Καταδρομικό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ εξαπέλυσε τα ξημερώματα πυραύλους Tomahawk εναντίον θέσης ραντάρ των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη, ανακοίνωσε το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (U.S. Central Command ή CENTCOM).

«Το πλήγμα εξαπέλυσε το USS Carney (DDG 64) χρησιμοποιώντας πυραύλους Tomahawk» στο πλαίσιο της ανάληψης δράσης που σχεδιάστηκε «για να περιορίσει τη δυνατότητα των Χούθι να επιτίθενται σε θαλάσσια σκάφη, συμπεριλαμβανομένων εμπορικών πλοίων», αναφέρει η ανακοίνωση της CENTCOM.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως «από τις 19 Νοεμβρίου 2023, οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούθι έχουν επιχειρήσει 28 φορές να επιτεθούν και να παρενοχλήσουν πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν. Αυτές οι παράνομες ενέργειες περιελάμβαναν επιθέσεις στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν αντιπλοϊκοί βαλλιστικοί πύραυλοι, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλοι κρουζ».

Η τελευταία αμερικανική επίθεση έδειξε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν θα περίμενε τα αντίποινα των Χούθι για να συνεχίσει την εκστρατεία της κατά των υποστηριζόμενων από το Ιράν σιιτών ανταρτών.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, είπε ότι στόχος των πληγμάτων κατά των Χούθι είναι να αποκατασταθεί η ελεύθερη ναυσιπλοϊα μέσω μιας ζωτικής σημασίας εμπορικής οδού μετά τις προηγούμενες επιθέσεις των ανταρτών που ανάγκασαν πολλές εταιρείες να στείλουν τα πλοία τους γύρω από την Αφρική.

Νωρίτερα οι Χούθι εκτόξευσαν έναν αντιπλοϊκό πύραυλο «σε απάντηση» για τα πλήγματα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας εναντίον θέσεων της οργάνωσης των ανταρτών στην Υεμένη, δήλωσε Αμερικανός στρατηγός. Εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν οι Χούθι στην Υεμένη για να εξαπολύουν πυραύλους κατά πλοίων, χτύπησαν, για πρώτη φορά, Ηνωμένες Πολιτείες και Ηνωμένο Βασίλειο. Στόχος, όπως ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους οι δύο χώρες, η αποκατάσταση της ασφάλειας στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι Χούθι χαρακτήρισαν την επίθεση ως «τη μεγαλύτερη ανοησία στην ιστορία Ηνωμένων Πολιτειών και Βρετανίας» και προειδοποίησαν πως δεν θα μείνει ατιμώρητη.

«Ξέρουμε ότι εκτόξευσαν τουλάχιστον έναν πύραυλο ως απάντηση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο στρατηγός Ντάγκλας Σιμς του αμερικανικού γενικού επιτελείου, διευκρινίζοντας ότι ο πύραυλος δεν χτύπησε κανένα πλοίο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία στόχευσαν 30 στρατιωτικές θέσεις των Χούθι, με περισσότερα από 150 πλήγματα συνολικά, διευκρίνισε ο στρατηγός Σιμς.

Λόγω του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, η ένταση έχει αυξηθεί στην Ερυθρά Θάλασσα, η οποία από τον Νοέμβριο έχει γίνει πεδίο πολλών επιθέσεων κατά της εμπορικής ναυτιλίας από τους Υεμενίτες αντάρτες που υποστηρίζονται από το Ιράν. Οι Χούθι ισχυρίζονται ότι στοχεύουν πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους της Λωρίδα της Γάζας.

Ανώτερο όργανο των Χούθι είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ότι «όλα τα αμερικανικο-βρετανικά συμφέροντα (έχουν γίνει) θεμιτοί στόχοι» για τους αντάρτες μετά τα πλήγματα αυτά.

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης υποσχέθηκαν την Παρασκευή σφοδρά αντίποινα για την αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα εναντίον τους, εντείνοντας περαιτέρω την προοπτική μιας ευρύτερης σύγκρουσης σε μια περιοχή που ήδη μαστίζεται από τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα. Ο βομβαρδισμός σκότωσε τουλάχιστον πέντε ανθρώπους και τραυμάτισε έξι, δήλωσαν οι Χούθι. Οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι οι επιθέσεις στόχευαν περισσότερους από 60 στόχους σε 16 διαφορετικές τοποθεσίες σε περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι. Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, ταξίαρχος Yahya Saree, δήλωσε σε μαγνητοσκοπημένη ομιλία του ότι τα πλήγματα «δεν θα μείνουν αναπάντητα ή ατιμώρητα».

Οι επιθέσεις των αμερικανικών και βρετανικών στρατών ήταν «αμυντικές και σχεδιασμένες να διαφυλάξουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας σε μια από τις πιο ζωτικής σημασίας υδάτινες οδούς», δήλωσε εκπρόσωπος τουΝΑΤΟ την Παρασκευή. «Οι δυνάμεις των Χούθι υποστηρίζονται, προμηθεύονται και εξοπλίζονται από το Ιράν. Έτσι, η Τεχεράνη έχει ιδιαίτερη ευθύνη να περιορίσει τους πληρεξουσίους της», πρόσθεσε. Το ίδιο το ΝΑΤΟ δεν συμμετείχε στα πλήγματα, αλλά τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μέλη του ΝΑΤΟ, ενώ δύο άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, η Ολλανδία και ο Καναδάς, παρείχαν υποστήριξη.

Οι ΗΠΑ πάντως δεν «επιδιώκουν σύγκρουση με το Ιράν», παρά τα πλήγματα στην Υεμένη, δήλωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος. «Δεν επιδιώκουμε σύγκρουση με το Ιράν. Δεν επιζητούμε κλιμάκωση και δεν υπάρχει λόγος να υπάρξει κλιμάκωση πέρα από όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες», είπε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας στο MSNBC.

Οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και της Βρετανίας σε θέσεις των Χούθι στην Υεμένη αποτελούν μια απάντηση στις συνεχιζόμενες επιθέσεις του σιιτικού αντάρτικου κινήματος στη διεθνή ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε σήμερα η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης. Η υποστηριζόμενη από τη Σαουδική Αραβία υεμενίτικη κυβέρνηση πρόσθεσε ότι οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούθι φέρουν την ευθύνη ότι σέρνουν αυτή τη φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου σε πεδίο στρατιωτικής σύγκρουσης.

Επέκταση του πολέμου στη Γάζα βλέπει το BBC

Είναι καιρός να σταματήσουμε να μιλάμε για τον κίνδυνο ο πόλεμος στη Γάζα να εξαπλωθεί και αλλού στη Μέση Ανατολή, καθώς αυτό έχει ήδη συμβεί, αναφέρει σε άρθρο του το BBC,  επισημαίνοντας τα ακόλουθα στην ανάλυση του θέματος.

Οι ελπίδες για τον περιορισμό αυτού που συμβαίνει στηρίζονται στο γεγονός ότι εξακολουθεί να είναι σχετικά χαμηλό επίπεδο, σε σύγκριση με τα χειρότερα σενάρια περιφερειακού πολέμου.

Οι επιθέσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας στους Χούθι στην Υεμένη δεν αφορούν μόνο, όπως πρότειναν οι υπουργοί στο Λονδίνο, την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και το παγκόσμιο εμπόριο.

Συνδέονται άμεσα με τα γεγονότα στη Γάζα και αντιπροσωπεύουν μια κλιμάκωση της κρίσης που κυριεύει την περιοχή.

Οι Χούθι ορκίστηκαν αμέσως να απαντήσουν. Είναι επίσης απολύτως πιθανό οι φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ και τη Συρία να αυξήσουν τη δράση που αναλαμβάνουν κατά των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή.

Εάν αυτό το θέατρο του παραλόγου ζεσταθεί περισσότερο και οι αμερικανικές δυνάμεις αντεπιτεθούν, θα είναι πιο δύσκολο για την προσπάθεια της αμερικανικής διπλωματίας να αποτρέψει τον ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, της λιβανέζικης πολιτοφυλακής και του πολιτικού κινήματος που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Οι Χούθι αποτελούν επίσης μέρος του δικτύου συμμάχων και πληρεξουσίων, του λεγόμενου άξονα αντίστασης, που έχει κατασκευάσει το Ιράν για να του δώσει την άμυνα ενάντια στους εχθρούς του.

Λαμβάνουν όλο και πιο εξελιγμένα όπλα από το Ιράν, αλλά είναι καλύτερο να τους θεωρούμε συμμάχους και όχι ως πληρεξούσιους της Τεχεράνης.

Οι Χούθι στην Υεμένη είναι άνθρωποι που έχουν μεγάλη ανεξαρτησία. Θα απολαύσουν τη σύγκρουση με τους Αμερικανούς. Θέλουν να είναι μέρος αυτού του πολέμου. Αυτό που συμβαίνει ταιριάζει τόσο στους Χούθι όσο και στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν.

Το Ιράν έχει ενισχύσει το είδος της δύναμης πυρός που έχουν στη διάθεσή τους οι Χούθι. Αυτό περιλαμβάνει πυραύλους κατά πλοίων, βαλλιστικούς πυραύλους που έχουν εκτοξεύσει στο Ισραήλ, καθώς και επιθετικά drones – το ίδιο είδος που το Ιράν προμηθεύει στη Ρωσία για να χρησιμοποιήσει κατά της Ουκρανίας. Είναι καλά οπλισμένοι.

Δεν είναι σαν τη ναυτική ικανότητα που αντιμετωπίζουν από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλα μέλη του συνασπισμού που έχουν συγκεντρώσει οι Αμερικανοί στην Ερυθρά Θάλασσα. Αλλά η απειλή που θέτουν οι Χούθι αφορά λιγότερο τη φυσική ζημιά που μπορεί να προκαλέσουν και περισσότερο τον κίνδυνο για τη διεθνή ναυσιπλοΐα.

Τον Δεκέμβριο, άρπαξαν ένα πλοίο και το εξανάγκασαν σε ένα από τα λιμάνια τους. Έχουν επίσης πυροβολήσει απευθείας σε πλοία και έχουν προκαλέσει κάποιες ζημιές, αν και δεν έχουν βυθίσει κανένα σκάφος.

Οι εμπορικές ναυτιλιακές εταιρείες που θέλουν να περάσουν τα πολύτιμα φορτία τους μέσω του στενού στενού Bab al-Mandab στις εκβολές της Ερυθράς Θάλασσας δεν θέλουν να έχουν εχθρικές δυνάμεις να πυροβολούν εναντίον τους. Λόγω των κινδύνων, το κόστος ασφάλισης θα εκτοξευθεί, και γι’ αυτό τόσες πολλές εταιρείες επιλέγουν τώρα να παρακάμψουν κατά μήκος της δυτικής ακτής της Αφρικής και γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας αντί να χρησιμοποιήσουν τη Διώρυγα του Σουέζ, τη συντόμευση μεταξύ Ασίας και Ευρώπης που εκτελεί δρομολόγια. πλοία κάτω από την Ερυθρά Θάλασσα και μέσω του Bab al-Mandab.

Οι Χούθι ελέγχουν τη Σαναά, την πρωτεύουσα της Υεμένης, και μεγάλα τμήματα της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της ακτής της Ερυθράς Θάλασσας από το 2014. Το 2015, η Σαουδική Αραβία ηγήθηκε ενός συνασπισμού, συμπεριλαμβανομένων επίσης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που μπήκε σε πόλεμο για να προσπαθήσει να τους ανατρέψει.

Οι Σαουδάραβες είπαν ότι η επέμβαση στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης ήταν για να αποκατασταθεί η νόμιμη και διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της χώρας, την οποία είχαν ανατρέψει οι Χούθι.

Στη συνέχεια, οι Χούθι βομβαρδίστηκαν από τους Σαουδάραβες από το 2015 μέχρι την κατάπαυση του πυρός πριν από περισσότερο από ένα χρόνο, επομένως ένας νέος γύρος επιδρομών είναι απίθανο να τους εκφοβίσει – το έχουν συνηθίσει.

Ένας μόνο γύρος αεροπορικών επιδρομών δεν θα κάνει περισσότερα από το να τους κάνει να πιστεύουν ότι ναι, είμαστε στο σωστό δρόμο. Θέλουν να θεωρούνται ως μια ατρόμητη αντίσταση στην Αμερική και τους δυτικούς συμμάχους της, που υποστηρίζουν επίσης το Ισραήλ.

Οι Χούθι έχουν πει ότι πραγματοποιούν αυτές τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα λόγω του πολέμου στη Γάζα, των δολοφονιών αμάχων και των σοβαρών στερήσεων που έχει επιβάλει το Ισραήλ εμποδίζοντας όλα εκτός από ένα κλάσμα των προμηθειών τροφίμων και βοήθειας που χρειάζονται για να επιβιώσουν .

Είπαν ότι εάν ο πόλεμος στη Γάζα τελείωνε και εάν επιτρεπόταν η είσοδος των προμηθειών, τότε δεν θα απειλούσαν μια μεγάλη διεθνή ναυτιλιακή λωρίδα.

Ορισμένοι επικριτές της αμερικανικής και βρετανικής υποστήριξης προς το Ισραήλ λένε ότι μια άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα θα ήταν ένας πολύ καλύτερος τρόπος για να σταματήσουν οι επιθέσεις των Χούθι από τον βομβαρδισμό τους. Εάν οι επιθέσεις των Χούθι συνεχίζονταν μετά την κατάπαυση του πυρός, το επιχείρημα είναι ότι οι αεροπορικές επιδρομές εναντίον τους θα είχαν αυξήσει τη νομιμότητα.

Υπάρχει η πιθανότητα αυτή η ενέργεια ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να παρατείνει ή να κλιμακώσει την κατάσταση με τους Χούθι, αντί να την κλείσει. Τον περασμένο Νοέμβριο, οι Χούθι έκαναν τις πρώτες τους κινήσεις στον ευρύτερο πόλεμο της Γάζας με τις πρώτες τους επιθέσεις στα εμπορικά πλοία στα ανοιχτά της Υεμένης. Θα θέλουν να κάνουν τώρα περισσότερες επιθέσεις, για να δείξουν ότι είναι προκλητικοί και αήττητοι.

Οι επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου έπληξαν πολλές διαφορετικές τοποθεσίες. Αν και δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε την ακριβή στρατιωτική ικανότητα των Χούθι, φαίνεται απίθανο ότι ένας γύρος χτυπημάτων θα την έχει εξαφανίσει.

Οι τακτικοί βομβαρδισμοί από τους Σαουδάραβες από το 2015 δεν φαίνεται να είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην ικανότητά τους. Η Υεμένη είναι μια ορεινή χώρα. Δεδομένης της εμπειρίας τους από τους βομβαρδισμούς, είναι πιθανό να έχουν προσπαθήσει να κρύψουν τα πράγματα. Το Ιράν προφανώς έχει στείλει συμβούλους και εκπαιδευτές στην Υεμένη για να τους βοηθήσει να χειριστούν τα όπλα που προμήθευσαν, και θα έχουν επίσης σκεφτεί τρόπους επιβίωσης από επιθέσεις.

Μπορούμε να μετρήσουμε τον τρόπο με τον οποίο το Ιράν έχει αναβαθμίσει το οπλοστάσιο των Χούθι εξετάζοντας το είδος των όπλων που εκτοξεύουν από την Υεμένη. Είναι πιο εξελιγμένα, πιο θανατηφόρα και επομένως πιο απειλητικά.

Όταν οι Χούθι κατέλαβαν ένα εμπορικό πλοίο τον περασμένο μήνα, το βίντεο της επίθεσής τους έδειχνε καλά εκπαιδευμένους κομάντο να προσγειώνονται από ελικόπτερο. Είναι πιο τρομερές από τις εικόνες που βλέπουμε συχνά στην τηλεόραση, με ομάδες κουρελιασμένων ανδρών να κουνάνε καλάσνικοφ.

Σε σύγκριση με τη δύναμη που μπορούν να ασκήσουν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν υπάρχει σύγκριση, αλλά δεν είναι αυτό το νόημα σε αυτού του είδους τον πόλεμο.

Εάν οι Χούθι, που έχουν υποστηρικτές σε όλη την περιοχή, καταφέρουν να συνεχίσουν να απειλούν και να πυροβολούν πλοία με κάποιο τρόπο, τότε θα κάνουν σήμα στους οπαδούς τους ότι δεν υποκλίνονται από τη Δύση.

Περισσότερα αντίποινα από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους είναι δεδομένα, εάν οι Χούθι δεν κάνουν αυτό που τους λένε.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης