος στο ευρωπαϊκό.
Οι επιτυχίες του συνεχίστηκαν και στους Ολυμπιακούς του Μονάχου, όπου συμμετείχε στην κατηγορία των 74 κιλών. Εκεί έφτασε στον τελικό όπου έχασε από τον Τσεχοσλοβάκο Βίτσεσλαβ Μάχα 5-3 στα σημεία, καταφέρνοντας ωστόσο να κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο, ενώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976 κατετάγη όγδοος.
Επίσης είχε συμμετάσχει και σε άλλους αγώνες όπου και είχε διακριθεί, όπως στη Σόφια (1971) 3ος, στη Πολωνία, πρωτάθλημα Ευρώπης (1971) 1ος, και στο Λένινγκραντ (1976) 3ος.
Στη συνέχεια ανέλαβε προπονητής της εθνικής ομάδας της ελληνορωμαϊκής πάλης. Για το εξαίρετο ήθος του είχε μάλιστα επαινεθεί πολλάκις και από τον διεθνή τύπο.