Κάθε σχέση βιώνει σκαμπανεβάσματα, και μια πτυχή που μπορεί να δημιουργήσει προκλήσεις σε μια σχέση είναι η σεξουαλική «ξηρασία». Αυτό συμβαίνει όταν ένα ζευγάρι αντιμετωπίζει μια παρατεταμένη περίοδο μειωμένης ή απούσας σεξουαλικής δραστηριότητας. Ενώ αυτό είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο, μπορεί να αποτελέσει πηγή ανησυχίας και άγχους για πολλά ζευγάρια. Αυτοί είναι μερικοί από τους καλύτερους τρόπους προσέγγισης μιας σεξουαλικά ανενεργής περιόδου σε μια σχέση, καθώς και μερικές ιδέες και συμβουλές που θα βοηθήσουν τα ζευγάρια να ξεπεράσουν αυτή τη δύσκολη φάση.
Κατανοήστε τις πιθανές αιτίες
Πριν εμβαθύνετε σε στρατηγικές, είναι καλή ιδέα να κατανοήσετε τις πιθανές αιτίες μιας τέτοιας περιόδου. Οι ειδικοί σε θέματα σχέσεων συχνά αναφέρουν παράγοντες όπως το άγχος, τα θέματα επικοινωνίας, οι ορμονικές αλλαγές (που επηρεάζουν τη λίμπιντο ή/και την αισθήτικότητα κατά τη διάρκεια του σεξ) και οι εξωτερικές πιέσεις ως παράγοντες που συμβάλλουν στην σεξουαλική απραξία. Η αναγνώριση αυτών των παραγόντων επιτρέπει σε ένα ζευγάρι να κάνει το πρώτο βήμα προς την αντιμετώπιση των υποκείμενων ζητημάτων που μπορεί να προκαλούν το φαινόμενο.
Να θυμάστε ότι η επικοινωνία είναι το κλειδί
Η αποτελεσματική επικοινωνία είναι θεμελιώδης σε κάθε σχέση και γίνεται ακόμη πιο κρίσιμη κατά τη διάρκεια μιας σεξουαλικά ανενεργής περιόδου. Οι σύντροφοι θα πρέπει να συζητούν ανοιχτά τα συναισθήματα, τις επιθυμίες και τις ανησυχίες τους. Η ειλικρινής επικοινωνία μπορεί να βοηθήσει στην αποκάλυψη τυχόν κρυφών ζητημάτων που επηρεάζουν την οικειότητα, επιτρέποντας και στα δύο άτομα να εργαστούν προς την κατεύθυνση μιας λύσης συνεργατικά. Για τις συζητήσεις αυτές θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας ασφαλής και μη επικριτικός χώρος, που θα προάγει την κατανόηση και τη σύνδεση.
Δώστε έμφαση στην ποιότητα έναντι της ποσότητας
Η έμφαση στην ποιότητα των σεξουαλικών εμπειριών έναντι της ποσότητας είναι μια καλή πρακτική ανά πάσα στιγμή, αλλά ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια μιας σεξουαλικής «ξηρασίας». Δηλαδή, αντί να εστιάζουν στη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών, τα ζευγάρια θα πρέπει να διερευνούν τρόπους για να βελτιώσουν την ποιότητα των προσωπικών στιγμών που έχουν μαζί. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει το να δοκιμάζουν νέα πράγματα, να πειραματίζονται με φαντασιώσεις ή να αφιερώνουν χρόνο για να ανακαλύψουν ξανά ο ένας τις επιθυμίες του άλλου. Οι ποιοτικές προσωπικές στιγμές μπορούν να ενισχύσουν τον συναισθηματικό δεσμό μεταξύ των συντρόφων, δημιουργώντας τα θεμέλια για μια πιο ικανοποιητική σεξουαλική σύνδεση και δυνητικά πιο συχνές σεξουαλικές επαφές στο μέλλον.
Δώστε προτεραιότητα στη συναισθηματική σύνδεση
Ενώ η σωματική οικειότητα είναι σημαντική, είναι εξίσου σημαντικό να δίνεται προτεραιότητα στη συναισθηματική σύνδεση. Το να περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί, να ασχολείστε με δραστηριότητες που φέρνουν χαρά και στα δύο άτομα και να καλλιεργείτε τη συναισθηματική οικειότητα μέσω της αγκαλιάς, του χαϊδέματος και του φιλιού μπορεί να συμβάλει σε μια πιο ικανοποιητική σχέση. Η συναισθηματική σύνδεση συχνά θέτει τις βάσεις για την αναζωπύρωση της σεξουαλικής σπίθας, καθιστώντας την πολύτιμη κατά τη διάρκεια μιας περιόδου απραξίας.
Αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας
Μερικές φορές, η απουσία σεξουαλικής δραστηριότητας μπορεί να συνδέεται με θέματα υγείας που επηρεάζουν τον έναν ή και τους δύο συντρόφους. Για παράδειγμα, η κατάθλιψη ή το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη ενδιαφέροντος για το σεξ, οι ορμονικές ανισορροπίες μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη λίμπιντο κ.ο.κ. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα σωματικής ή ψυχικής υγείας που μπορεί να επηρεάζουν τη σεξουαλική ορμή ή τη συνολική ευεξία ενός ατόμου. Η συζήτηση με τον πάροχο πρωτοβάθμιας περίθαλψης και η αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων υγείας μπορεί να συμβάλει σε μια πιο υγιή, πιο ικανοποιητική σεξουαλική σχέση.
Αναζητήστε επαγγελματική υποστήριξη
Εάν η σεξουαλική απραξία επιμένει και η επικοινωνία από μόνη της δεν επιλύει το ζήτημα, η αναζήτηση της καθοδήγησης ενός σεξουαλικού θεραπευτή ή ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας είναι μια πρακτική επιλογή. Οι σύμβουλοι σχέσεων και οι θεραπευτές μπορούν να παρέχουν ένα ουδέτερο και υποστηρικτικό περιβάλλον για τα ζευγάρια ώστε να διερευνήσουν τα υποκείμενα συναισθηματικά και σεξουαλικά ζητήματα και να αναπτύξουν στρατηγικές για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και την ανοικοδόμηση της οικειότητας.
Η εμπειρία μιας σεξουαλικά«ξηρής» περιόδου σε μια σχέση είναι μια συνηθισμένη δυσκολία, αλλά δεν χρειάζεται να είναι μια μόνιμη κατάσταση. Με την κατανόηση των αιτιών, την ιεράρχηση της επικοινωνίας, την εστίαση στην ποιότητα έναντι της ποσότητας, την έμφαση στη συναισθηματική σύνδεση, την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας και την αναζήτηση επαγγελματικής καθοδήγησης όταν χρειάζεται, τα ζευγάρια μπορούν να ξεπεράσουν αυτή τη φάση και να ξαναβρούν μια ικανοποιητική σεξουαλική σχέση.