Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και προκαταρκτικής περιβαλλοντικής εκτίμησης και αξιολόγησης του έργου «Προστασία με κυματοθραύστη, εκ φυσικών ογκολίθων των κρηπιδωμάτων νέου λιμένα Αίγινας», εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Κ.Α.Σ. που συνεδρίασε την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου.

Η συζήτηση για το θέμα έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια, ενώ το ζήτημα του λιμανιού της Αίγινας – αν θα δημιουργηθεί νέο ή αν θα επεκταθεί η υπάρχουσα προβλήτα – έχει απασχολήσει εδώ και δεκαετίες τους αρμόδιους φορείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνεδρίαση εξετάστηκαν τόσο το ιστορικό της πολυετούς υπόθεσης όσο και η συγκεκριμένη μελέτη. Ο κυματοθραύστης, που θα έχει ύψος δύο μέτρων και μήκος 580 μέτρα, έχει σκοπό να προστατεύει την υφιστάμενη προβλήτα, μήκους 180 μέτρων, από τους δυτικούς και βορειοδυτικούς ανέμους που ταλαιπωρούν το νησί, με αποτέλεσμα να πλημμυρίζει το λιμάνι και να σημειώνονται ατυχήματα.

«Το μόνο που θέλουμε είναι ένα ασφαλές λιμάνι» δήλωσε ο δήμαρχος Αίγινας, Θεοδόσης Σακκιώτης, που παραβρέθηκε στη συνεδρίαση. «Οι Αιγινήτες απαιτούν λύση. Έχουν σημειωθεί τόσα πολλά, που ο κόσμος φοβάται να έρθει στο νησί» συμπλήρωσε, επισημαίνοντας ότι το έργο είναι αναγκαίο τόσο για την ασφάλεια του λιμανιού όσο και για την ενίσχυση της τοπικής αγοράς.

Από την πλευρά της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων υπήρχαν ενστάσεις σχετικά με την κατασκευή του έργου. Μεταξύ άλλων, η Εφορεία θεωρεί ότι οι γεμάτοι αρχαία όστρακα ύφαλοι και ο μόλος που βρίσκεται στα ανοιχτά του λιμανιού και οι οποίοι δεν έχουν ανασκαφεί κανονικά μπορεί να κινδυνεύσουν κατά τη διάρκεια των έργων. Επίσης, επισημάνθηκε ότι σε μελλοντική επέκταση του κυματοθραύστη υπάρχει περίπτωση να καταστραφεί το αρχαίο λιμάνι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του μελετητή, Στράτου Ανδριάνη, που έκανε την παρουσίαση του έργου, το ένα άκρο του κυματοθραύστη θα απέχει από τη στεριά περίπου 140 μέτρα και από τον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας περίπου 300 μέτρα. Επιπλέον, απαντώντας στις ερωτήσεις μελών του Κ.Α.Σ. αλλά και στις προτάσεις περί μείωσης του ύψους και του μήκους του κυματοθραύστη, σε 1,5 μ. και 340 μ. αντίστοιχα, δήλωσε ότι στην ουσία θα ακύρωναν το έργο, εφόσον η κάλυψη από τους συγκεκριμένους ανέμους θα είναι μηδενική.

Η οπτική επαφή του κυματοθραύστη με τις χερσαίες αρχαιότητες και η έμμεση βλάβη που πιθανόν υποστούν τα μνημεία θεωρήθηκαν από την πλειοψηφία των μελών του Κ.Α.Σ. πολύ μικρότερης σημασίας από ό,τι η ασφάλεια των επιβατών. Εξάλλου, όπως είπε χαρακτηριστικά η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, Λίνα Μενδώνη «ένα σύγχρονο έργο δεν είναι πάντα ασύμβατο με ένα αρχαίο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης