Λογικά οφείλουμε να υποδεχθούμε την συγγραφική του προσπάθεια, την 7η κατά σειρά, όχι μόνον ως άκρως ενδιαφέρουσα, αλλά και εξόχως επίκαιρη. Τόσο η τηλεοπτική σειρά «Σασμός» με την πλοκή της να αναφέρεται σε ριζωμένες έχθρες και βεντέτες της Κρήτης, όσο και η «Γη της Ελιάς» που πραγματεύεται με τους «γδικιωμούς» στην Μάνη είναι βασισμένες στην εκδίκηση και η πλοκή αφορά στο λουτρό αίματος με σημείο αναφοράς την παράδοση στο ειδεχθές έθιμο.
Ο Πάνος Σόμπολος, περί ου ο λόγος, αυτή τη φορά αναλύει μέσα στο βιβλίο του τη «Βεντέτα» στην χώρα μας. Μετά από το πρώτο συγγραφικό εγχείρημά του «Μια ζωή ρεπορτάζ», «Τα εγκλήματα που συγκλόνισαν την Ελλάδα», «Τα τραγικά γεγονότα της τελευταίας 35ετίας», «Οι αστέρες του εγκληματικού Πανθέου», το «Γυναίκες Δολοφόνοι» και το «Άμεση Δράση, παρακαλώ…», ο πολύπειρος και καταξιωμένος επί δεκαετίες αστυνομικός συντάκτης ιστορεί το κοινωνικό φαινόμενο της παθογένειας από το 1920 μέχρι και τα τέλη του 20ου αιώνα, με παραδείγματα, περιστατικά και πραγματικές ιστορίες αλληλοεξόντωσης.
Στην ολοκληρωμένη μελέτη του, υπάρχουν επίσης αναφορές για το ριζωμένο έθιμο της «βεντέτας» σε χώρες όπως η Κορσική, η Αλβανία, η Ιταλία, η Κύπρος και άλλες.
Στον σύντομο πρόλογό του ο συγγραφέας αναφέρει:
«Έγραψα αυτό το βιβλίο για να αφήσω μια παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές, γύρω από τα εγκλήματα της βεντέτας και για να καταδείξω τη βαρβαρότητα αυτού του εθίμου , που κυριαρχούσε παλαιότερα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας ,κυρίως όμως στην Κρήτη και στη Μάνη. Στη Μάνη όλα δείχνουν ότι η απάνθρωπη αυτή παράδοση , που ξεκλήρισε οικογένειες ερήμωσε χωριά ολόκληρα κι έστειλε στο χώμα αμέτρητα θύματα, έχει εκλείψει οριστικά, όπως έχει εκλείψει και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Δυστυχώς στην Κρήτη δεν εξέλειψε και ούτε πρόκειται να εκλείψει-παρά μόνο αν κάποια κυβέρνηση τολμήσει να πάρει μέτρα ώστε να αφαιρεθούν όλα τα όπλα από τα σπίτια στην Κρήτη ,και κυρίως στις ορεινές περιοχές, και να τιμωρούνται παραδειγματικά όσοι οπλοφορούν. Μόνο τότε θα υπάρξει η ελπίδα να σταματήσουν οι αιματοχυσίες».
Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 22 Απριλίου στις 12:30 στην αίθουσα «Γιάννης Μαρίνος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Θα προλογίσουν εκτός του συγγραφέα Πάνου Σόμπολου, ο τ. Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και επίτιμος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ Λευτέρης Οικονόμου, ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Χρίστος Βασιλόπουλος, ο λυράρης Βασίλης Σκουλάς και η ηθοποιός Μαρία Τσομπανάκη υπό τον συντονισμό της συζήτησης της δημοσιογράφου Σίας Κοσιώνη.
Καλοτάξιδο.