Το μεσημέρι του Σαββάτου, 3 Φεβρουαρίου, η Ευαγγελία Πλατανιώτη έγραψε ιστορία, χαρίζοντας στην Ελλάδα το πρώτο της χρυσό μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα καλλιτεχνικής κολύμβησης.

Η Ευαγγελία Πλατανιώτη συγκέντρωσε 272.9633 βαθμούς με το άκρως εντυπωσιακό της πρόγραμμα στο τεχνικό σόλο και κατέκτησε την πρώτη θέση. Το «Black Raven» («Μαύρο Κοράκι») την έβγαλε ασπροπρόσωπη, μιας και της χάρισε το κορυφαίο σκαλί του βάθρου στο Κατάρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η χορογραφία της Ελληνίδας πρωταθλήτριας είχε τον μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας (38.9000) από αυτές που εκτέλεσαν οι αθλήτριες που αγωνίστηκαν στον τελικό του τεχνικού σόλο της καλλιτεχνικής κολύμβησης, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου που διεξάγεται στη Ντόχα.

Συγκεντρώνοντας 272.9633 βαθμούς – ξεπερνώντας τη «συγκομιδή» του προκριματικού, στον οποίο ήταν και πάλι πρώτη – η 30χρονη κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, πετυχαίνοντας τη μεγαλύτερη επιτυχία της ελληνικής καλλιτεχνικής κολύμβησης.

Η Ευαγγελία Πλατανιώτη ήταν η τελευταία αθλήτρια που αγωνίστηκε στον τελικό. Όταν ανακοινώθηκε η βαθμολογία της και συνειδητοποίησε πως μόλις είχε αναδειχθεί παγκόσμια πρωταθλήτρια, η 30χρονη ξέσπασε σε κλάματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα της Ευαγγελίας Πλατανιώτη

 

«Είχα σκοπό να μην συνεχίσω…»

Ευτυχισμένη και συγκινημένη μετά την κορυφαία στιγμή της καριέρας της, η Ευαγγελία Πλατανιώτη αποκάλυψε ότι έφτασε πολύ κοντά στην απόφαση να σταματήσει, τουλάχιστον από τα αγωνίσματα του σόλο, μετά την αντίστοιχη περσινή διοργάνωση στη Φουκουόκα.

«Για να είμαι ειλικρινής, πέρυσι είχα σκοπό να μην συνεχίσω ως σολίστ γιατί είχα ελλιπή προετοιμασία. Ωστόσο, γνώριζα τις δυνατότητές μου γι’ αυτό και συνέχισα στη Ντόχα. Θέλω να ευχαριστώ τις προπονήτριές μου, και της ομοσπονδίας αλλά και την προπονήτριά μου από την Ισπανία, ήταν και οι τέσσερις μαζί μου και ήταν η δύναμή μου για να συνεχίσω στο σόλο. Δούλεψα πολύ σκληρά και το αποτέλεσμα μας δικαίωσε», δήλωσε στην κάμερα της ΕΡΤ η νέα πρωταθλήτρια κόσμου στο τεχνικό πρόγραμμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας αργότερα στην ιστοσελίδα της ΚΟΕ, η Πλατανιώτη τόνισε ότι το χρυσό μετάλλιο «κρύβει πολύ σκληρή δουλειά, πολλές ώρες προπόνηση, πολλή κούραση, πολύ πείσμα και πάρα πολλή θέληση». Για τον τελικό ανέφερε ότι «μου αρέσει πάρα πολύ να αγωνίζομαι τελευταία. Είναι σαν να κλείνω την παράσταση. Πλέον δεν γίνεται κλήρωση για το πώς θα αγωνιστούμε, είναι με βάση την κατάταξή μας στον προκριματικό, αντιστρόφως βέβαια. Ήταν η καλύτερη θέση που θα μπορούσα να έχω. Στο μυαλό μου είχα μόνο την εκτέλεσή μου. Τις οδηγίες των προπονητριών μου, το ότι μπορώ να τα καταφέρω, το ήξερα ότι μπορούσα να το κάνω καθώς το έχω δουλέψει. Συνεχώς στο μυαλό μου ήταν η κάθε μου κίνηση, το τι πρέπει να προσέχω και τι να σκέφτομαι ή να μην σκέφτομαι».

Όσο για το γεγονός ότι οι βασικές αντίπαλές της ανέβασαν το βαθμό δυσκολίας του προγράμματός τους, σε σχέση με τον προκριματικό, προκειμένου να κατορθώσουν να την υποσκελίσουν, η Πλατανιώτη είπε: «Εγώ ήξερα πως είχα βάλει πάρα πολύ ψηλά τον πήχη. Δεν υπήρχε περίπτωση να αλλάξω κάτι στον τελικό. Πίστευα στη δυσκολία που είχα βάλει, πίστευα στη δουλειά που έχω κάνει, και αυτό που έκανα ήταν απλά να ακολουθήσω το πλάνο».

Η απονομή του μεταλλίου:

 

Λόγια υπερηφάνειας από την οικογένειά της

O πατέρας της Ευαγγελίας Πλατανιώτη, η αδερφή της, Κατερίνα και ο παππούς της, Αντώνης, μίλησαν συγκινημένοι στην ΕΡΤ για το κορίτσι που από επτά χρονών δεν έπαψε να παλεύει για το νερό και τον χορό, δύο αγάπες που συνδύασε κάνοντας υπερήφανη την οικογένεια και τη χώρα της.

 

Το «χρυσό» κορίτσι που χορεύει μέσα στο νερό

Η Ευαγγελία Πλατανιώτη γεννήθηκε στις 9 Αυγούστου 1994 στην Αθήνα και από μικρή λάτρεψε τον χορό. Ξεκίνησε στα πέντε της χρόνια με μπαλέτο και ρυθμική γυμναστική. Ασχολήθηκε και με την κλασική κολύμβηση, αλλά όταν είδε μια προπόνηση της καλλιτεχνικής ερωτεύτηκε το άθλημα. Είπε στους γονείς της ότι θα ήθελε να το ακολουθήσει και σήμερα, μετά από 22 χρόνια, έχει να επιδείξει μετάλλια σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

«Ζήλεψα και ζήτησα από τους γονείς μου να με γράψουν στη συγχρονισμένη κολύμβηση» είχε πει σε συνέντευξή της η Πλατανιώτη για την πρώτη της επαφή με το άθλημα που τη γοήτευσε. Θα μπορούσε να είχε ασχοληθεί με τη ρυθμική, αλλά εξηγεί γιατί επέλεξε το νερό: «Τα δυο αθλήματα έχουν ομαδικά και ατομικά αγωνίσματα, είναι καλλιτεχνικά και το βασικό τους στοιχείο είναι ο χορός και η μουσική. Χρειάζονται και τα δυο αρκετή ευλυγισία και είναι πολύ σκληρά. Εμένα μ’ αρέσει όμως το νερό». Τι είναι για εκείνη η συγχρονισμένη; «Είναι ένας συνδυασμός νερού και χορού. Αυτός ο συνδυασμός με τρελαίνει. Μου αρέσει πολύ να χορεύω και η συγχρονισμένη είναι χορός. Χορεύω όλα τα είδη» είχε πει η πρωταθλήτρια.

Η Ευαγγελία γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, αλλά η καταγωγή της είναι από τον Πλάτανο. Πρόκειται για ένα χωριό της ορεινής Ναυπακτίας, που είναι το χωριό του πατέρα της. Η Ευαγγελία αγαπά την Ναύπακτο και το χωριό της και όταν έχει χρόνο περνάει μέρος των διακοπών της εκεί. Γενικά της αρέσουν πολύ τα ταξίδια. Λατρεύει τα ελληνικά νησιά και έχει ταξιδέψει σε πολλά ωραία μέρη στο εξωτερικό.

Πριν από λίγα χρόνια, η Ευαγγελία Πλατανιώτη συμμετείχε στο ριάλιτι επιβίωσης «Nomads». Ήταν το 2017 και μαζί της ήταν αθλητές όπως ο Μιχάλης Ζαμπίδης και η Βασιλική Μιλλούση. Ενώ ήταν στις Φιλιππίνες για το παιχνίδι δέχτηκε πρόταση γάμου από τον καλό της, τον Άγγελο Βλαχόπουλο. Πρόκειται για τον διεθνή πολίστα και έναν από τους καλύτερους πλέον στον κόσμο που είχε γνωρίσει την Ευαγγελία στις πισίνες.

Ήταν μαζί για χρόνια και αποφάσισε να της κάνει έκπληξη. Της έκανε πρόταση γάμου μέσω του ριάλιτι με μονόπετρο. «Δεν το περίμενα και χρονικά, ούτε στις Φιλιππίνες» θα πει εκείνη για την πρόταση που αποδέχτηκε.

Για να φτάσει στο επίπεδο που είναι τώρα η καριέρα της πρέπει να κάνει προπόνηση 8-10 ώρες την ημέρα. Γυμναστήριο, πισίνα, μαθήματα στις χορογραφίες. «Οι θυσίες που έχω κάνει, που εγώ δεν το βλέπω έτσι, είναι που έχω πάει λιγότερες βόλτες με τις φίλες μου. Μία θυσία που θεωρώ όντως ότι είναι, είναι ότι έχανα πολλές ώρες από το σχολείο, αλλά τις κάλυπτα με ιδιαίτερα μαθήματα».

Η Ευαγγελία σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και στο τμήμα οργάνωσης και διοίκησης. Στην καθημερινότητα της αρέσκεται στο να χορεύει εκτός νερού και να περνάει χρόνο με φίλες και φίλους.

Το κορίτσι που χορεύει στο νερό πλέον κοιτάζει τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι και θα ήθελε να κρεμάσει στο στήθος της και αυτό το μετάλλιο. Είναι το μοναδικό που λείπει από την συλλογή της…

Η αποθέωση της Ευαγγελίας Πλατανιώτη

Την ώρα που η Ευαγγελία Πλατανιώτη βρισκόταν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου της Ντόχα, η εθνική ομάδα πόλο των ανδρών ετοιμαζόταν για την προπόνησή της, σε πισίνα δίπλα από εκείνη της Καλλιτεχνικής (που στη συνέχεια θα φιλοξενήσει την Κολύμβηση).

Ο πρόεδρος της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Αντιπρόεδρος της European Aquatics και μέλος του μπιρό της World Aquatics, Κυριάκος Γιαννόπουλος, o Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΟΕ, Γιώργος Αφρουδάκης, ο ομοσπονδιακός τεχνικός Θοδωρής Βλάχος, οι συνεργάτες του και όλοι οι διεθνείς έσπευσαν να αποθεώσουν τη «χρυσή» παγκόσμια πρωταθλήτρια, και να της ευχηθούν να έχει ανάλογη συνέχεια στη διοργάνωση, αλλά να είναι και αυτή στην αποστολή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.

Το πρωί της Κυριακής (4 Φεβρουαρίου), στις 08:30 το πρωί ώρα Ελλάδας, θα αγωνιστεί στα προκριματικά του ελεύθερου σόλο.

Θα λάβουν μέρος 31 αθλήτριες και από το βάθρο του 2023 θα είναι παρούσα μόνο η δευτεραθλήτρια κόσμου, Βασιλική Αλεξανδρή (Αυστρία). Η νικήτρια στη Φουκουόκα, Γιουκίκο Ινούι (Ιαπωνία), αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, ενώ η τρίτη του βάθρου, Κέιτ Σόρτμαν (Βρετανία), έχει αφήσει εκτός προγράμματος τα αγωνίσματα του σόλο σε αυτό το παγκόσμιο.

Τρίτη και… μη φαρμακερή για την Ευαγγελία – Τα ελληνικά μετάλλια στα παγκόσμια

Η Ευαγγελία Πλατανιώτη είχε ανέβει ήδη δύο φορές στο τρίτο σκαλί του βάθρου στο σόλο (ελεύθερο και τεχνικό πρόγραμμα) στις συμμετοχές της στα παγκόσμια πρωταθλήματα. Το τρίτο της όμως μετάλλιο, ήταν και το καλύτερο, ήταν το χρυσό.

Μια ιστορική στιγμή για την Καλλιτεχνική Κολύμβηση που πανηγύρισε το πρώτο της χρυσό μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Αναλυτικά τα 19 πλέον ελληνικά μετάλλια σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα υγρού στίβου:

ΧΡΥΣΑ (5)

2005 (Μόντρεαλ): Άρης Γρηγοριάδης, 50μ. ύπτιο

2011 (Σανγκάη): Σπύρος Γιαννιώτης, 10χλμ. κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα

2011 (Σανγκάη): Εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης γυναικών

2013 (Βαρκελόνη): Σπύρος Γιαννιώτης, 10χλμ. κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα

2024 (Ντόχα): Ευαγγελία Πλατανιώτη, Τεχνικό Σόλο της Συγχρονισμένης Κολύμβησης.

ΑΣΗΜΕΝΙΑ (6)

2009 (Ρώμη): Σπύρος Γιαννιώτης, 5χλμ. κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα

2011 (Σανγκάη): Σπύρος Γιαννιώτης, 5χλμ. κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα

2013 (Βαρκελόνη): Ομαδικό 5χλμ. κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα (Γιαννιώτης, Φωκαΐδης, Αραούζου)

2015 (Καζάν): Κέλλυ Αραούζου, 5χλμ. κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα

2019 (Γκουανγκζού): Κριστιάν Γκολομέεβ, 50μ. ελεύθερο

2023 (Φουκουόκα): Εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης ανδρών

ΧΑΛΚΙΝΑ (8)

2005 (Μόντρεαλ): Εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης ανδρών

2007 (Μελβούρνη): Σπύρος Γιαννιώτης, 5χλμ. κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα

2011 (Σανγκάη): Μαριάννα Λυμπερτά, 10χλμ. κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα

2015 (Καζάν): Σπύρος Γιαννιώτης, 10χλμ. κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα

2015 (Καζάν): Εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης ανδρών

2022 (Βουδαπέστη): Ευαγγελία Πλατανιώτη, τεχνικό σόλο καλλιτεχνικής κολύμβησης

2022 (Βουδαπέστη): Ευαγγελία Πλατανιώτη, ελεύθερο σόλο καλλιτεχνικής κολύμβησης

2022 (Βουδαπέστη): Εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης ανδρών

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης