Μια ακόμη «ημέρα οργής» η σημερινή στους δρόμους της Αθήνας. Η νέα απεργιακή κινητοποίηση στο χώρο των αστικών συγκοινωνιών δημιουργεί για πολλοστή φορά συνθήκες ασφυξίας στην πρωτεύουσα και μεγιστοποιεί την ούτως ή άλλως καθημερινή ταλαιπωρία εκατομμυρίων πολιτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις πρώτες πρωινές ώρες οι κεντρικές οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας στην Αθήνα παρουσιάζουν εικόνα χάους με τα αυτοκίνητα να κινούνται σε ρυθμούς χελώνας και την υπομονή των οδηγών να ακροβατεί στο όριο.

Στις δύο εισόδους της πόλης τόσο σε αυτή από την Λαμία όσο και στην αντίστοιχη από την Πελοπόννησο επικρατούσε από το πρωί απίστευτο μποτιλιάρισμα με τις ουρές των αυτοκινήτων να ξεπερνούν σε περιπτώσεις ακόμη και τα δέκα χιλιόμετρα.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα στα δύο ρεύματα της Κηφισίας, της Μεσογείων και άλλων κεντρικών οδικών σημείων της πρωτεύουσας. Η κατάσταση δεν ομαλοποιείται ούτε από την άρση του μέτρου του δακτυλίου που αποφασίστηκε για σήμερα εξ αιτίας ακριβώς των απεργιακών κινητοποιήσεων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της πρωτεύουσας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απεργία μέχρι τελικής… απόφασης

Η σημερινή απεργιακή κινητοποίηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι καθώς φαίνεται μόνο ένα ακόμη επεισόδιο στο σήριαλ της ανοικτής σύγκρουσης των συνδικαλιστών των ΜΜΜ με την κυβέρνηση.

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των συνδικαλιστών, οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και μέχρι να ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο από τη Βουλή, κάτι που πρόκειται να γίνει σε τουλάχιστον 15 μέρες, καθώς δεν συζητείται με την διαδικασία του κατεπείγοντος.

Σύμφωνα με το απεργιακό πρόγραμμα, σήμερα θα παραμείνουν ακινητοποιημένα τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ, ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος και το μετρό, ενώ αναμένεται να κυκλοφορήσουν κανονικά μόνο ο προαστιακός και το Τραμ.

Από την άλλη ένα νέο στοιχείο, που διαπιστώθηκε κατά την διαδικασία των κινητοποιήσεων, είναι και αυτό της ανυπακοής στις δικαστικές αποφάσεις.

Πρόκειται για τους εργαζόμενους στο Μετρό, οι οποίοι παρά το γεγονός ότι η χθεσινή εξαγγελθείσα 24ωρη απεργία τους, είχε κηρυχθεί παράνομη από το δικαστήριο, οι συρμοί δεν κινήθηκαν, καθώς, όπως τόνιζαν οι ίδιοι, περιφρούρησαν την απεργία τους, μπλοκάροντας κομβικά σημεία, ώστε να μη μπορούν να κυκλοφορήσουν τα τρένα.

Οι εργαζόμενοι κατηγορούν την ηγεσία του υπουργείου για προσχηματικό διάλογο και απευθυνόμενοι στο επιβατικό κοινό που ταλαιπωρείται, αφού ζητούν συγγνώμη, σημειώνουν ότι αγωνίζονται και «κατά των υπέρογκων αυξήσεων στα εισιτήρια».

Από την πλευρά της η κυβέρνηση, όπως δηλώνουν στελέχη του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, δεν σκέφτεται να κάνει χρήση του μέτρου της επίταξης γιατί η συγκεκριμένη πρακτική δεν είναι στη φιλοσοφία της.

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι γιατροί

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργούν έως και την Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου, τα ιατρεία του ΙΚΑ, καθώς οι γιατροί του Ιδρύματος, προχωρούν σε δύο 48ωρες κυλιόμενες απεργίες.

Διατεθειμένοι να μείνουν στο υπουργείο μέχρι να συναντηθούν με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, δηλώνουν οι γιατροί, που έχουν κάνει κατάληψη στο κτίριο, οι οποίοι ζητούν απόσυρση του νομοσχεδίου “Διαρθρωτικές αλλαγές στην Υγεία “.

Αντιπροσωπεία των γιατρών (γιατροί του ΙΚΑ, νοσοκομειακοί γιατροί, ελεύθεροι επαγγελματίες) συναντήθηκε αρχικά με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Νίκο Πολύζο, στη συνέχεια με τον υφυπουργό, Μιχάλη Τιμοσίδη και τον γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Αντώνη Δημόπουλο.

Ωστόσο, οι γιατροί επιμένουν να συναντηθούν απευθείας με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο και παραμένουν στο αμφιθέατρο του υπουργείου Υγείας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης