Μία συσκευή χειρός με βιοαισθητήρα, εντοπίζει σε λιγότερο από 5 δευτερόλεπτα ποιες γυναίκες έχουν υγιείς μαστούς, ποιες έχουν πρώιμο καρκίνο του μαστού και ποιες προχωρημένο, αναλύοντας δείγμα σάλιου.
Τα αποτελέσματα από την πρώτη πειραματική δοκιμή είναι εντυπωσιακά.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ταϊβάν δοκίμασαν την αποτελεσματικότητα της συσκευής, σε 21 γυναίκες.
Πως λειτουργεί η συσκευή ανίχνευσης καρκίνου του μαστού
Ο βιοαισθητήρας για την ανίχνευση του καρκίνου του μαστού λειτουργεί με κοινά εξαρτήματα, όπως οι συνηθισμένες ταινίες μέτρησης γλυκόζης («ταινίες σακχάρου») και για τα αποτελέσματα χρησιμοποιεί την ηλεκτρονική πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα Arduino.
Η συσκευή έχει περίπου το μέγεθος του χεριού μας και είναι επαναχρησιμοποιήσιμη.
Δείγμα σάλιου τοποθετείται στη χάρτινη δοκιμαστική ταινία που έχει υποστεί επεξεργασία με συγκεκριμένα αντισώματα, τα οποία ανταποκρίνονται στους καρκινικούς βιοδείκτες HER2 και CA15-3.
Οι ηλεκτρικοί παλμοί που δημιουργούνται από το «διάβασμα» της ταινίας αποστέλλονται σε σημεία ηλεκτρικής επαφής της συσκευής. Αυτοί οι παλμοί προκαλούν τη σύνδεση των βιοδεικτών στα αντισώματα.
Τα σήματα καταγράφονται και «μεταφράζονται» σε ψηφιακές πληροφορίες σχετικά με την ποσότητα βιοδεικτών που υπάρχουν.
Βιοδείκτης, με απλά λόγια, είναι κάθε μόριο στο αίμα, τα βιολογικά υγρά και τους ιστούς, η έκφραση του οποίου σηματοδοτεί είτε μία φυσιολογική είτε μία παθολογική κατάσταση.
«Η τεχνολογία μας είναι πιο οικονομική από τις παραδοσιακές μεθόδους διάγνωσης όπως η μαστογραφία, οι υπέρηχοι και οι μαγνητική μαστών. Κάθε ταινία κοστίζει μόλις λίγα σεντ και η επαναχρησιμοποιήσιμη πλακέτα κυκλώματος κοστίζει 5 δολάρια. Είμαστε ενθουσιασμένοι, επειδή έχουμε τη δυνατότητα να βοηθήσουμε τις γυναίκες, ειδικά σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν οι πόροι για να γίνονται οι συνηθισμένες προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού», είπαν οι ερευνητές.
Ο βιοαισθητήρας χρειάζεται μόνο μια σταγόνα σάλιου και η μικρή κλινική δοκιμή έδειξε ότι παρέχει ακριβή αποτελέσματα, ακόμα κι αν η συγκέντρωση του βιοδείκτη του καρκίνου του μαστού στο δείγμα είναι ελάχιστη.
Κάθε εξέλιξη στη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι ένα θετικό βήμα. Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να κρίνει την πορεία της νόσου και τα ποσοστά επιβίωσης της ασθενούς. Μία απλή και αποτελεσματική συσκευή χειρός που δίνει διάγνωση μέσα σε δευτερόλεπτα θα μπορούσε στο μέλλον να φέρει επανάσταση στην κλινική πρακτική.
https://pubs.aip.org/avs/jvb/article/42/2/023202/3262988/High- sensitivity-saliva-based-biosensor-in