Με ρυθμό 2% θα αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία το 2024, με τον πληθωρισμό να ολοκληρώνει την εφετινή χρονιά στο 2,7%, σύμφωνα με εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ενόψει της εαρινής συνόδου με την Παγκόσμια Τράπεζα, το ΔΝΤ έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση «World Economic Outlook» για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, σύμφωνα με την οποία, κατά την επόμενη διετία 2025-2026, το ελληνικό ΑΕΠ αναμένεται να κατεβάσει ταχύτητα και θα «τρέξει» με 1,9% και 1,3%, αντίστοιχα.
Πιο συγκεκριμένα, και σε σχέση με τις προβλέψεις του Οκτωβρίου 2023, η πρόβλεψη του ΔΝΤ παραμένει αμετάβλητη για ανάπτυξη 2% το 2024 στην Ελλάδα (έκτη υψηλότερη στην ευρωζώνη), παρά τη σημαντική προς τα κάτω αναθεώρηση για το σύνολο της ευρωζώνης (0,8%, έναντι 1,2% που προβλεπόταν τον Οκτώβριο).
Παράλληλα, και το 2025 η Ελλάδα προβλέπεται να καταγράψει υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από τον μέσο όρο της ευρωζώνης (1,9% έναντι 1,5%).
Τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ευρωζώνη, προβλέπεται μείωση πληθωρισμού για το 2024 και το 2025, χρονιά κατά την οποία ο πληθωρισμός αναμένεται να επιστρέψει πολύ κοντά στον στόχο του 2%. Επιπλέον, στην Ελλάδα αναμένεται συνέχεια στην πτώση της ανεργίας φέτος και του χρόνου (9,4% και 8,7% αντίστοιχα), πλησιάζοντας ακόμα περισσότερο τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (6,6% και 6,4% τα επόμενα δύο χρόνια).
Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ προβλέπει περαιτέρω βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας τα επόμενα δύο χρόνια.
Ο ρυθμός ανάπτυξης για την Ευρωζώνη
Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη, το Ταμείο προβλέπει υψηλότερο ρυθμό και συγκεκριμένα 0,8% για το 2024 (από το 0,4% του 2023), εκτιμώντας ότι το 2025 θα φτάσει στο 1,5%. Σύμφωνα με το ΔΝΤ η πτώση του πληθωρισμού επιτρέπει στις κεντρικές τράπεζες να εξετάσουν το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων, ωστόσο οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή κινδυνεύουν να ενισχύσουν τις τιμές του πετρελαίου και των μεταφορικών, κάτι που ενδέχεται να επιδεινώσει τις οικονομικές προοπτικές.
Την ίδια στιγμή το ΔΝΤ προχώρησε σε οριακή αναβάθμιση των εκτιμήσεών του για την παγκόσμια ανάπτυξη, τονίζοντας ότι η οικονομία έχει αποδειχθεί «εκπληκτικά ανθεκτική», παρά τις πληθωριστικές πιέσεις και τις αλλαγές στη νομισματική πολιτική. Την ίδια στιγμή ωστόσο προειδοποιεί για τις προοπτικές, τονίζοντας τον επίμονο πληθωρισμό και τους γεωπολιτικούς κινδύνους.
Ειδικότερα και όσον αφορά την παγκόσμια ανάπτυξη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει πως θα διαμορφωθεί οριακά υψηλότερα (0,1%) σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις του τον Ιανουάριο και θα διαμορφωθεί για το 2024 στο 3,2%, ενώ τον ίδιο ρυθμό αναμένει και για το 2025.