Μια νέα μελέτη από την Texas A&M AgriLife Research αποκάλυψε μια σειρά από οφέλη για την υγεία και τη διατροφή από την κατανάλωση κάρδαμου, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης όρεξης, της απώλειας λίπους και της μείωσης της φλεγμονής, καθιστώντας το μπαχαρικό «υπερτροφή».

Ο κύριος ερευνητής της μελέτης, Luis Cisneros-Zevallos, καθηγητής φυτοκομίας και επιστήμης τροφίμων, είπε η έρευνα της Texas A&M AgriLife Research δείχνει ότι το κάρδαμο θα μπορούσε να είναι μια υγιεινή διατροφική επιλογή και ότι η κατανάλωσή του μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του άπαχου σωματικού βάρους και στη μείωση του λίπους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το ερευνητικό πρόγραμμα του καθηγητή Cisneros-Zevallos ανακαλύπτει τη θεμελιώδη βάση του τρόπου με τον οποίο οι διάφορες καλλιέργειες κηπευτικών επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία», δήλωσε ο Amit Dhingra, επικεφαλής του Τμήματος Επιστημών Οπωροκηπευτικών. «Αυτό το έργο ευθυγραμμίζεται άμεσα με το επίκεντρο της βιωσιμότητας, της ευεξίας και της επισιτιστικής ασφάλειας του τμήματός μας».

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο International Journal of Molecular Sciences.

Το κάρδαμο είναι ένα δημοφιλές μπαχαρικό σε πολλά μέρη του κόσμου και τα ευρήματα της μελέτης θα διευρύνουν τη δημοτικότητά του. Το μπαχαρικό έχει μια ζεστή φυτική γεύση και ένα άρωμα που συνδυάζει ευκάλυπτο, μέντα και πιπέρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το κάρδαμο είναι ένα μπαχαρικό ελάχιστα γνωστό στις ΗΠΑ αλλά πολύ διαδεδομένο σε άλλα μέρη του κόσμου», είπε ο Cisneros-Zevallos. «Αυτό που βρήκαμε είναι ότι αυτό το μικρό μπαχαρικό μπορεί να κάψει θερμίδες και να διατηρήσει το σωματικό βάρος ενώ αυξάνει την όρεξη και την κατανάλωση φαγητού».

Οι μελέτες διεξήχθησαν χρησιμοποιώντας δείγματα ζώντων ζώων και εφαρμόστηκαν διάφορες δόσεις σπόρων κάρδαμου σε μια κανονική διατροφή. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το κάρδαμο αυξάνει την όρεξη αλλά επίσης αυξάνει την ενεργειακή δαπάνη και τη μείωση της μάζας του λίπους, είπε ο Cisneros-Zevallos.

Η μελέτη παρείχε επίσης εκτιμώμενες δοσολογίες για τον άνθρωπο -τουλάχιστον 77 χιλιοστόγραμμα βιοδραστικού κάρδαμου για έναν ενήλικα περίπου 60 κιλών. Ανέφερε ότι αυτή η ευεργετική δόση μπορεί να ληφθεί με την κατανάλωση τουλάχιστον 8 έως 10 λοβών κάρδαμου κάθε μέρα.

Η μελέτη επιβεβαίωσε ότι το κάρδαμο ρυθμίζει τα νευρικά κυκλώματα που ρυθμίζουν τη λιπόλυση του λιπώδους ιστού και τον οξειδωτικό μεταβολισμό των μιτοχονδρίων στο ήπαρ και τους σκελετικούς μύες.

Ο Cisneros-Zevallos είπε ότι άλλες σχετικές μελέτες έχουν δείξει ότι το κάρδαμο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η έρευνά του δείχνει ότι το κάρδαμο μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή χαμηλού βαθμού που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια φλεγμονή και στην ανάπτυξη μιας σειράς ασθενειών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης