Ο υπ’ αριθμόν 1 αντίπαλος του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι, πέθανε σήμερα, Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου, στη φυλακή του Αρκτικού Κύκλου όπου εξέτιε 19ετή ποινή, ανακοίνωσαν οι ρωσικές σωφρονιστικές αρχές.

Η επίσημη ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «Στις 16 Φεβρουαρίου 2024, στο σωφρονιστικό κέντρο N°3, ο κρατούμενος A. Navalny αισθάνθηκε αδιαθεσία έπειτα από περίπατο και σχεδόν αμέσως έχασε τις αισθήσεις του. Οι ιατροί του ιδρύματος έφτασαν αμέσως και κλήθηκε ιατρική ομάδα έκτακτης ανάγκης. Έγιναν όλα τα απαραίτητα μέτρα ανάνηψης, αλλά δεν απέδωσαν θετικά αποτελέσματα. Οι γιατροί των επειγόντων περιστατικών επιβεβαίωσαν τον θάνατο του καταδικασθέντος. Τα αίτια του θανάτου του τελούν υπό εξακρίβωση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επικριτής του Κρεμλίνου είχε τεθεί σε απομόνωση πριν λίγες ημέρες για 10 ημέρες, σε φυλακή στην Αρκτική, επειδή δεν δήλωσε το όνομά του με τον προσήκοντα τρόπο σε φρουρό, όπως έχε δηλώσει η εκπρόσωπός του.

Ο 47χρονος Ναβάλνι, πρώην δικηγόρος που έγινε γνωστός πριν από 10 και πλέον χρόνια σατιρίζοντας την ελίτ του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και διατυπώνοντας κατηγορίες για εκτεταμένη διαφθορά, βρισκόταν σε φυλακή περίπου 60 χλμ. βόρεια του Αρκτικού Κύκλου.

Ναβάλνι

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κίρα Γιάρμις, η εκπρόσωπός του, είχε δηλώσει τον προηγούμενο μήνα στην πλατφόρμα Χ ότι ήταν η 25η φορά που ο Ναβάλνι τέθηκε σε απομόνωση και ότι είχε περάσει 283 ημέρες σε τέτοιες συνθήκες.

Ο Ναβάλνι, που είχε καταδικαστεί να παραμείνει στη φυλακή έως την ηλικία των 74 ετών για κατηγορίες που υποστήριζε ότι είναι κατασκευασμένες και είχαν στόχο να τον κρατήσουν μακριά από τα πολιτικά δρώμενα, είχε αναφέρει ότι εξαναγκαζόταν να ακούει έναν τραγουδιστή της ποπ, υποστηρικτή του Πούτιν, κάθε πρωί στις πέντε, αφού πρώτα άκουγε τον ρωσικό εθνικό ύμνο.

«Ο πρόεδρος Πούτιν ενημερώθηκε σχετικά»

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πληροφορήθηκε τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι οι ρωσικές σωφρονιστικές αρχές προχωρούν σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους σχετικά με τον θάνατο του φυλακισμένου αντιφρονούντα, αλλά δεν έχει άλλες πληροφορίες για το θέμα.

Ποιος ήταν ο υπ’ αριθμόν 1 αντίπαλος του Κρεμλίνου

Ο Αλεξέι Ναβάλνι γεννήθηκε το 1976 κοντά στη Μόσχα και ήταν παντρεμένος με δύο παιδιά.

Με την πολιτική άρχισε να ασχολείται ενεργά στις αρχές του 21ου αιώνα, αρχικά μέσα από το φιλοευρωπαϊκό φιλελεύθερο κόμμα Yabloko από το οποίο ωστόσο εκδιώχθηκε μερικά χρόνια αργότερα ως «ακραίος».

Την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα ο Ναβάλνι χαρακτηρίστηκε ως «εθνικιστής». Ο ίδιος αργότερα απολογήθηκε για κάποιες από τις θέσεις που είχε εκφράσει κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου.

Από το 2010 και έπειτα, ο Ναβάλνι άρχισε να ερευνά και να δημοσιεύει στο διαδίκτυο στοιχεία για υποθέσεις κρατικής-κυβερνητικής διαφθοράς, προκαλώντας έτσι την ενόχληση της ρωσικής ηγεσίας. Τον Δεκέμβριο του 2011 πήρε μέρος σε διαδηλώσεις κατά του Πούτιν και συνελήφθη, καταλήγοντας για περίπου δύο εβδομάδες στη φυλακή.

Απτόητος, ο ίδιος συνέχισε την αντιπολιτευτική του δράση βάζοντας στο στόχαστρο υποθέσεις κρατικής διαφθοράς μέσω της μη-κυβερνητικής οργάνωσης Anti-Corruption Foundation (FBK), την οποία ο ίδιος ίδρυσε το 2011.

Το 2012 συνελήφθη και πάλι σε διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά του Πούτιν.

To 2013 καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών για μια υπόθεση κατάχρησης-υπεξαίρεσης δημοσίου χρήματος (είχε κατηγορηθεί, πιο συγκεκριμένα, πως υπεξαίρεσε χρήματα από κρατική επιχείρηση ξυλείας στην πόλη Κίροφ, το διάστημα 2009-2010, όταν εκείνος διατηρούσε εκεί ρόλο τοπικού συμβούλου). Ο Ναβάλνι άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος.

Την ίδια χρονιά (2013) έβαλε υποψηφιότητα για δήμαρχος της Μόσχας, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να εκλεγεί. Ήρθε δεύτερος, με 27%.

Το φθινόπωρο του 2013 μπήκε εκ νέου στο στόχαστρο της ρωσικής δικαιοσύνης που τον ενέπλεξε σε μια υπόθεση απάτης, επιβάλλοντάς του ποινή κάθειρξης τριάμισι ετών με αναστολή.

Κάποια από τα επόμενα χρόνια ο Ναβάλνι θα τα περάσει σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ θα δεχθεί και επιθέσεις (το 2017, με υγρό στο πρόσωπο, με αποτέλεσμα να χάσει μέρος της όρασής του από το ένα μάτι). Στο μεσοδιάστημα, δικαστήριο της Μόσχας θα διατάξει και το κλείσιμο της FBK, της μη-κυβερνητικής οργάνωσης κατά της διαφθοράς που εκείνος είχε ιδρύσει το 2011.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης