Σήμερα στις 12 το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα δεχθεί αντιπροσωπεία των αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να συζητήσουν τα προβλήματα του αγροτικού τομέα, να ακούσει τα αιτήματά τους και να τους παρουσιάσει τις λύσεις που προτείνει η κυβέρνηση.
Στις 13:00 ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με το Προεδρείο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.
«Η κυβέρνηση, προσωπικά ο πρωθυπουργός, όλα τα αιτήματα τα ακούμε με προσοχή. Θέλουμε πάντοτε οι αποφάσεις μας να είναι προς όφελος όλων των επαγγελματικών ομάδων», ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης εκφράζοντας την αισιοδοξία του για τη σημερινή συνάντηση.
Ο κ. Μαρινάκης είπε επίσης ότι «το ζήτημα των αγροτών είναι πολυπαραγοντικό και το πρόβλημα είναι σύνθετο και απαιτεί πολλές και τις ταχύτερα δυνατές λύσεις. Θα συνεχίσουμε βήμα βήμα».
Οι αγρότες γνωστοποίησαν τα ονόματα των 15 αντιπροσώπων τους που αποτελούν την επιτροπή και είναι τα εξής:
Σωκράτης Αλειφτήρας (εκπρόσωπος Τύπου της Αγροτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας), Διαμαντής Διαμαντόπουλος (πρόεδρος του Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου), Κωνσταντίνος Καναβίδης (Έβρος), Σάββας Κεφαλάς (πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λιβαδειάς), Νίκος Κούτρας, Χρήστος Λυγδής (Φθιώτιδα), Ρίζος Μαρούδας (πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας), Γιάννης Παναγής (αντιπρόεδρος Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου), Χρήστος Πάντζιος (Αλμυρός), Ευάγγελος Παπαγιαννούλης (Κιλελέρ), Γιάννης Σδράλης (Τρίκαλα), Γιώργος Σιδηρόπουλος (Πέλλα), Κώστας Τζέλλας (Καρδίτσα), Χρήστος Τσιπέλης (Ορμύλια Χαλκιδικής), Κώστας Χατζηπαραδείσης (Λαγκαδάς).
Η ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη – αγροτών
Το πρώτο σκέλος στην ατζέντα, αφορά στο πετρέλαιο, όπου έχει ήδη ανακοινωθεί η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης και για το 2024. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δοθεί σε περίπου 300.000 αγρότες άμεσα ως προκαταβολή το 30% από τα 82 εκ. ευρώ και τα υπόλοιπα χρήματα σε δόσεις μέσα στους επόμενους μήνες. Στόχος της κυβέρνησης είναι να τονωθεί η ρευστότητα των αγροτών για να ξεκινήσουν την παραγωγική διαδικασία.
Το δεύτερο σκέλος της ατζέντας αφορά στο ηλεκτρικό ρεύμα για το οποίο έχει ανακοινωθεί μείωση 10%. Αποφασίστηκε να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη μείωση στο αγροτικό ρεύμα, η οποία θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα και δεν θα αφορά μόνο στη Θεσσαλία, όπως είχε αρχικά συζητηθεί λόγω των μεγάλων καταστροφών στην περιοχή. Πρόκειται για ένα μέτρο που δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς σχεδιάζεται η κάλυψη του κόστους να γίνει από τους παρόχους, εξ ου και σε σύσκεψη των αρμόδιων υπουργών το Σάββατο στο γραφείο του πρωθυπουργού συμμετείχε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης.
Αναλυτικότερα, λοιπόν, στο τραπέζι του διαλόγου από την πλευρά της κυβέρνησης θα βρεθούν τέσσερα θέματα:
Οι παρεμβάσεις στην ενέργεια
Η μεγαλύτερη έκπτωση στο ρεύμα
Το μέτρο – «έκπληξη»
Η επιτάχυνση των δόσεων του ειδικού φόρου κατανάλωσης
Ήδη έχει ξεκινήσει, το προηγούμενο διάστημα, με πρωτοβουλία της Ελλάδας και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, η προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα ενιαίο μέτωπο των χωρών του Νότου για περισσότερα κονδύλια γιατί έχουν υποστεί μεγαλύτερο πλήγμα από την κλιματική κρίση. Στον τομέα αυτόν οι διαπραγματεύσεις από πλευράς της Ελλάδας θα εντατικοποιηθούν το επόμενο διάστημα.
Από πλευράς κυβέρνησης, μαζί με τον πρωθυπουργό, θα είναι οι συναρμόδιοι υπουργοί, ο κ. Αυγενάκης, ο κ. Σκυλακάκης για τα θέματα ενέργειας, ο κ. Πετραλιάς για την οικονομία και ο κ. Τριαντόπουλος, αρμόδιος για τις φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή.
Παράλληλα, από πλευράς του Μεγάρου Μαξίμου θα συμμετέχουν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, κ. Μπρατάκος, αλλά και οι υπουργοί Επικρατείας, ο κ. Παπασταύρου, ο κ. Βορίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αλλά και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, ο κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος.