Ξεπερνώντας και τον εαυτό του, ο αστυνομικός διευθυντής Σερρών, ταξίαρχος Δημήτρης Τσώτας, υπέγραψε διαταγή σε ύφος που θυμίζει άλλες εποχές, επικαλούμενος μάλιστα το Σύνταγμα, με την οποία απαγορεύει από τη Δευτέρα 7, έως και την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου, συναθροίσεις πολιτών, κίνηση και στάθμευση γεωργικών οχημάτων, επί συγκεκριμένων σημείων του νομού.

Απαγορεύει κάθε δημόσια συνάθροιση ή πορεία και απειλεί πως αυτοί που θα παραβιάσουν αυτή την εντολή, θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου. Η διαταγή υπογράφηκε από τον ταξίαρχο στις 6 Φεβρουαρίου 2011 και έχει ισχύ από το πρωί της Δευτέρας, 7 Φεβρουαρίου 2011. Ως γνωστόν από τη Δευτέρα, άρχισαν οι κινητοποιήσεις των αγροτών στο νομό Σερρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πραγματοποιήθηκε πορεία προς τον Προμαχώνα όπου και σημειώθηκε ένταση μεταξύ των αγροτών και των αστυνομικών δυνάμεων. Συνελήφθησαν συνολικά επτά άτομα που αναμένουν την αυτόφωρη διαδικασία, τέσσερα εκ των οποίων κατηγορούνται για παρακώλυση συγκοινωνιών και από τις αστυνομικές δυνάμεις αναζητούνται άλλοι τρεις.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το ύφος της διαταγής, η ορολογία που χρησιμοποιείται καθώς και η λεπτομέρεια ότι απαγορεύεται κάθε συνάθροιση ή απόπειρα συνάθροισης πολιτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η zougla.gr επικοινώνησε με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο γνωρίζει την απόφαση του αστυνομικού διευθυντή Σερρών και επισημαίνει ότι σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία και το ελληνικό Σύνταγμα, ο εκάστοτε αστυνομικός διευθυντής έχει το δικαίωμα να προβεί σε τέτοιου είδους αποφάσεις, εφόσον το κρίνει αναγκαίο.

Νομικοί κύκλοι, ωστόσο, παρατηρούν ότι αυτό το έγγραφο (η απόφαση του αστυνομικού διευθυντή) δεν φέρει καμία κοινοποίηση.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία της zougla.gr με τον ταξίαρχο, Δημήτρη Τσώτα, ανέφερε ότι ο ίδιος προσωπικά αφότου εξέδωσε αυτή την απόφαση, ενημέρωσε τους αγρότες, τις δικαστικές Αρχές και την τοπική αυτοδιοίκηση, έτσι ώστε να γνωρίζουν τις ενέργειες της αστυνομίας, εφόσον δεν συμμορφωθούν με την απόφαση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης