Για τη βάπτισή του μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, με τον οποίο συναντήθηκε τη Δευτέρα στις ΗΠΑ.

Όπως γράφει το hellasjournal.com, ο Στέφανος Κασσελάκης φέρεται να είπε στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Με βάφτισε ο Άγιος Τσαλίκης με τον πατέρα Κύριλλο, και στο νερό σχηματίστηκε ένας σταυρός από το λάδι. Ο Άγιος Τσαλίκης είπε στους γονείς μου “αυτός είτε παπάς θα γίνει, είτε πολύ σπουδαίος”».

Ο κ. Κασσελάκης συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη, όπου παρέστη στην παρέλαση για την 25η Μαρτίου, στην 5η λεωφόρο, και είχε επαφές με φορείς της Ομογένειας. Μάλιστα, μετά τη συνάντησή τους, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής έγραψε στον λογαριασμό του στο X ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σέβεται και εκτιμά τον ρόλο της Εκκλησίας.

«Το έχω ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή ότι πιστεύω»

Νωρίτερα ο Στέφανος Κασσελάκης διάβασε και το «Πιστεύω» στα αγγλικά, στη διάρκεια Λειτουργίας στην οποία παρέστη. Σε ανάρτησή του αναφέρεται στη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο και στη σχέση του με τη θρησκεία:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εδώ στη Νέα Υόρκη, πλάι στους Ομογενείς μας, διάβασα το “Πιστεύω” στα αγγλικά – είχα αυτή τη μεγάλη τιμή. Να είμαι κομμάτι ενός Ελληνισμού που μπορεί μακριά από την Ελλάδα να ενώνει τους Έλληνες. Αυτό δηλαδή που αποτελεί στόχο και της δικής μου παρουσίας στην πολιτική. Είχα επίσης μια εκ βαθέων συζήτηση με αυτόν τον φωτισμένο άνθρωπο, τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, ο οποίος είναι υπόδειγμα του συμπεριληπτικού, προοδευτικού, αλληλέγγυου ρόλου που μπορεί να επιτελέσει ο θεσμός της Εκκλησίας – υπενθυμίζω τη θέρμη με την οποία πρωτοστάτησε στο κίνημα Black Lives Matter. Το έχω ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή ότι πιστεύω. Η προσωπική μου πίστη όμως είναι άλλο, κι άλλο η αναγκαία ρύθμιση της σχέσης Κράτους – Εκκλησίας ώστε να έχουν διακριτούς ρόλους, όπως έχω επίσης πει από την πρώτη στιγμή και όπως θα πράξουμε εφόσον εκλεγώ. Με συνετά βήματα, με αγάπη, με συνεννόηση, η Ελλάδα θα γίνει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, όπου οι δύο θεσμοί θα λειτουργούν παράλληλα αλλά και ανεξάρτητα».

Το «ευχαριστώ» του Άδωνι

Η δημόσια τοποθέτηση του Στέφανου Κασσελάκη για την πίστη του και η εξομολόγηση στον Ελπιδοφόρο για το θαύμα της βάπτισής του, δεν έμειναν ασχολίαστα από τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη.

«Να σχολιάσω το θαύμα με τη βάπτιση του Κασσελάκη δεν μπορώ, δεν είμαι ειδικός επί του σχολιασμού των θαυμάτων» είπε ερωτηθείς το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας για όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο και ιερείς της Αρχιεπισκοπής στη Νέα Υόρκη.

«Όσον αφορά τη στάση του αρχηγού του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστέρας υπέρ της εκκλησίας και της θρησκείας το θεωρώ πολύ καλή εξέλιξη για την Ελλάδα. Γενικά η στάση του υπέρ του ΝΑΤΟ, του Ισραήλ και κατά του Ιράν, υπέρ της Ουκρανίας και κατά της Ρωσίας και υπέρ της χριστιανικής θρησκείας και κατά τις αθεΐας, θέσεις παραδοσιακά αντίθετες από τον χώρο που εκπροσωπεί, εγώ τις θεωρώ θετικές. Αποτελούν νίκη των ιδεών που πίστευα από μικρή ηλικία και για την Ελλάδα είναι μόνο καλό» είπε ακόμα ο Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος συμπλήρωσε με νόημα «το ότι αυτό κάνει τους παραδοσιακούς Συριζαίους ψηφοφόρους να είναι για τον ψυχίατρο αυτό είναι δικό τους θέμα».

Αιχμές από Πολάκη

Η νέα επικοινωνιακή πολιτική της Κουμουνδούρου, όμως, αν και ομολογουμένως ρηξικέλευθη, δεν θα πρέπει να συγχέεται με τον ιδεολογικό προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ο οποίος θα πρέπει να παραμείνει σταθερός, σύμφωνα με τον βουλευτή Χανίων, Παύλο Πολάκη.

Σε συνέντευξή του, η οποία ερμηνεύτηκε από αρκετούς εντός ΣΥΡΙΖΑ ως τροχιοδεικτική βολή του προς την ηγεσία, ο κ. Πολάκης εξήγησε πως «τον ιδεολογικό προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν τον καθορίζει η γνώμη μου, όπως δεν τον καθορίζει ούτε η γνώμη του ίδιου του προέδρου, του σημερινού ή και κάθε προηγούμενου». «Όλοι μας ανεξαιρέτως δεσμευόμαστε από το καταστατικό του κόμματος και τις αποφάσεις των συνεδρίων. Σύμφωνα με το καταστατικό μας άλλωστε, o ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι ένα ενιαίο, μαζικό, δημοκρατικό, πολυτασικό κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς, με καταβολές που πηγάζουν από τους δημοκρατικούς αγώνες του τόπου και το ΕΑΜ, και το οποίο αποτελεί στην Ελλάδα τον στρατηγικό αντίπαλο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής ιδεολογίας» τόνισε ο κ. Πολάκης.

Ακολούθως, «ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εκφράζει την κοινωνική και πολιτική συμμαχία των εργαζομένων, της αγροτιάς, της νεολαίας, των μικρομεσαίων, από τη ριζοσπαστική Αριστερά μέχρι το δημοκρατικό Κέντρο», όπως περιέγραψε ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός. Και πρόσθεσε: «μπορούμε να συζητάμε, ακόμα και να διαφωνούμε, για τη στάση μας στα επιμέρους πολιτικά ζητήματα, σε ζητήματα πολιτικής επικαιρότητας, στρατηγικής, ύφους, επικοινωνιακής πολιτικής κ.λπ., αλλά η ιδεολογική μας ταυτότητα δεν είναι από τα θέματα που μπορούν να μπουν στη κουβέντα». «Για να είμαστε καθαροί, άλλος ιδεολογικός προσανατολισμός σημαίνει άλλο κόμμα», ξεκαθάρισε με νόημα ο Παύλος Πολάκης, στον απόηχο των τελευταίων πρωτοβουλιών του κ. Κασσελάκη, εντός και εκτός Αμερικής.

Συναντήσεις Κασσελάκη με στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ

Τον βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος, Ρο Κάνα και την πρώτη βοηθό ΥΦΥΠΕΞ για Ευρωπαϊκά και Ευρασιατικά ζητήματα, πρέσβειρα Γιούρι Κιμ συνάντησε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης συνεχίζοντας τις προγραμματισμένες συναντήσεις στην Αμερική όπου βρίσκεται το τελευταίο διάστημα.

«Η συνεργασία βρίσκεται σε ένα πολύ καλό σημείο χάρη στη διαδικασία που άρχισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πριν οκτώ χρόνια. Είναι μια σχέση που πρέπει να καλλιεργηθεί στη βάση των κοινών αξιών που έχουμε οι ΗΠΑ και η Ελλάδα, των αξιών της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας και της ειρήνης » δήλωσε, μετά το πέρας των συναντήσεων.

«Ήμουν ξεκάθαρος με την κ. Κιθ και γενικότερα με τους βουλευτές τους οποίους συνάντησα νωρίτερα στο Κογκρέσο ότι η Ελλάδα πρέπει να εργαστεί για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή. Ζητάμε άμεση κατάπαυση του πυρός. Για να παύσει το αιματοκύλισμα στη Γάζα και να μπορέσει ο απλός κόσμος που ξυπνά κάθε μέρα με το άγχος της επιβίωσης να μπορεί να αισθανθεί ότι υπάρχει μια διαδικασία για μόνιμη λύση στη βάση των συνόρων του ΟΗΕ το 1967. Η κλιμάκωση δεν είναι λύση, η κλιμάκωση φέρνει κλιμάκωση και αιματοκύλισμα. Άρα ήμουν πολύ ξεκάθαρος για τη θέση μας για τη Μέση Ανατολή » τόνισε και συνέχισε: «Από εκεί και πέρα, στη συνάντησή μας ανέπτυξα τη δική μου πρόταση για την Ελλάδα, πρόταση για μια προοδευτική χώρα που διαχειρίζεται τις προκλήσεις με ανθρωποκεντρικό πρόσημο. Μέσα σε αυτές τις προκλήσεις συμπεριλαμβάνεται προφανώς και το θέμα του προσφυγικού, όπου συνεχίζουμε να διεκδικούμε υποχρεωτική αλληλεγγύη από την Ευρώπη. Δεν μπορεί η Ελλάδα να μετατραπεί από χώρα υποδοχής σε χώρα μόνιμης παραμονής μεταναστών για ένα τίμημα που προσφέρει η Ευρώπη κατά κεφαλήν, όπως προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής ηγεσίας».

Ο Στέφανος Κασσελάκης επεσήμανε επίσης ότι αναφέρθηκε «στα διάφορα κοινωνικά ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζει ο Ελληνικός λαός αυτή τη στιγμή». «Πολλά από τα ζητήματα, όπως είναι τα ζητήματα κόστους διαβίωσης, καθημερινότητας, στέγασης, είναι κοινά μεταξύ των αστικών κέντρων στην Αμερική, στην Ελλάδα. Υπάρχουν λύσεις που έχουν εφαρμοστεί και στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη και που μπορούν να συμπτυχθούν, με την κατάλληλη κυβερνητική παρέμβαση, σε ένα αποτελεσματικό προοδευτικό πλάνο. Πλάνο το οποίο να μπορεί να αντιπαρατεθεί στην άνοδο της ακροδεξιάς που και οι ΗΠΑ βιώνουν αυτή τη στιγμή και σίγουρα η Ευρώπη βλέπει να συντελείται με φόντο τις ευρωεκλογές» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «είναι σημαντικό να έχει επαφή το Δημοκρατικό Κόμμα στην Αμερική, και σίγουρα το προοδευτικό κομμάτι του, με το μεγαλύτερο κόμμα της Αριστεράς στην Ευρώπη, τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα προοδευτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης που να μπορεί να αντιταχθεί στην άνοδο της ακροδεξιάς ».

Για τα ελληνοτουρκικά, επεσήμανε πως εξήγησε «τη θέση» του ΣΥΡΙΖΑ ότι «είμαστε 100% υπέρ του θετικού διαλόγου με την Τουρκία», υπενθυμίζοντας ότι τον ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016.

Για την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού σε επιχειρήσεις εκτός Ελλάδας, δήλωσε: «Η χώρα μας έχει δημοσιονομικούς περιορισμούς και ο τρόπος με τον οποίο συνεισφέρει στις ευρύτερες γεωπολιτικές ανάγκες, εκτός των συνόρων μας, πρέπει να είναι προσαρμοσμένος στις δυνατότητες μας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, εξήγησα ότι δεν είμαι υπέρ της αποστολής αμυντικού εξοπλισμού σε τρίτες χώρες αλλά υπέρ της παροχής όποιας άλλης ανθρωπιστικής και υποστηρικτικής βοήθειας μπορούμε να προσφέρουμε».

Για την ακύρωση της συνάντησης με τον διευθυντή του American Israeli Public Affairs Committee (AIPAC) πρόσθεσε: «Από τη στιγμή που φάνηκε ότι, παρά τις ενστάσεις και τις παροτρύνσεις και της κυβέρνησης εδώ στην Ουάσιγκτον και πολλών κυβερνήσεων στην Ευρώπη, το Ισραήλ δεν έχει τη διάθεση να αποκλιμακώσει την κατάσταση και, αντ’ αυτού, να προμηνύει ότι θα αντιδράσει και θα έχουμε περαιτέρω κλιμάκωση, προφανώς είναι στοιχείο που και εγώ το συλλογίστηκα στον χρονισμό της συνάντησης αυτής. Δεν είναι μια συνάντηση που θα έδινε το σωστό μήνυμα αυτή τη στιγμή».

Τέλος, για το Κυπριακό, είπε ότι βρίσκεται «στο επίκεντρο και των ελληνο-τουρκικών σχέσεων και των ευρω-τουρκικών σχέσεων». «Δεν νοείται ελληνο-τουρκικός διάλογος χωρίς το Κυπριακό στη βάση της ατζέντας. Παρότρυνα τη γραμματεία εδώ στο Υπουργείο να στηρίξει τις προσπάθειες του ΟΗΕ για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις στη βάση του Κραν Μοντανά το 2017. Η πρόοδος στο θέμα αυτό είναι σημαντική όχι μόνο για τις ελληνο-τουρκικές ή τις ευρω-τουρκικές σχέσεις αλλά και για τις ίδιες τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Πολύ απλά, δε μπορούμε να συζητάμε για διεύρυνση της συνεργασίας αν δεν υπάρχει έμπρακτη στήριξη στην επίλυση του Κυπριακού» κατέληξε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης