Στο πλευρό των εργαζομένων του εργοστασίου ΓΙΟΥΛΑ, στο Αιγάλεω, δηλώνει ότι βρίσκεται, με σημερινή ανακοίνωσή της, η ΓΣΕΕ
Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, «η ΓΣΕΕ βρίσκεται το πλευρό των εργαζομένων στο εργοστάσιο ΓΙΟΥΛΑ στο Αιγάλεω, στους οποίους αιφνιδιαστικά σήμερα ανακοινώθηκε ότι θα βρεθούν στο δρόμο, αφού η Διοίκηση της εταιρείας αποφάσισε να βάλει λουκέτο στην επιχείρηση».
Όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, «ο όμιλος υαλουργίας BA, ο οποίος βρίσκεται πίσω από τη συγκεκριμένη επιχείρηση, επικαλείται ζημίες για το μοναδικό εργοστάσιο που έχει στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα περίπου 300 οικογένειες να μείνουν χωρίς εισόδημα. Μάλιστα, για να προχωρήσει γρήγορα στην εκκαθάριση πρότεινε στους εργαζόμενους τη διπλάσια αποζημίωση από τη νόμιμη, ώστε να υπογράψουν οικειοθελείς αποχωρήσεις, μένοντας όμως εκτός ταμείου ανεργίας».
Ως εκ τούτου «η ΓΣΕΕ, ζητά την άμεση παρέμβαση των συναρμόδιων Υπουργείων Εργασίας και Ανάπτυξης ώστε να βρεθεί άμεσα λύση και το εργοστάσιο να συνεχίσει τη λειτουργία του μέσω νέου επενδυτή. Δεν είναι δυνατόν ο δεύτερος υαλουργικός όμιλος στον κόσμο, με εργοστάσια σ’ όλη την Ευρώπη και όχι μόνον, να κλείνει το μοναδικό εργοστάσιο στην Ελλάδα, εργοστάσιο που λειτουργεί πάνω από 70 χρόνια, έχοντας μάλιστα προσωπικό που στην πλειοψηφία του εργάζεται στην επιχείρηση για τουλάχιστον 20 χρόνια», καταλήγει η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.
ΣΥΡΙΖΑ: Άμεσα να παρέμβει η κυβέρνηση
Την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης για την προστασία των 300 εργατών του εργοστασίου ΓΙΟΥΛΑ που «οδηγείται σε αιφνίδιο λουκέτο», ζητούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Γαβρήλος, Ρένα Δούρου και Νίκος Παππάς.
Οι τρεις βουλευτές, με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, αναφέρονται στην «αιφνιδιαστική απόφαση του πορτογαλικού ομίλου BA Vidro να σταματήσει άμεσα τη λειτουργία του ιστορικού εργοστασίου της υαλουργίας ΓΙΟΥΛΑ, που εδρεύει στο Αιγάλεω».
Όπως αναφέρουν, ο ξένος όμιλος, που πριν 3,5 χρόνια περίπου εξαγόρασε το συγκεκριμένο εργοστάσιο, αποφάσισε να «βάλει λουκέτο» στην παραγωγή γυαλιού στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να οδηγούνται ξαφνικά στην ανεργία 300 εργαζόμενοι με εξειδικευμένες γνώσεις και πείρα, ενώ όπως υπογραμμίζει με σημερινό της Δελτίο Τύπου η ΓΣΕΕ, η επιχείρηση, για να προχωρήσει γρήγορα στην εκκαθάριση, πρότεινε στους εργαζόμενους τη διπλάσια αποζημίωση από τη νόμιμη, ώστε να υπογράψουν οικειοθελείς αποχωρήσεις, μένοντας όμως εκτός ταμείου ανεργίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζει πως η περίπτωση της ξαφνικής ανακοίνωσης του «λουκέτου» στο ελληνικό εργοστάσιο ΓΙΟΥΛΑ αφήνει κυριολεκτικά χωρίς εισόδημα 300 εργαζόμενους, ωθώντας τους στην ανεργία. «Δεν μπορεί να γίνει ανεκτό να εμφανίζονται στη χώρα μας επενδυτές, που λόγω κρίσης και προβλημάτων ρευστότητας των εγχώριων εταιρειών, εξαγοράζουν την ελληνική παραγωγική βάση και μέσα σε σύντομο διάστημα, ανενόχλητοι, ξεπουλάνε τις υποδομές, σταματούν τις μηχανές παραγωγής και αφήνουν στον δρόμο υψηλής τεχνογνωσίας προσωπικό», αναφέρουν οι βουλευτές που κατέθεσαν την ερώτηση και προειδοποιούν ότι «το κλείσιμο του εργοστασίου ΓΙΟΥΛΑ στο Αιγάλεω θα συμβάλει περαιτέρω στην οικονομική υποβάθμιση της περιοχής, ενώ πρόκειται να στερήσει από τη χώρα μας μια σημαντική παραγωγική μονάδα υαλουργίας, που μέχρι τώρα ήταν γνωστή και σε διεθνές επίπεδο».
Το κράτος, αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Ερώτησή τους, οφείλει να προστατεύσει άμεσα τους εργαζόμενους και να δώσει προοπτική διεξόδου για αυτούς και τις οικογένειές τους, διαφορετικά θα εκπέμψει το σήμα πως στη χώρα μας η εργατική νομοθεσία και οι εκ του νόμου περιγραφόμενες υποχρεώσεις των εργοδοτών τηρούνται μόνο κατά το δοκούν και μόνο προς όφελος των συμφερόντων.
Για τους λόγους αυτούς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από το υπουργείο Εργασίας να ενημερώσει τη Βουλή:
1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει ώστε να λάβει χώρα άμεσα τριμερής συνάντηση στο Υπ. Εργασίας με το σκοπό να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για τους 300 εργαζόμενους της ΓΙΟΥΛΑ, αντί να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από την παρούσα εργοδοσία και να προχωράνε σε μονομερείς αποδοχές προτάσεων εκ μέρους της εταιρείας, οι οποίες και καταστρατηγούν τα δικαιώματά τους;
2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει ώστε να διασωθεί η λειτουργία της υαλουργίας στο Αιγάλεω έτσι ώστε να μη δεχθεί η χώρα μας αλλά και η συγκεκριμένη περιοχή ένα ακόμη οικονομικό και κοινωνικό πλήγμα, που θα σωρεύσει και άλλους ανθρώπους στην ανεργία;
Ερώτηση της Νέας Αριστεράς για την υαλουργία «Γιούλα»
Να αποτραπεί το λουκέτο στην υαλουργία “Γιούλα” και να διασωθούν όλες οι θέσεις εργασίας, ζητούν ο πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης και οι βουλευτές Έφη Αχτσιόγλου και Θεανώ Φωτίου, με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, προς τους υπουργούς Εργασίας, Ανάπτυξης, Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών.
Το λουκέτο στην υαλουργία «Γιούλα» στο Αιγάλεω θα οδηγήσει στην ανεργία και θα αφήσει χωρίς εισόδημα περίπου 300 εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, τονίζουν οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς και επισημαίνουν ότι η μονάδα έχει αδιάλειπτη λειτουργία που ξεπερνά τα 70 χρόνια και το προσωπικό της στην πλειοψηφία του εργάζεται στην επιχείρηση για τουλάχιστον δύο δεκαετίες.
Υπογραμμίζουν, ακόμα, πως η Διοίκηση πιέζει τους εργαζόμενους για οικειοθελείς αποχωρήσεις -με «δόλωμα» την προσαύξηση των αποζημιώσεων- ώστε να επιταχύνει το λουκέτο, κάτι που σημαίνει πως αν απομακρυνθούν με αυτόν τον τρόπο, δεν θα λάβουν ούτε επίδομα ανεργίας.
«Τη στιγμή που η κυβέρνηση αυτοεπαινείται για τις επιδόσεις της οικονομίας και τον ρυθμό ανάπτυξης -που προφανώς δεν έχουν βελτιώσει τη θέση των εργαζομένων, παρά μόνο τα κέρδη και τα υπερκέρδη- έρχεται το λουκέτο σε μία παραγωγική μονάδα, με περίπου 300 εργαζόμενους να οδηγούνται στην ανεργία», σημειώνουν.
Αναφέρουν, επίσης, πως το κλείσιμο του εργοστασίου “Γιούλα” θα στερήσει από τη χώρα μας μία σημαντική παραγωγική μονάδα και ταυτόχρονα θα οδηγήσει σε περαιτέρω οικονομική υποβάθμιση την ήδη πολλαπλά επιβαρυμένη Δυτική Αθήνα.
Οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς ρωτούν τους συναρμόδιους υπουργούς αν γνώριζαν για το λουκέτο στην υαλουργία “Γιούλα”, πώς θα παρέμβουν για να αποτραπεί, για να διασωθούν όλες οι θέσεις εργασίας και να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς και πώς συνάδει το λουκέτο σε μία παραγωγική μονάδα με περίπου 300 εργαζόμενους, με τις θριαμβολογίες για την πορεία της οικονομίας.