Χείρα φιλίας προς το Ιράν τείνει η Τουρκία, καθώς σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων των 2 χωρών που συναντήθηκαν στην Τεχεράνη, η γείτονας σκοπεύει να τριπλασιάσει τις εμπορικές της διμερείς σχέσεις με το Ιράν ως το 2015.

«Ο στόχος να φτάσουμε σε ένα επίπεδο συναλλαγών 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε περίοδο πέντε ετών είναι κάτι που μπορεί να επιτευχθεί», δήλωσε ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, ο οποίος έχει καταστήσει μία από τις προτεραιότητές του την ανάπτυξη των σχέσεων με την Τουρκία, σύμφωνα με το IRNA.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία φαίνεται να επιθυμεί να βοηθήσει το Ιράν να εξέλθει από την οικονομική και διπλωματική απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια λόγω των κάκιστων του σχέσεών με τις ΗΠΑ, που πηγάζουν κυρίως εξαιτίας του περιβόητου πυρηνικού προγράμματος της αραβικής χώρας.

«Η υπογραφή αμοιβαίων συμφωνιών μπορεί να επιτρέψει να επιτύχουμε τον στόχο των αξιωματούχων των δύο χωρών να ανεβάσουμε το επίπεδο των συναλλαγών στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια», προσέθεσε ο ιρανός υπουργός Εμπορίου Μεχντί Γαζανφαρί μετά τη συνάντηση που είχε με τον τούρκο υπουργό Σχεδιασμού Τζοντάτ Γιλμάζ.

Οι συνομιλίες για τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών καλύπτουν τομείς όπως αυτοί των μεταφορών, της βιομηχανίας και των τελωνειακών δασμών. Οι υπουργοί ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να ισχυροποιήσουν τη συνεργασία τους με τέτοιο τρόπο ώστε να «ολοκληρωθεί μια συμφωνία δασμολογικών προνομίων» μεταξύ των δύο χωρών κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα στο Ιράν ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο όγκος των διμερών εμπορικών συναλλαγών Ιράν-Τουρκίας αυξήθηκε σε 10,7 δισεκατομμύρια πέρυσι από περίπου 1 δισεκατομμύριο που ήταν το 2000, δήλωσε ο τούρκος υπουργός Επικρατείας Τσεβντέτ Γιλμάζ.

Ενδεικτικά, οι εξαγωγές της Τουρκίας στο Ιράν έφταναν πέρυσι τα 3,44 δισεκατομμύρια, καθιστώντας τη χώρα αυτή τη 10η μεγαλύτερη αγορά εξαγωγών της Τουρκίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης