Σάλος έχει προκληθεί από τις ανεξέλεγκτες ομάδες που λειτουργούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις οποίες επιτήδειοι «πλασάρουν» διάφορα αντικαταθλιπτικά και αντιψυχωσικά φάρμακα, παγιδεύοντας ανυποψίαστους χρήστες του Facebook, του Instagram ή του TikTok διαφημίζοντας σκευάσματα, των οποίων η χρήση τις περισσότερες φορές προκαλεί περισσότερο κακό παρά καλό.
Το εφιαλτικό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι στο Facebook λειτουργούν διάφορες ιστοσελίδες με πρόσχημα μια ασθένεια που είναι αρκετά διαδεδομένη στην εποχή μας, την κατάθλιψη, για την οποία υπόσχονται «καλά αποτελέσματα» εάν «ακολουθήσουν» αγωγή με το τάδε ή το τάδε αντικαταθλιπτικό φάρμακο.
Μια απλή περιήγηση στο πιο διαδεδομένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, το Facebook μας οδήγησε σε μια ομάδα με το όνομα «ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ» στην οποία έχουν συνδεθεί και συμμετέχουν παραπάνω από 36.000 χρήστες. Και μέχρι εδώ, δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Όμως ψάχνοντας καλύτερα στις συνομιλίες των χρηστών διαπιστώνει πάρα πολύ εύκολα κάποιος ότι διάφοροι υποτιθέμενοι χρήστες του διαδικτύου διαφημίζουν διάφορα χάπια που ταιριάζουν καλύτερα στα προφίλ των ανθρώπων που προσπαθούν να βρουν διέξοδο στο πρόβλημά τους μέσα από το Facebook.
Το μόνο πράγμα που αναφέρουν για τη χρήση των φαρμάκων είναι εάν προκαλούν αύξηση ή μείωση του βάρους και χωρίς να επισημαίνονται από κανέναν τα τρομερά προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσουν είτε με την παρατεταμένη χρήση τους ή την ξαφνική διακοπή τους.
Δείτε ορισμένα παραδείγματα διαλόγων χρηστών στην συγκεκριμένη ομάδα:
Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάθλιψη;
Η κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπιστεί με αρκετούς τρόπους, αλλά μόνο με την υπόδειξη επαγγελματιών ψυχικής υγείας, δηλαδή από ανθρώπους οι οποίοι έχουν σπουδάσει ιατρική και πριν σας προτείνουν κάποια θεραπεία είναι βέβαιο ότι θα σας προειδοποιήσουν και για τις ενδεχόμενες παρενέργειες που μπορεί να έχουν κάποια φάρμακα.
Ανάμεσα στους τρόπους, που προτείνονται συνήθως, είναι:
Η ψυχοθεραπεία από εξειδικευμένο και καταρτισμένο προσωπικό. Βεβαιωθείτε για το επιστημονικό υπόβαθρο του επαγγελματία που επιλέγετε και συνεχίστε μόνο αν σας κάνει να αισθάνεστε ασφάλεια.
Φαρμακευτικές αγωγές: Τα αντικαταθλιπτικά τα οποία συνταγογραφούν ψυχίατροι και πρέπει να λαμβάνονται και να διακόπτονται μόνο υπό την καθοδήγησή τους.
Αλλαγές στον τρόπο ζωής: Συμπληρωματικά με τους πάνω τρόπους, οι αλλαγές στην καθημερινότητά σας μπορούν να συμβάλλουν θετικά, όπως η άσκηση και η σωστή διατροφή.
Σε ορισμένες μορφές ήπιας ή μέτριας κατάθλιψης υπάρχουν και συμπληρώματα διατροφής που μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητά σας και να βοηθήσουν στη συνολική βελτίωση της διάθεσής σας, αλλά και να συμβάλλουν στη γενικότερη υγεία του νευρικού συστήματος.