Για το πότε θα βγει η Ελλάδα από το σκοτεινό «τούνελ» της οικονομικής κρίσης συζήτησαν χθες στο Γαλλικό Ινστιτούτο οι καθηγητές Γιώργος Ντερτιλής (Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sosiales στο Παρίσι και επισκέπτης καθηγητής στο Χάρβαρντ και την Οξφόρδη) και Σταύρος Θωμαδάκης (Χρηματοοικονομικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς).

Έχοντας θέμα με τίτλο «Η κρίση στην Ελλάδα: Ρωτώντας το παρελθόν-Σκεπτόμενοι το μέλλον», ο κ. Ντερτιλής επεσήμανε ότι σε στιγμές κρίσεων οι κοινωνίες επανέρχονται στην Ιστορία, για να αντλήσουν από το παρελθόν συμπεράσματα που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να επιβιώσουν στο μέλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανέφερε ότι, όπως συνέβαινε και πριν από 180 χρόνια, τους φόρους πληρώνουν οι φτωχοί των πόλεων και καταγγέλλονται οι κυβερνήσεις για παραλείψεις και κακή διαχείριση προϋπολογισμών.

«Σήμερα πολλοί ευαγγελίζονται την έξοδο από το ευρώ, για να γίνουμε τι; Παναμάς; Θιβέτ; Βόρεια Κορέα; Η φυγή από το ευρώ είναι το κακό σενάριο, γιατί θα συνέβαινε ό,τι και μερικά χρόνια πριν ενταχθούμε στην ΟΝΕ» τόνισε ο καθηγητής, προτείνοντας η Ελλάδα να αξιοποιήσει τη ναυτιλία της, αφού «ο Πειραιάς μπορεί να ανταγωνισθεί το Λονδίνο».

Παράλληλα, ο κ. Θωμαδάκης ανέφερε πως «Βρισκόμαστε σε ένα ιστορικό αδιέξοδο με ένα υπερδανεισμένο κράτος στο επίκεντρο», σημειώνοντας όμως ότι ποτέ άλλοτε στο παρελθόν η Ελλάδα δεν ήταν συνδεδεμένη θεσμικά με άλλες χώρες, όπως η Ε.Ε..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπερδανεισμός, εξήγησε, προήλθε από την ψευδαίσθηση ότι η υπανάπτυξη είχε παρέλθει οριστικά, αλλά η εκτίμηση αυτή διαψεύσθηκε και φάνηκε πόσο εύκολο ήταν να ξαναγυρίσουμε εκεί. Την ψευδαίσθηση ευμάρειας δημιούργησαν το ευρώ και ο φθηνός δανεισμός.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης