Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ

Μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, ο Λιράν Κάμινερ κοιμάται με ένα τσεκούρι, ένα μαχαίρι και ένα κουτί πρώτων βοηθειών σε απόσταση αναπνοής. Έχει κρύψει άδεια μπουκάλια μπύρας και βενζίνη για μολότοφ. Και έχει κάνει αίτηση για άδεια οπλοκατοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαι χίπης. Είμαι φιλειρηνικός, δεν μου αρέσει όλη αυτή η ιστορία με τα όπλα», είπε ο 50χρονος Κάμινερ, που ζει κοντά στο χωριό Γκιβ’ατ Άντα στις παράκτιες πεδιάδες του κεντρικού Ισραήλ. «Αλλά αν ο στρατός δεν μπορεί να με προστατεύσει, πρέπει να προστατεύσω τον εαυτό μου».

Πολλοί Ισραηλινοί που δεν σκέφτηκαν ποτέ να έχουν στην κατοχή τους όπλο τώρα υποβάλλουν αίτηση για ένα. Η δεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ ενθαρρύνει τους αμάχους να οπλιστούν και χαλαρώνει τους κανόνες για να διευκολύνει την οπλοκατοχή.

Σε ολόκληρη τη χώρα, εθελοντές σχηματίζουν μονάδες αυτοάμυνας μετά τις επιθέσεις της Χαμάς που σκότωσαν 1.200 Ισραηλινούς σε κοινότητες κατά μήκος των νότιων συνόρων της, αιφνιδίασαν τον στρατό και άφησαν αβοήθητους πολίτες για ώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αιτήσεις για άδεια όπλου έχουν αυξηθεί κατά 600% μετά την επίθεση, μια τεράστια αύξηση σε μια χώρα όπου υπάρχουν αυστηροί νόμοι για την οπλοκατοχή. Είναι μια τάση που αντανακλά το βαθύ άγχος για την προσωπική ασφάλεια στον απόηχο των επιθέσεων και της αποτυχίας του στρατού να προστατεύσει τους Ισραηλινούς αμάχους εκείνη την ημέρα.

«Τα όπλα στα σωστά χέρια σώζουν ζωές», είπε ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, υπουργός Εθνικής Ασφάλειας της χώρας, ο οποίος έχει εντάξει τον εξοπλισμό των Ισραηλινών Εβραίων στην πολιτική του. Πρόσφατα, συμμετείχε στη διανομή τουφεκιών στους παράνομους Ισραηλινούς εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου η βία από τους εποίκους κατά των Παλαιστινίων έχει αυξηθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ταυτόχρονα, η αύξηση αιτήσεων άδειας οπλοκατοχής εγείρουν επίσης ανησυχίες σε ορισμένους Ισραηλινούς ότι ο εκτεταμένος εξοπλισμός αμάχων θα μπορούσε να έχει επικίνδυνες συνέπειες. Στις 30 Νοεμβρίου, ένας Ισραηλινός πολίτης χρησιμοποίησε το προσωπικό του όπλο για να πυροβολήσει μαχητές της Χαμάς που άνοιξαν πυρ εναντίον περαστικών σε στάση λεωφορείου στην Ιερουσαλήμ, μόνο για να πυροβοληθεί θανάσιμα όταν οι ισραηλινές δυνάμεις τον μπέρδεψαν με τον επιτιθέμενο.

«Δεν μπορούμε να δίνουμε όπλα σε όλους. Απλώς κοιτάξτε τι συμβαίνει στις ΗΠΑ όπου τα όπλα δίνονται πολύ εύκολα… Δεν θέλουμε να μπούμε σε αυτή την κατάσταση», δήλωσε ο Ιωσήφ Σέμπτον, ένας απόστρατος ταξίαρχος στην ισραηλινή αστυνομία. «Ανησυχώ πολύ ότι θα σκοτωθούν αθώοι άνθρωποι».

Δεν υπάρχει δικαίωμα να κουβαλάς όπλο στο Ισραήλ. Οι άμαχοι πληρούν τις προϋποθέσεις για όπλο μόνο εάν μπορούν να αποδείξουν ότι το χρειάζονται για ασφάλεια—αν ζουν ή εργάζονται σε παραμεθόριες περιοχές, για παράδειγμα.

Από τις 7 Οκτωβρίου, η κυβέρνηση χαλάρωσε τους κανόνες κατοχής όπλων, επιτάχυνε τη διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες και προμήθευσε τουφέκια στρατιωτικού τύπου σε νέες μονάδες ταχείας αντίδρασης που στελεχώνονται από ντόπιους εθελοντές. Έχει επίσης επεκτείνει τα κριτήρια για το ποιος μπορεί να φέρει ιδιωτικά πυροβόλα όπλα, συμπεριλαμβανομένων κατοίκων σε πρόσθετες γεωγραφικές περιοχές και ατόμων που έλαβαν βασική στρατιωτική εκπαίδευση μάχης.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, περισσότεροι από 265.000 Ισραηλινοί υπέβαλαν αίτηση για άδεια οπλοφορίας μεταξύ 7 Οκτωβρίου και αρχές Δεκεμβρίου, σε σύγκριση με περίπου 36.000 νωρίτερα το έτος. Γύρω στις  85.000 άδειες και άδειες υπό όρους εκδόθηκαν την τελευταία περίοδο.

Οι πολέμιοι της χαλάρωσης των νόμων για τον έλεγχο των όπλων λένε ότι κινδυνεύει να τροφοδοτήσει τη βία μεταξύ των Εβραίων και των Αράβων πολιτών της χώρας, μια σχέση που είναι ήδη στα άκρα.

«Αυτά τα όπλα δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν εναντίον της Χαμάς, δεν πηγαίνουν στην πρώτη γραμμή», είπε ο Μοχάμπεντ Νταράσα, διευθυντής στρατηγικής στο Givat Haviva Center for Shared Society, που προωθεί την εβραϊκή-αραβική συνύπαρξη. «Οι Εβραίοι πολίτες θα είναι οπλισμένοι και στην άλλη άκρη θα υπάρχουν Άραβες πολίτες. Αυτό είναι πολύ τρομακτικό πράγμα».

Στη Δυτική Όχθη, ο κίνδυνος σύγκρουσης είναι ακόμα υψηλότερος. Από το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα, οι επιθέσεις ένοπλων Ισραηλινών εποίκων εναντίον Παλαιστινίων στο έδαφος έχουν ενταθεί, αναγκάζοντας πάνω από 1.000 Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τα χωριά τους, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Οι ΗΠΑ καθυστερούν την παράδοση των 24.000 τουφεκιών που ζητήθηκαν από το Ισραήλ λόγω ανησυχιών ότι θα μπορούσαν να καταλήξουν σε εποίκους ή σε νέες τοπικές μονάδες ταχείας αντίδρασης. Η κυβέρνηση Μπάιντεν ζητά περαιτέρω διαβεβαιώσεις από το Ισραήλ σχετικά με τον τρόπο χρήσης των όπλων.

Από τις 7 Οκτωβρίου, περίπου 700 νέες μονάδες αυτοάμυνας ταχείας αντίδρασης έχουν δημιουργηθεί σε ολόκληρο το Ισραήλ, ακόμη και σε περιοχές που θεωρούνται από καιρό ασφαλείς, σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας της χώρας. Οι μονάδες, γνωστές ως kitot konenut, υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό σε περιοχές υψηλού κινδύνου, όπως σε κοινότητες κοντά στη Λωρίδα της Γάζας ή στον Λίβανο. Ενώ λειτουργούν αυτόνομα, επίσημα υπάγονται στην εξουσία της αστυνομίας του Ισραήλ, η οποία προμηθεύει τα μέλη με τουφέκια.

Συγκλονισμένος από την αποτυχία της ισραηλινής ασφάλειας να παρέμβει γρήγορα στις 7 Οκτωβρίου, ο Ιλάντ Πόρταλ έστειλε μηνύματα WhatsApp σε φίλους και γνωστούς για να βρει εθελοντές για να ιδρύσουν μια μονάδα στη γειτονιά του στην παραλιακή πόλη Χαντέρα. Εξέτασε ο ίδιος τους αιτούντες, δίνοντας προνόμια σε όσους είχαν αγωνιστική εμπειρία.

Ένα πρόσφατο απόγευμα, 10 από τους γείτονές του συγκεντρώθηκαν για μια προπόνηση. Κάποια στιγμή, η ομάδα χωρίστηκε μεταξύ «τρομοκρατών» και «δυνάμεων ασφαλείας» και πυροβόλησε ο ένας τον άλλο με ψευδή όπλα. «Προσοχή στη γραμμή βολής, μην θέτετε σε κίνδυνο φίλους!» είπε ο εκπαιδευτής, πρώην μέλος των ειδικών δυνάμεων του ισραηλινού στρατού.

Ο 38χρονος Πόρταλ, ένας κτηματομεσίτης και πρώην στρατιώτης, λέει ότι είναι καχύποπτος για τους γειτονικούς Άραβες χωρικούς και οικοδόμους που απασχολούνται στη γενέτειρά του.

«Αποτελούν σοβαρή απειλή», είπε ο Πόρταλ, ο οποίος αυτές τις μέρες κουβαλάει ένα όπλο μαζί του παντού, ακόμα και στην τουαλέτα. «Οποιοσδήποτε από αυτούς θα μπορούσε να έρθει στη δουλειά με ένα όπλο στην τσάντα του», είπε για τους εργαζόμενους.

Στο κιμπούτς Ρεγκαβίμ —μια αγροτική κοινότητα στο κεντρικό Ισραήλ, όπου οι κάτοικοι μοιράζονται τη φροντίδα των παιδιών και προσφέρονται εθελοντικά σε μια κοινοτική φυτεία αβοκάντο— η διατήρηση της ασφάλειας των κατοίκων έγινε η προτεραιότητα μετά τις επιθέσεις της Χαμάς. Περίπου 30 κάτοικοι προσφέρθηκαν εθελοντικά για να δημιουργήσουν μια μονάδα ταχείας αντίδρασης, τα μέλη της οποίας στελεχώνουν την πύλη εισόδου και κάνουν περιπολίες εντός και εκτός του κιμπούτς. Ο περιμετρικός φράκτης ενισχύθηκε και επιδιορθώθηκαν σπασμένες κάμερες κλειστού κυκλώματος.

Μέλη της μονάδας είναι κυρίως άνδρες που έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία και το εφεδρικό τους καθήκον.

«Οι άνθρωποι ένιωσαν ότι αυτό που συνέβη στα κιμπούτς στο νότο θα μπορούσε να συμβεί στο κιμπούτς μας και άρχισαν να παίρνουν όπλα», είπε ο Σαχάρ Μπουτμπούλ, ένας κάτοικος που βοήθησε στη δημιουργία της ένοπλης μονάδας.

Ο Μπουτμπούλ εργάζεται επίσης στη διαχείριση ενός πεδίου βολής, το οποίο λέει ότι έχει κατακλυστεί από αιτήματα για εκπαίδευση από τις ομάδες ταχείας απόκρισης. Μετά τις επιθέσεις, ο ίδιος, που προηγουμένως δεν είχε προσωπικό όπλο, αγόρασε ένα πιστόλι Glock.

Υποστηρίζει την επιθυμία των κοινοτήτων να προστατευθούν, αλλά ανησυχεί για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες. «Όλοι θα έχουν πιστόλια σε ένα χρόνο από τώρα, και μετά τι;» είπε. «Οι άνθρωποι πρέπει να ξέρουν πώς να τα χρησιμοποιούν. Αν όχι, είναι πολύ επικίνδυνο».

Με πληροφορίες από Wall Street Jοurnal 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης