Η αφόρητη φαγούρα που συνοδεύει το έκζεμα της χρόνιας φλεγμονώδους πάθησης του δέρματος έχει νέο ένοχο. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ένα οικείο βακτήριο, ο Staphylococcus aureus, πυροδοτεί επίμονους κνησμούς ενεργοποιώντας άμεσα τους αισθητηριακούς νευρώνες στο δέρμα, ένα εύρημα που θα μπορούσε να βοηθήσει τους ερευνητές να επινοήσουν νέες θεραπείες.

Μέχρι τώρα, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού και τα φλεγμονώδη μόρια που εκκρίνουν θεωρούνταν ότι είναι οι κύριοι οδηγοί της ανυπόφορης φαγούρας που εμφανίζεται με το έκζεμα. Αυτή η φαγούρα τόσο συχνά προκαλεί επιθυμία για ξύσιμο, που βλάπτει περαιτέρω το δέρμα, αφήνοντάς το κόκκινο, ωμό, πρησμένο και σκασμένο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τώρα, μια ομάδα ερευνητών έδειξε σε μια σειρά πειραμάτων σε ζώα πώς ο S. aureus, ένα βακτήριο που διεισδύει στο σπασμένο δέρμα για να προκαλέσει λοιμώξεις, προκαλεί φαγούρα εκτοπίζοντας αισθητήρια νευρικά κύτταρα στην επιφάνεια του δέρματος.

«Εντοπίσαμε έναν εντελώς νέο μηχανισμό πίσω από τη φαγούρα -το βακτήριο Staph aureus, το οποίο βρίσκεται σχεδόν σε κάθε ασθενή με χρόνια πάθηση ατοπική δερματίτιδα», λέει ο Isaac Chiu, ανοσολόγος στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. «Δείχνουμε ότι η φαγούρα μπορεί να προκληθεί από το ίδιο το μικρόβιο».

Ποντίκια τυλίχτηκαν σε γάζα που είχε S. aureus για να προκληθεί έκζεμα. Τα ζώα που εκτέθηκαν στο S. aureus έξυναν τις πληγές τους και οι ερευνητές βρήκαν ότι τα βακτήρια συγκεντρώθηκαν κοντά στις αισθητήριες νευρικές απολήξεις στο πλέον φλεγμονώδες εξωτερικό δέρμα, την επιδερμίδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να καταλάβουν πώς μπορεί να δρουν τα βακτήρια σε αυτά τα νεύρα, οι ερευνητές δοκίμασαν συστηματικά διάφορα στελέχη του S. aureus που είχαν σχεδιαστεί ώστε να στερούνται συγκεκριμένα συστατικά του μοριακού οπλοστασίου του μικροβίου.

Ο Chiu και οι συνεργάτες του βρήκαν ένα ένζυμο που απελευθερώνει το S. aureus σε επαφή με το δέρμα, την πρωτεάση V8, που προκάλεσε συμπεριφορές κνησμού στα ποντίκια ενεργοποιώντας μια άλλη πρωτεΐνη, την PAR1, η οποία πυροδότησε τους αισθητήριους νευρώνες.

Όταν εκτέθηκαν σε S. aureus χωρίς πρωτεάση V8, τα ποντίκια δεν ξύνονταν τόσο πολύ και το δέρμα τους ήταν λιγότερο ξεφλουδισμένο και ερεθισμένο. Και όταν τα ζώα έλαβαν θεραπεία με ένα φάρμακο που μπλοκάρει το PAR1, τα συμπτώματά τους υποχώρησαν επίσης.

Περαιτέρω πειράματα απέκλεισαν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος ως υποκινητές της φαγούρας. Τα ποντίκια που είχαν εξαντληθεί από μαστοκύτταρα και βασεόφιλα, δύο τύπους ανοσοκυττάρων που εμπλέκονται σε φαγούρα και αλλεργίες, συνέχισαν να ξύνονται μετά την έκθεση στο S. aureus.

«Δεν χρειάζεται απαραίτητα να έχετε φλεγμονή για να προκαλέσει φαγούρα το μικρόβιο, αλλά αυτή η φαγούρα επιδεινώνει τη φλεγμονή στο δέρμα», εξηγεί ο Liwen Deng, επικεφαλής συγγραφέας και μικροβιολόγος στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης