Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για την απώλεια του σπουδαίου σκηνοθέτη και ηθοποιού Νίκου Χαραλάμπους, ενός από τους πρωτοπόρους του Σύγχρονου Ελληνικού και Κυπριακού Θεάτρου. Μία εξέχουσα προσωπικότητα, ένας άνθρωπος ευφυής, καλλιεργημένος, πρωτοπόρος, με ταλέντο, γνώση, ευγένεια και πάθος που υπηρέτησε με ήθος και σεμνότητα την Τέχνη του και άφησε πίσω του μεγάλη παρακαταθήκη ως σκηνοθέτης, ως ηθοποιός, ως δάσκαλος. Στη μακρά και σημαντική του πορεία ανέβασε πάνω από 200 ρηξικέλευθες παραγωγές που αποτέλεσαν τομή για τα δεδομένα της εποχής.

Νίκος Χαραλάμπους

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Νίκος Χαραλάμπους γεννήθηκε στη Λευκωσία. Σπούδασε στη Μουσική Ακαδημία Αρβανιτάκη, Λευκωσία, στη Δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν. Σκηνοθεσία και δραματουργική ανάλυση στο πανεπιστήμιο Erlangen Γερμανίας. Δίδαξε υποκριτική, κίνηση και αγωγή του λόγου στην Ακαδημία της Ρώμης, στη RADA Λονδίνου, στο Βερολίνο, την Αθήνα και την Κύπρο. Υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος και ηθοποιός του Θεάτρου Τέχνης Κύπρου και του Θεσσαλικού Θεάτρου Λάρισας, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΘΟΚ και Καλλιτεχνικός Σύμβουλος του θεάτρου ΠΡΑΞΙΣ Λεμεσού. Υπήρξε ιδρυτής του θεάτρου ΑΜΦΙΚΤΙΟ.

Ως ηθοποιός, συνεργάστηκε με το Θέατρο Τέχνης Κουν, τον ΟΘΑΚ, τον ΘΟΚ, το θέατρο του ΡΙΚ, τα Θέατρα Νυρεμβέργης, Γκέττινγκεν και Καιζερλάουντεν Γερμανίας, το Αμφιθέατρο Σ. Ευαγγελάτου κ.ά. Ως σκηνοθέτης ανέβασε περίπου 200 έργα, σε Γερμανία, Ελλάδα, Κύπρο και Διεθνή Φεστιβάλ, ενώ για χρόνια σκηνοθετούσε ή έπαιζε στην Επίδαυρο και στο Ηρώδειο. Συνεργάστηκε επίσης ως σκηνοθέτης με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Εθνική Λυρική Αθηνών, τα Κύπρια κλπ. Ως επικεφαλής θιάσου ή θεατρικού Οργανισμού ταξίδεψε στο Βερολίνο, τη Μόσχα, τη Νέα Υόρκη, τη Ζυρίχη, τη Ρώμη, το Παρίσι, το Λονδίνο, το Βελιγράδι, τη Βιέννη, τη Βαρσοβία, την Πράγα, το Μόναχο, την Τυφλίδα, την Πετρούπολη κλπ. Είχε βραβευτεί ως ηθοποιός με το βραβείο Κουν από τον Δήμο Αθηνών, με το βραβείο Δ. Λοΐζου της ΕΔΕΚ Κύπρου και δύο φορές με το βραβείο ΘΟΚ, ως σκηνοθέτης καθώς και για τη γενική προσφορά του στο Θέατρο της Κύπρου από την κυπριακή Πολιτεία.

Συνεργασίες με το ΚΘΒΕ:

• «Καμίνο Ρεάλ» του Τενεσί Ουίλιαμς Τενεσί (1979)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• «Τρωίλος και Χρυσηίδα» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ (1983)

• «Τραχίνιες» – «Άλκηστη» των Ευριπίδη, Σοφοκλή Γιάννης Χουβαρδάς Χαραλάμπους Νίκος (1984)

• «Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε» του Λουίτζι Πιραντέλλο Λουίτζι (1987)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• «Ιφιγένεια εν Ταύροις» του Ευριπίδη (1987)

• «Βάκχες» του Ευριπίδη (1991)

• «Φονικό στην εκκλησιά» του Τόμας Στέρνς Έλιοτ (1993)

• «Βασικά, με λεν Θανάση» του Γιώργου Αρμένη (2009)

• «Η πτωτική άνοδος του Αρτούρο Ούι» του ΜπέρτολτΜπρεχτ (2013)

Το ΚΘΒΕ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης