Η κολομβιανή κυβέρνηση και ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), ένοπλη οργάνωση της άκρας αριστεράς, άρχισαν χθες Δευτέρα νέο κύκλο διαπραγματεύσεων στην Αβάνα, την πρωτεύουσα της Κούβας, με πιο επείγοντα στόχο τη σύναψη συμφωνίας για την παράταση της αμοιβαίας κατάπαυσης του πυρός, η ισχύς της οποίας θα εκπνεύσει την 29η Ιανουαρίου.
«Ο έκτος κύκλος άρχισε με την ελπίδα να προχωρήσουμε και να πλησιάσουμε στις μεταμορφώσεις που έχει ανάγκη η Κολομβία», ανέφερε η αντιπροσωπεία του ELN μέσω X (του πρώην Twitter), συνοδεύοντας την ανάρτηση με φωτογραφία που εικονίζει τους απεσταλμένους στην πλατεία της Επανάστασης, στο κέντρο της Αβάνας.
Η συμφωνία για την εξάμηνη αμοιβαία κατάπαυση του πυρός υπογράφηκε τον Ιούνιο, επίσης στην πρωτεύουσα της Κούβας, και τέθηκε σε εφαρμογή την 3η Αυγούστου.
Τον Δεκέμβριο ο ELN, η αρχαιότερη οργάνωση ανταρτών που παραμένει ενεργή στην Κολομβία, υποσχέθηκε στις συνομιλίες πως θα πάψει να προχωρά σε απαγωγές, μετά την ομηρία του πατέρα του διεθνούς κολομβιανού ποδοσφαιριστή Λουίς Ντίας —αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από 12 ημέρες— η οποία έθεσε σε κίνδυνο την ειρηνευτική διαδικασία, που ξεκίνησε στα τέλη του 2022.
Μετά την απαγωγή αυτή η κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη προέδρου Γουστάβο Πέτρο, του πρώτου που ανήκει στην αριστερά στην ιστορία της χώρας, ονόμασε την άλλοτε αντάρτισσα Βέρα Γκράβε νέα επικεφαλής των δικών της διαπραγματευτών.
Ο κ. Πέτρο συνεχίζει την προσπάθεια να τερματίσει την ένοπλη σύρραξη που μαίνεται έξι δεκαετίες στην Κολομβία διεξάγοντας διαπραγματεύσεις με τις κυριότερες ένοπλες οργανώσεις, ιδίως με τον ELN, αλλά και με διαφωνούντες των πρώην FARC που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης του 2016, ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς και συμμορίες.
Η πολιτική του για την επίτευξη «απόλυτης ειρήνης» όμως συναντά εμπόδια κι επικρίνεται από τη δεξιά αντιπολίτευση, που ερίζει ότι επιδεινώνει την έλλειψη ασφάλειας, ενώ κάποιες ένοπλες οργανώσεις εντείνουν τη δράση τους για να επεκτείνουν τον εδαφικό έλεγχό τους.
Οι προηγούμενοι κύκλοι διαπραγματεύσεων διεξήχθησαν στη Βενεζουέλα, στο Μεξικό και στην Κούβα, εγγυήτριες χώρες της διαδικασίας, μαζί με τις κυβερνήσεις της Βραζιλίας, της Χιλής και της Νορβηγίας.
Σε αυτές προστίθενται η Γερμανία, η Ισπανία, η Σουηδία και η Ελβετία, που συνοδεύουν τις συνομιλίες, και αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.
Παρών στο δυτικό τμήμα της χώρας, στις ακτές στον Ειρηνικό, και στο βορειοανατολικό, που γειτονεύει με τη Βενεζουέλα, ο ELN (γκεβαριστές) πολεμά εναντίον του κράτους αφότου σχηματίστηκε το 1964, εμπνεόμενος από τη θεολογία της απελευθέρωσης και την επανάσταση στην Κούβα. Οι αρχές θεωρούν πως διαθέτει 5.800 μαχητές.