Σύνταξη – επιμέλεια: Στέλιος Βασιλούδης

Οι χώρες του G20 δαπάνησαν 142 δισεκατομμύρια δολάρια σε τρία χρόνια για να επεκτείνουν αυτές τις δραστηριότητές – παρά τη δέσμευση του G7 να σταματήσουν, σύμφωνα με μελέτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου συνέχισαν την χρηματοδότηση επέκτασης εξόρυξης ορυκτών καυσίμων σε φτωχές χώρες ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων, παρά τις δεσμεύσεις τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η ομάδα των αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του G20 και οι πολύπλευρες αναπτυξιακές τράπεζες που χρηματοδοτούν, διέθεσαν 142 δις δολ για την ανάπτυξη μονάδων ορυκτών καυσίμων στο εξωτερικό από το 2020 έως το 2022, σύμφωνα με εκτιμήσεις που συνέταξαν οι ομάδες εκστρατείας Oil Change International (OCI) και Φίλοι της Γης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Καναδάς, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα ήταν οι μεγαλύτερες πηγές αυτής της χρηματοδότησης τα τρία χρόνια που μελετήθηκαν, και το φυσικό αέριο έλαβε περισσότερη χρηματοδότηση από τον άνθρακα και το πετρέλαιο.

Η ομάδα G7 των μεγαλύτερων οικονομιών, στην οποία ανήκουν η Ιαπωνία και ο Καναδάς, δεσμεύτηκε το 2022 να σταματήσει τη χρηματοδότηση μοναδων ορυκτών καυσίμων στο εξωτερικό. Όμως, ενώ η χρηματοδότηση για τον άνθρακα έχει μειωθεί γρήγορα, η χρηματοδότηση για έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου συνεχίστηκε με έντονο ρυθμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάποια από τα χρήματα πηγαίνουν σε άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, αλλά μεγάλο μέρος τους προορίζεται για τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Ωστόσο, οι πιο πλούσιες χώρες μεσαίου εισοδήματος εξακολουθούν να λαμβάνουν περισσότερη χρηματοδότηση από τις φτωχότερες.

Η πιο πρόσφατη δέσμευση του G7, ήταν η σταδιακή κατάργηση όλης της χρηματοδότησης ανάπτυξης μονάδων ορυκτών καυσίμων στο εξωτερικό έως το τέλος του 2022. Η μελέτη OCI επικεντρώθηκε στην περίοδο από την αρχή του οικονομικού έτους 2020-21 για κάθε χώρα, έως το τέλος της χρήσης 2022-23. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η Ιαπωνία συνέχισε να πραγματοποιεί νέες επενδύσεις ορυκτών καυσίμων στο εξωτερικό τις τελευταίες εβδομάδες, έως τα μέσα Μαρτίου 2024, εκμεταλλευόμενη τα κενά στην υπόσχεσή της να τερματίσει τη χρηματοδότηση τέτοιων δραστηριοτήτων.

Η Παγκόσμια Τράπεζα χρηματοδότησε με περίπου 1,2 δις δολ. ετησίως τις δραστηριότητες ανάπτυξης μονάδων ορυκτών καυσίμων κατά τη διάρκεια της τριετίας, από τα οποία περίπου τα δύο τρίτα πήγαν σε έργα φυσικού αερίου.

Οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ιταλία παρείχαν επίσης δισεκατομμύρια σε χρηματοδότηση ετησίως σε έργα ορυκτών καυσίμων στο εξωτερικό πριν από το τέλος του 2022-23, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. Το Ηνωμένο Βασίλειο διέθεσε περίπου 600 εκατομμύρια δολάρια ετησίως κατά μέσο όρο. Ο Καναδάς βρέθηκε στην πρώτη θέση με κάτι λιγότερο από 11 δις δολ ετησίως κατά μέσο όρο, την περίοδο 2020-2022 που μελετήθηκε, ενώ η Νότια Κορέα διέθεσε 10 δις δολ και η Ιαπωνία περίπου 7 δις δολ.

Κατά την ίδια τριετία, οι οικονομίες του G20 διέθεσαν περίπου 104 δισ. δολ σε ανάπτυξη μονάδων καθαρής ενέργειας στο εξωτερικό, σύμφωνα με την έκθεση.

Η Claire O’Manique, αναλύτρια δημοσίων οικονομικών στην OCI, δήλωσε: «Ενώ οι πλούσιες χώρες συνεχίζουν να σέρνουν τα πόδια τους και να ισχυρίζονται ότι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν μια παγκόσμια δίκαιη ενεργειακή μετάβαση, χώρες όπως ο Καναδάς, η Κορέα, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ φαίνεται να μην έχουν έλλειψη δημόσιων πόρων για χρηματοδότηση ανάπτυξης έργων ορυκτων καυσιμων που καταστρέφουν το κλίμα».

Πρόσθεσε οτι: «Πρέπει να συνεχίσουμε να απαιτούμε από τις πλούσιες χώρες να λογοδοτούν για το ρόλο τους στη χρηματοδότηση της κλιματικής κρίσης και να πιέζουμε να κινηθούν ταχύτερα και με προτεραιότητα στη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, να σταματήσουν να χρηματοδοτούν την ανάπτυξη έργων ορυκτων καυσιμων και να πληρώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί σε μια παγκόσμια δίκαιη χρηματοδότηση απώλειας και ζημίας, μετάβασης και προσαρμογής».

Η Makiko Arima, ανώτερη εκπρόσωπος των οικονομικών στην OCI, κάλεσε την Ιαπωνία (ιδιαίτερα) να σταματήσει να υποστηρίζει τα ορυκτά καύσιμα. Η Ιαπωνία άσκησε πιέσεις στα παρασκήνια για να σταματήσει τις χώρες του G7 απο το να υιοθετήσουν μια αυστηροτερη στάση για τα ορυκτά καύσιμα και τοποθετήθηκε υπέρ ορισμένων τέτοιων βασικών έργων.

Η Arima δηλωσε: «Η Ιαπωνία εκτροχιάζει τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε όλη την Ασία και παγκοσμίως. Παρά τη δέσμευσή της στο G7 να τερματίσει τη χρηματοδότηση ορυκτών καυσίμων, τα δημόσια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της, όπως η Japan Bank for International Cooperation (JBIC) συνεχίζουν να υποστηρίζουν νέα έργα ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένου του κοιτάσματος αερίου Scarborough στην Αυστραλία και σταθμών ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου στο Μεξικό».

Συμπληρώνοντας, είπε: «Η JBIC διερευνά επί του παρόντος μια καταγγελία ότι δεν τήρησε τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές δεσμεύσεις της στην ανάπτυξη του πρώτου τερματικού σταθμού LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου) των Φιλιππίνων στο Batangas. Η Ιαπωνία πρέπει να βάλει τους ανθρώπους και τον πλανήτη πάνω από το κέρδος και να μετατοπίσει τα οικονομικά της από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Πηγή: The Guardian 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης