Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι οι νεότεροι ενήλικες φαίνονται και αισθάνονται μεγαλύτεροι σε αγχωτικές ημέρες -αλλά μόνο σε ημέρες που αισθάνονται επίσης ότι έχουν σχετικά λιγότερο έλεγχο στη ζωή τους.
«Υπάρχει σημαντική έρευνα που μας λέει ότι το άγχος κάνει τους ηλικιωμένους να αισθάνονται την ηλικία τους ή ακόμα και να αισθάνονται μεγαλύτεροι από ό,τι είναι στην πραγματικότητα», λέει ο Shevaun Neupert, συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής ψυχολογίας στο North Carolina State University.
«Η βιβλιογραφία μας λέει πως όταν οι ηλικιωμένοι αισθάνονται μεγαλύτεροι από ό,τι είναι στην πραγματικότητα, αυτό συνδέεται με μια σειρά από αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία. Ωστόσο, υπάρχει λίγη έρευνα που να εξετάζει αυτό το ζήτημα σε νεότερους ενήλικες – άτομα στην εφηβεία, 20 και 30 ετών. Η βαθύτερη κατανόηση αυτού του φαινομένου σε όλες τις ηλικιακές ομάδες θα μπορούσε να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε παρεμβάσεις που προστατεύουν την ψυχική και σωματική μας ευεξία. Αυτή η εργασία μπορεί να είναι ιδιαίτερα επίκαιρη, καθώς οι ερευνητές του στρες βλέπουν μια αύξηση του άγχους που βιώνουν τώρα οι νεότεροι ενήλικες σε σύγκριση με το άγχος που βίωναν οι προηγούμενες γενιές όταν ήταν νέοι».
Για αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από 107 νεότερους ενήλικες μεταξύ 18 και 36 ετών (η μέση ηλικία ήταν 20). Οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν μια βασική έρευνα που ακολουθήθηκε από μια λεπτομερή καθημερινή έρευνα για οκτώ συνεχόμενες ημέρες. Οι ημερήσιες έρευνες σχεδιάστηκαν για να καταγράφουν το μέγεθος του άγχους που βίωναν κάθε μέρα, τον έλεγχο που ένιωθαν ότι είχαν στη ζωή τους εκείνη την ημέρα και πόσο χρονών ένιωθαν και φαίνονταν εκείνη την ημέρα.
«Το βασικό εύρημα ήταν ότι τις ημέρες που οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι βίωναν υψηλότερα επίπεδα στρες από ό,τι συνήθως, ανέφεραν επίσης ότι έδειχναν και αισθάνονταν μεγαλύτεροι», λέει ο Neupert. «Ωστόσο, αυτό ίσχυε μόνο τις ημέρες που οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι αισθάνονται ότι είχαν λιγότερο έλεγχο στη ζωή τους από ό,τι συνήθως. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τόσο τα επίπεδα άγχους όσο και τα επίπεδα ελέγχου ήταν σχετικά». Με άλλα λόγια, ένα άτομο θα μπορούσε να αναφέρει ότι έχει σχετικά χαμηλά επίπεδα στρες -αλλά αν το επίπεδο του άγχους ήταν υψηλότερο από αυτό που συνήθως ανέφεραν, οι ερευνητές είδαν το αποτέλεσμα. Με την ίδια λογική, οι άνθρωποι μπορούσαν να αναφέρουν ότι αισθάνονται ότι εξακολουθούν να έχουν σημαντικά επίπεδα ελέγχου στη ζωή τους, αλλά αν ήταν λιγότερος έλεγχος από ό, τι ανέφεραν συνήθως, οι ερευνητές είδαν το αποτέλεσμα.
«Πρώτον, αυτό μας λέει ότι το φαινόμενο του άγχους που κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται μεγαλύτεροι δεν περιορίζεται στους ηλικιωμένους -συμβαίνει και στους νέους», λέει ο Neupert. «Είναι σημαντικό γιατί γνωρίζουμε ότι η εμπειρία του χρόνιου στρες με την πάροδο του χρόνου μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις και ότι οι άνθρωποι γενικά αναφέρουν αυξανόμενα επίπεδα στρες καθώς περνούν από τη νεαρή ενήλικη ζωή στη μέση ηλικία -τα 40 και τα 50 τους», λέει ο Neupert.