Η εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς την εφορία στα 106 δισ. ευρώ και η αδυναμία αύξησης των εισπράξεων από παλαιές και νέες οφειλές, οδηγεί το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο στη λήψη ρηξικέλευθων μέτρων με αιχμή νέου τύπου ρυθμίσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζονται προσωποποιημένες ρυθμίσεις για μεσαίους και μεγάλους οφειλέτες με χρέη από 100.000 έως 1 εκατ. ευρώ, με παράλληλη εκκαθάριση της λίστας με τις «κόκκινες» φορολογικές οφειλές στην κατεύθυνση οριστικής διαγραφής όσων- μετά από αυστηρές διαδικασίες αξιολόγησης- χαρακτηρισθούν ανεπίδεκτες είσπραξης.
Το σχέδιο δράσης του υπουργείου Οικονομικών για το 2024 προβλέπει την καθιέρωση προσωποποιημένων βιώσιμων ρυθμίσεων κατά προτεραιότητα για 43.125 φυσικά και νομικά πρόσωπα με «κόκκινα» χρέη από φόρους άνω των 270.000 ευρώ έκαστος.
Παράλληλα, θα εξεταστεί το σενάριο για την εφαρμογή ενός ευνοϊκού πλαισίου αποπληρωμής σε 9.198 οφειλέτες που χρωστούν περισσότερα από 1 εκατ. ευρώ ο καθένας και συνολικά 81,9 δισ. ευρώ. Στη συγκεκριμένη κατηγορία οφειλής, δηλαδή από 1 εκατ. έως 100 εκατ. ευρώ, παρατηρείται σημαντική αύξηση χρεών κατά 1,1 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να …ηχήσει συναγερμός στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Όπως υπογραμμίζουν αρμόδιοι παράγοντες, σε αυτές τις περιπτώσεις τα προγράμματα διακανονισμού των χρεών θα είναι προσαρμοσμένα στο οικονομικό προφίλ και τη δυναμική της επιχείρησης και θα «σπάνε» σε περισσότερες δόσεις την αποπληρωμή ενώ δεν αποκλείεται να «κουρευτούν» και οι προσαυξήσεις.
Οι ίδιοι παράγοντες σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν οριζόντιες ρυθμίσεις.
Παράλληλα, ο σχεδιασμός προβλέπει εκκαθάριση της λίστας με τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία με διαγραφή αυτών που θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης προκειμένου να υπάρχει πλήρης και πραγματική εικόνα για τον όγκο των «κόκκινων» χρεών και τον αριθμό των οφειλετών.
Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από τις συνολικές οφειλές των 105,7 δισ. ευρώ από φόρους και πρόστιμα τα 26,3 δισ. ευρώ δεν μπορούν να εισπραχθούν καθώς προέρχονται από χρεοκοπημένες εταιρείες και οφειλέτες χωρίς εισόδημα ή κινητή και ακίνητη περιουσία.
Οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν προκειμένου ένα χρέος να χαρακτηριστεί οριστικά ως ανεπίδεκτο είσπραξης θα είναι αυστηρές και σύμφωνες με το Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ).
Για να διαγραφεί μία οφειλή από το κατάλογο της ΑΑΔΕ θα πρέπει:
– Να έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες με βάση τα εκάστοτε πρόσφορα διαθέσιμα ηλεκτρονικά μέσα της φορολογικής διοίκησης, προκειμένου να διαπιστωθεί η μη ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη και των συνυπόχρεων ή απαιτήσεων αυτών έναντι τρίτων.
– Να έχει διαπιστωθεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών, ακινήτων ή απαιτήσεων του οφειλέτη με επίσπευση του Δημοσίου ή τρίτων ή με διαδικασία εκκαθάρισης και η παύση των εργασιών της πτώχευσης, εφόσον πρόκειται για πτωχό.
– Να έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος από ειδικά οριζόμενο ελεγκτή της αρμόδιας φορολογικής ή τελωνειακής αρχής, ο οποίος να πιστοποιεί, με βάση ειδικά αιτιολογημένη έκθεση ελέγχου, ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις των προηγούμενων περιπτώσεων και ότι είναι αντικειμενικά αδύνατη η είσπραξη των οφειλών.
– Να έχει υποβληθεί αίτηση ποινικής δίωξης, σε όσες περιπτώσεις συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις ή δεν είναι δυνατή η υποβολή αυτής.
– Για χρέη εταιρειών που τελούν υπό κρατικό έλεγχο και οι οποίες τελούν υπό εκκαθάριση ή πτώχευση, απαιτείται η αναγγελία του Δημοσίου στις διαδικασίες αυτές.