Με μοναδικό θέμα το ποια θα είναι η κεντρική έδρα του Πρωτοδικείου στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, δηλαδή αν θα είναι στο Μεσολόγγι ή το Αγρίνιο, παραχώρησαν την Τετάρτη (6/3) συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος του Μεσολογγίου Σπύρος Διαμαντόπουλος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου Χρήστος Παΐσιος και η πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Μεσολογγίου Ιωάννα Σταματοπούλου, ενώ παρούσα ήταν η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου και συντονίστρια της συνέντευξης η δημοσιογράφος Κάτια Αντωνιάδη.

Σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης προβλέπεται νέος δικαστικός χάρτης, και στο νομό Αιτωλοακαρνανίας έχει ξεκινήσει αντιπαράθεση για το ποια θα είναι η κεντρική έδρα του Πρωτοδικείου στον εν λόγω νομό. Σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα, με το νέο δικαστικό χάρτη το κεντρικό Πρωτοδικείο του νομού Αιτωλοακαρνανίας διαφαίνεται ότι θα είναι αυτό του Μεσολογγίου, καθώς η πόλη αυτή είναι πρωτεύουσα του νομού, κάτι για το οποίο αντιδρούν οι τοπικοί παράγοντες του Αγρινίου, οι οποίοι ζητούν το κεντρικό Πρωτοδικείο να είναι στην πόλη τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, ο δήμαρχος Μεσολογγίου Σπύρος Διαμαντόπουλος επισήμανε ότι υφίστανται αντικειμενικά κριτήρια που επιβάλλουν τη διατήρηση του Πρωτοδικείου του Μεσολογγίου ως κεντρικού Πρωτοδικείου του νομού, ενώ σημείωσε ότι σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα γνωστά στοιχεία, προβλέπεται, και μάλιστα χωρίς εξαίρεση, η διατήρηση των κεντρικών Πρωτοδικείων στις έδρες των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας και προσέθεσε:

«Δεν υφίσταται κανένας λόγος, η ιστορική πόλη του Μεσολογγίου να αποτελέσει την μόνη εξαίρεση πανελληνίως που θα απολέσει τον τίτλο του κεντρικού μητροπολιτικού Πρωτοδικείου της περιφέρειας Αιτωλοακαρνανίας».

Ακόμη, ο κ. Διαμαντόπουλος ανέφερε ότι «δεν επιτρέπεται να συνεχιστεί η απαξίωση του Μεσολογγίου με την απογύμνωσή του από δομές, συνήθως προς όφελος γειτονικών πόλεων, με μόνο επιχείρημα τον πληθυσμό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, ο δήμαρχος Μεσολογγίου είπε ότι «η προσπάθεια της γειτονικής πόλης του Αγρινίου να υφαρπάξει και το κεντρικό Πρωτοδικείο με επιχείρημα ότι διαθέτει μεγαλύτερες κτιριακές εγκαταστάσεις, αφήνει αναπάντητο το ερώτημα αν με την ίδρυση του Εφετείου της, το 2012, διαθέτει πλέον ικανό αριθμό ελευθέρων γραφείων και εγκαταστάσεων».

Τέλος, ο κ. Διαμαντόπουλος, ανέφερε ότι η Αιτωλοακαρνανία δικαιούται να διατηρήσει δύο Πρωτοδικεία, με κεντρικό αυτό του Μεσολογγίου, και αν πρέπει να παραμείνει ένα μόνο Πρωτοδικείο, τότε υποχρεωτικά πρέπει να διατηρηθεί το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου ως κεντρικό. Εξάλλου, αυτό είναι το δίκαιο και το λογικό, όπως είπε.

Παράλληλα, ο πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου Χρήστος Παΐσιος, ανέφερε ότι «δεν ήρθαμε να διεκδικήσουμε το συμφέρον, αλλά το δίκαιο» και προσέθεσε: «Είμαστε και πάλι πολιορκημένοι, με την πλάτη στον τοίχο, αλλά έχουμε με το μέρος μας το δίκαιο» και προσέθεσε ότι επαπειλείται το πρώτο Πρωτοδικείο της χώρας το οποίο είναι μακράν του δευτέρου και αν είναι να μείνει μόνο ένα Πρωτοδικείο στον κόσμο, αυτό πρέπει να είναι στο Μεσολόγγι. Καταλήγοντας, είπε: «Ας μας αφήσουν δύο Πρωτοδικεία και το Ειρηνοδικείο της Ναυπάκτου και μη μας ρίχνουν σε μία κοινωνική αλληλοσφαγή. Δεν το θέλουμε αυτό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά της, η πρόεδρος Δικαστικών Υπαλλήλων Μεσολογγίου Ιωάννα Σταματοπούλου, ανέφερε ότι «αποτελεί πάγια θέση μας η διατήρηση και των δύο Πρωτοδικείων ως κεντρικών, αλλά εφόσον όμως η κυβέρνηση επιμείνει στη διατήρηση του ενός, αυτό πρέπει να είναι στο Μεσολόγγι».

Ακόμη, η κ. Σταματοπούλου, τόνισε: «Το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου είναι το μεγαλύτερο σε όγκο υποθέσεων και ένα από τα μεγαλύτερα Πρωτοδικεία και δεν είναι δυνατόν να υποβαθμίζεται αυτό το ιστορικό Πρωτοδικείο. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν δεν συντρέχει κανένας λόγος για την απαξίωση της πόλης του ιστορικού Μεσολογγίου».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης